Το ΜέΡΑ25 Αυστραλίας για τα προβλήματα των Ελλήνων μεταναστών
Από την ίδρυση της οργάνωσης μας τον περασμένο Σεπτέμβρη, συζητούμε με κάθε ευκαιρία με άτομα και κοινωνικές ομάδες που έχουν έντονη αναφορά στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Το συναίσθημα που αναβλύζει πίσω από κάθε λέξη είναι η έντονη απογοήτευση για το Ελληνικό κράτος και το ενδιαφέρον που δείχνει για μας.
Από την πλευρά μας, παρακολουθούμε τις αναπτυξιακές υποσχέσεις που δόθηκαν όταν «βγήκαμε από τα Μνημόνια» να αντικαθίστανται με μια συστηματική επιδοματική πολιτική, τους λογαριασμούς τη ΔΕΗ να παίρνουν από την μια τσέπη ότι μπήκε στην άλλη και το «καλάθι του νοικοκυριού» που καλύπτει τη μεγάλη αλήθεια: η Ελλάδα έχει την 4η χαμηλότερη κατά κεφαλή αγοραστική δύναμη στην ΕΕ, μετά τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία. Παρατηρούμε παράλληλα τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και τις αθρόες προσλήψεις στα σώματα ασφαλείας και στην αστυνομία στα ΑΕΙ. Βλέπουμε να χορεύουν τα δισεκατομμύρια προς τον Τύπο και προς τα καρτέλ ενέργειας, ενώ «αδιευκρίνιστα» ποσά κινούνται σε λογαρισμούς υπουργών ή σε πλαστικές σακούλες στις Βρυξέλλες.
Προσπαθήσαμε λοιπόν να συντάξουμε κάποιες θέσεις με μηδενικό ή μηδαμινό κόστος για τον Ελληνικό προϋπολογισμό. Αφορά κυρίως σε προβλήματα που χρειάζονται μια στοιχειώδη τεχνολογική αναβάθμιση του Ελληνικού Δημοσίου.
Το παρακάτω κείμενο ταξινομεί τα θέματα ανα υπουργείο και σε πιο εκτεταμένη μορφή έχει σταλεί στο ΜέΡΑ25 στην Αθήνα με την προοπτική να γίνει η βάση μιας επερώτησης στη Βουλή των Ελλήνων.
Υπουργείο Εξωτερικών
Στελέχωση προξενικών αρχών
Οι Ελληνικές προξενικές αρχές αδυνατούν να ανταποκριθούν στον όγκο εργασίας τους. Τα ραντεβού, ανάλογα με το θέμα, ποικίλουν από 4 μήνες ως πάνω από 1,5 χρόνο. Στα προηγούμενα καθήκοντα προστέθηκαν το τελευταίο διάστημα ακόμη δυο:
Ο νόμος για την ψήφο των ομογενών προβλέπει τη βοήθεια των χρηστών από τις προξενικές αρχές, όταν αυτοί αδυνατούν να διεκεπραιώσουν τη διαδικασία ηλεκτρονικά.
Η πιστοποίηση Αυστραλιανών κινητών στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνιών, που είναι απαραίτητη για τη λήψη κωδικών στο Taxis ή για την ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικών από το gov.GR γίνεται με αυτοπρόσωπη παρουσία στο Προξενείο.
*Επειδή η ανάθεση νέων καθηκόντων στα προξενεία είναι ο έμεσος τρόπος να μετατοπιστεί ένα πρόβλημα στο απώτερο μέλλον, ζητάμε την επαρκή στελέχωση τους.
Υπουργείο Εσωτερικών
1. Πιστοποίηση Αυστραλιανών κινητών στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνιών
Ζούμε σε μια χώρα που τα κινητά μας πιστοποιούνται χωρίς τη φυσική μας παρουσία σε κάποια αρχή. Δεν βλέπουμε το λόγο γιατί το Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να αντιγράψει το σύστημα της Αυστραλίας.
2. Ψήφος κατοίκων εξωτερικού
Οι περιορισμοί του ισχύοντος Εκλογικού νόμου είναι παράλογοι. Όταν δεν υπάρχει προϋπόθεση ελάχιστης παραμονής εντός Ελλάδας για να μπορεί Έλληνας πολίτης να ψηφίσει το Ελληνικό ψηφοδέλτιο στις Ευρωεκλογές, θεωρούμε άδικο να υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί για την ψήφο στις Εθνικές εκλογές.
Ζητάμε, όποιος είναι εγγεγραμμένος στους Ελληνικούς εκλογικούς καταλόγους, να μπορεί να ψηφίζει όπου κι αν βρίσκεται.
3. Επιστολική ψήφος
Η Αυστραλία έχει επιφάνεια 58 φορές μεγαλύτερη από της Ελλάδας και οι μετακινήσεις στο κοντινότερο Προξενείο δεν είναι για όλους το ίδιο εύκολες.
Ζητάμε την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου. Η τεχνογνωσία μπορεί να αντιγραφεί από το Αυστραλιανό σύστημα.
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Συμπερίληψη όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων της Ελλάδας στην Συμφωνία Κοινωνικής Ασφάλισης
Με βάση τη “Συμφωνία Κοινωνικής Ασφάλισης”, από 1/10/2008 πολίτες της μια χώρας που μετοικούν στην άλλη, μπορούν να λάβουν σύνταξη στη χώρα υποδοχής για ένσημα που είχαν εργαζόμενοι στη χώρα προέλευσης. Η Αυστραλία γνωρίζει μόνο το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ, επειδή αυτά ήταν τα κύρια ταμεία των παλιών μεταναστευτικών κυμάτων. Συνταξιούχοι άλλων ταμείων πρέπει να κάνουν μεγάλο προσωπικό αγώνα για να ενημερώσουν το Centrelink για την ύπαρξη του ταμείου τους.
Με πρωτοβουλία του Ελληνικού Υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης να προσαρτηθεί λίστα όλων των Ελληνικών ταμείων στην διμερή συμφωνία.
Υπουργείο Υγείας
Υπογραφή διμερούς σύμβασης για υγειονομική κάλυψη των τουριστών και κατόχων οποιασδήποτε βίζας
Και οι δυο χώρες έχουν ήδη διμερείς συμβάσεις με άλλες χώρες για την αμοιβαία δωρεάν περίθαλψη τουριστών και κατόχων οποιασδήποτε βίζας και η διαδικασία είναι γνωστή. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, το ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας της Αυστραλίας έχει προσεγγίσει δυο φορές την Ελληνική κυβέρνηση, χωρίς να έχει πάρει ποτέ απάντηση.
Υπουργείο Οικονομικών
Συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας
Η υπογραφή σχετικής συμφωνίας είναι κρίσιμο θέμα για όσους υποβάλλουν εσφαλμένες φορολογικές δηλώσεις στην Ελλάδα. Είναι επίσης σημαντική για να μπορέσουν Αυστραλιανά κεφάλαια να επενδυθούν στην Ελλάδα χωρίς να πληρώνουν φόρο και στις δυο χώρες. Θεωρούμε πως οι διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει ακριβώς για τον ίδιο λόγο που είχαν καθυστερήσει και αυτές με το Χονκ-Κονγκ, καλούμε το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών να δημοσιοποιήσει τους λόγους, για να δούμε ποιών τα συμφέροντα υπερασπίζεται η Ελληνική κυβέρνηση.
ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού
Η διαδικασία πρέπει να απλοποιηθεί, και μπορεί. Μερικές εφορείες δεν αρκούνται στην απλή βεβαίωση που δίνουν οι Ελληνικές προξενικές αρχές. Ζητούν έγγραφα που μόνο υποψίες κινούν για τη φύση και το λόγο, όπως είναι τα τελευταία εκκαθαριστικά, το συμβόλαιο εργασίας ή το συμβόλαιο κατοικίας. Πιστεύουμε πως η βεβαίωση του Προξενείου πρέπει να επαρκεί, ακριβώς όπως συμβαίνει και για θέματα στρατολογίας.
Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων
Από τους άνω των 60 αποσπασμένων εκπαιδευτικών πριν το 2010, ο αριθμός έπεσε στους οκτώ το 2022 και όλα δείχνουν πως συνεχίζει να φθίνει. Πολλοί εκπαιδευτικοί επιστρέφουν στην Ελλάδα πριν καν αναλάβουν υπηρεσία, μόλις διαπιστώσουν ότι το κόστος ζωής δεν καλύπτεται από τις αποδοχές και το επιμίσθιο.
Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αρνείται να καλύψει επαρκώς τα κενά στο εξωτερικό με την πρόφαση ότι έχουν προτεραιότητα τα κενά στην Ελλάδα, όπου όμως πληρώνει τους πρωτοδιόριστους με 740 Ευρώ το μήνα, με αποτέλεσμα πολλοί να ωθούνται σε παραίτηση επειδή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες διαβίωσης και μετακίνησης.
Οι προσχηματικές δικαιολογίες και η αδιαφορία γίνονται εμφανείς στη χαρακτηριστική περίπτωση ενός καθεστώτος που άλλαξε το 2019, και το οποίο είχε ΜΗΔΕΝΙΚΟ κόστος για τον Ελληνικό προϋπολογισμό. Εκείνη τη χρονιά καταργήθηκε η δυνατότητα ενός αποσπασμένου εκπαιδευτικού να παραμείνει στην Αυστραλία μισθοδοτούμενος αποκλειστικά από τοπικούς φορείς. Το αποτέλεσμα ήταν οι 7 συνολικά εκπαιδευτικοί που απασχολούνταν στην Αυστραλία να οδηγηθούν είτε σε άδεια άνευ αποδοχών, είτε σε παραίτηση, είτε να επαναπατρισθούν.
Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει είτε να επιλέξει τη συνολική κατάργηση της υποστήριξης του Ελληνισμού της Διασποράς είτε να την υποστηρίξει αποτελεσματικά. Τα ελάχιστα που μπορούν να γίνουν:
1. Επαναλειτουργία του καθεστώτος απόσπασης άνευ αποδοχών με ευθύνη αποκλειστικής μισθοδοσίας από τους τοπικούς φορείς: Όποιος εκπαιδευτικός βρίσκεται με απόσπαση ή με άδεια οποιουδήποτε τύπου, να παραμένει μισθοδοτούμενος απ’ ευθείας από φορείς διδασκαλίας Ελληνικών όπως είναι οι Ελληνικές Κοινότητες, η Αρχιεπισκοπή, ή δημόσια ιδρύματα που διδάσκουν τα Ελληνικά, διατηρώντας τη θέση του στην Ελλάδα χωρίς να επιβαρύνει τον Ελληνικό προϋπολογισμό, και μετά την παρέλευση της 5ετίας.
2. Παράταση απόσπασης πέραν της πενταετίας: Αν οι θέσεις που ζητάει το Γραφείο Εκπαίδευσης του Προξενείου Μελβούρνης δεν καλύπτονται από νέους ενδιαφερόμενους, όσοι εκπαιδευτικοί βρίσκονται ήδη στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία να έχουν το δικαίωμα να παρατείνουν τη απόσπασή τους πέραν της πενταετίας.
3. Επιμίσθιο: Εκλογίκευση του επιμισθίου και αντιστοίχιση με το πραγματικό κόστος ζωής της Αυστραλίας, που είναι η 6η ακριβότερη χρόνια στον κόσμο. Το επιμίσθιο να πληρώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της απόσπασης και όχι μόνο για τα πρώτα 4 χρόνια.
Κλείνοντας αυτό το κείμενο, θα ήθελα να κάνω έκκληση στις τοπικές οργανώσεις των Ελληνικών κομμάτων, να προβάλλουν κι αυτοί τα παραπάνω ή οποιαδήποτε άλλα προβλήματα, ώστε να πιέσουμε να δρομολογηθούν κάποιες λύσεις.
Κώστας Στεφανίδης
Συντονιστής Οργάνωσης Βάσης ΜέΡΑ25 Αυστραλίας
Σχόλια Facebook