Eιδική αγωγή: Δικαίωμα συνταγογράφησης και στους παιδίατρους
Με νόμο που πήρε ΦΕΚ στις 21 Δεκεμβρίου 2022 και με συνυπογράφοντες, τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και αν. υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, τροποποιήθηκε ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ).
Πλέον ο ΕΟΠΥΥ δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους Παιδιάτρους να συνταγογραφούν ειδικές θεραπείες, δηλαδή λογοθεραπείες, εργοθεραπείες, ψυχοθεραπείες, ειδική διαπαιδαγώγηση, σε παιδιά και εφήβους έως 18 ετών.
Με τον τρόπο αυτό, όπως δηλώνει στο iatropedia.gr η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, μειώνεται η ταλαιπωρία των γονιών, όταν δεν βρίσκουν έγκαιρα διαθέσιμο ραντεβού σε ψυχιάτρους.
“Ο σκοπός μας ήταν αυτός. Να διευκολύνουμε τους ασφαλισμένους και να δώσουμε τη δυνατότητα και στους παιδιάτρους που είναι εξειδικευμένοι και ειδικευμένοι στην ανάπτυξη και παρακολούθηση των παιδιών, να μπορούν να χτυπήσουν το “καμπανάκι” ότι εδώ κάτι συμβαίνει και χρειάζεται κάτι περαιτέρω”, τονίζει η Διοικήτρια.
Ομοσπονδία Παιδιάτρων: “Ικανοποιείται ένα αίτημα χρόνων των γονιών”
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, απέστειλε επιστολή στην Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ κα Θεανώ Καρποδίνη με την οποία χαιρετίζει την απόφαση.
Όπως αναφέρουν οι Παιδίατροι, η αλλαγή αυτή μειώνει δραματικά τους χρόνους αναμονής που ίσχυαν μέχρι σήμερα.
Είναι γνωστό, όπως προσθέτουν, πως η καθυστέρηση στην πρόσβαση των εν λόγω θεραπειών μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά αυτά να χάσουν την ευκαιρία της έγκαιρης παρέμβασης με αρνητικές συνέπειες για την υγεία τους αλλά και την ακαδημαϊκή τους πορεία.
Οι Παιδίατροι σχολιάζουν μάλιστα, πως η ρύθμιση αυτή αποτελούσε αίτημα χρόνων των γονέων παιδιών που υποβάλλονται σε ειδικές θεραπείες. Παράλληλα η χώρα μας εναρμονίζεται με την πρακτική άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Σε δηλώσεις του στο iatropedia.gr, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κώστας Νταλούκας, ξεκαθαρίζει πως οι παιδίατροι δεν θα υποκαταστήσουν την δουλειά των ψυχιάτρων. Θα συνταγογραφούν θεραπείες μόνο σε διαγνωσμένα περιστατικά και μόνο σε ήπια αδιάγνωστα προβλήματα:
“Μπορούμε να κάνουμε αντιγραφή συνταγής που έχει δοθεί από ειδικότερο από εμάς, ή μπορούμε να συνταγογραφήσουμε για ένα παιδί στο μέτρο που οι γνώσεις μας το επιτρέπουν μια καλοήθη διαταραχή της ομιλίας. Αν π.χ. δεν μπορεί να πει το “ρό” ή το “σίγμα”, και χρειάζεται λογοθεραπεία. Μπορούμε να το γράψουμε. Και δεν χρειάζεται ο γονιός να τρέχει σε ψυχιάτρους ή αναπτυξιολόγους γιατί κι εκεί τα ραντεβού είναι δύσκολα”, τονίζει ο ίδιος.
Ομοσπονδία Παιδιάτρων: “Θα συνεχίσουμε να παραπέμπουμε σε άλλες ειδικότητες για τη διάγνωση”
Οι παιδίατροι ξεκαθαρίζουν ότι θα συνεχίσουν να παραπέμπουν τα παιδιά σε εξειδικευμένους γιατρούς, όταν διαπιστώσουν την ύπαρξη κάποιας σοβαρής διαταραχής:
“Τα σοβαρά περιστατικά, για τα οποία εμείς δεν μπορούμε να βάλουμε διάγνωση θα συνεχίσουμε να τα παραπέμπουμε στους συναδέλφους. Αυτό δεν θα αλλάξει. Αν το πρόβλημα ξεφεύγει από το δικό μας γνωστικό αντικείμενο, θα το παραπέμψουμε. Αυτό κάναμε και μέχρι σήμερα. Αν πρόκειται να δούμε ένα παιδί με αυτισμό -το λέω με ένα χονδρικό παράδειγμα για να το καταλάβετε- εμείς θα το παραπέμψουμε στον παιδοψυχίατρο. Εμείς μπορεί να γνωρίζουμε βλέποντας ένα παιδί μέσα από την εξέταση που θα κάνουμε ότι πιθανότατα έχει αυτισμό, αλλά τη διάγνωση θα την βάλει ο ψυχίατρος”, λέει ο κ. Νταλούκας.
Ο παιδίατρος, ωστόσο -ως γιατρός πρωτοβάθμιας- μπορεί να διαπιστώσει εάν υπάρχει μια ήπια διαταραχή στην ψυχοκινητική ανάπτυξη του παιδιού και να χορηγήσει άμεσα συνεδρίες λογοθεραπείας και εργοθεραπείας χωρίς καθυστερήσεις και περαιτέρω χρονοτριβή:
“Ο παιδίατρος είναι ο γιατρός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο οποίος δέχεται τον γονιό με το παιδί. Εμείς αντιμετωπίζουμε το παιδί, όχι μόνο για το πρόβλημα. Παρακολουθούμε τα παιδιά για την ανάπτυξή τους και μπορεί να διαπιστώσουμε ότι το παιδί έχει μια διαταραχή στην ψυχοκινητική του ανάπτυξη, ή και πρόβλημα ψυχικής υγείας”, εξηγεί ο κ. Νταλούκας.
Ειδικές θεραπείες: Ποιες θεραπείες θα συνταγογραφούν απευθείας οι παιδίατροι
Αν και η ακριβής διαδικασία δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί από τον ΕΟΠΥΥ, οι Παιδίατροι αυτοπροσδιορίζουν το αντικείμενό τους ως προς τη συνταγογράφηση ειδικών θεραπειών, στα πιο ήπια περιστατικά, τα οποία έχουν -όπως λένε- την επάρκεια να διαγνώσουν:
“Εμείς είμαστε επαγγελματίες υγείας. Εγώ δεν θα γράψω «φάρμακο» για ένα παιδί που δεν έχω διάγνωση, το λέω γενικότερα. Όταν έχει τεθεί η διάγνωση εμείς θα μπορούμε να συνταγογραφούμε όλες τις ειδικές εξετάσεις. Θα είμαστε “αυτοδύναμοι” μόνο σε κάποιες καλοήθεις διαταραχές που αγγίζουν εκ παραλλαγής του φυσιολογικού. Για παράδειγμα μια καλοήθη καθυστέρηση στην ομιλία, ένας τραυλισμός, αν το παιδί δεν μπορεί να πει το “σιγμα”, ή το “ρο”. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται να πάει στον ψυχίατρο. Μπορούμε εμείς να συνταγογραφήσουμε λογοθεραπείες απευθείας. Ή ένα παιδάκι που βλέπουμε ότι έχει κάποια δυσκολία στη βάδιση κλπ. Θα το βοηθήσουμε με 5 εργοθεραπείες. Μπορούμε να τις γράψουμε πλέον”, καταλήγει ο πρόεδρος των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων.
Δείτε την απόφαση:
Πηγή iatropedia.gr
Σχόλια Facebook