Σουηδία: «Παγώνει» η διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ λόγω Τουρκίας

«Η διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έχει προσωρινά σταματήσει» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας.

Η Σουηδία προέβη στο «πάγωμα» της διαδικασίας ένταξης της στο ΝΑΤΟ, τουλάχιστον μέχρι τις τουρκικές εκλογές, κυρίως λόγω του τουρκικού μπλόκου. Σε δηλώσεις του, ο  υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Τομπίας Μπίλστρομ ανέφερε πως «Οι συζητήσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Σουηδίας σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ έχουν ανασταλεί. Προσπαθούμε να αντιδράσουμε μετά τις προβοκατόρικες δράσεις. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Τουρκία και περιμένουμε τις εκλογές στις 14 Μαΐου».

Σύμφωνα με την Daily Sabah, ο Μπίλστρομ, σημείωσε ακόμα ότι οι συζητήσεις μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας για την ένταξη της τελευταίας στο ΝΑΤΟ έχουν διακοπεί. Τόνισε ότι η σουηδική κυβέρνηση επενδύει χρόνο και προσπάθεια ώστε η διαδικασία να προχωρήσει ξανά και σημείωσε την αισιοδοξία του πως μπορεί να υπάρξουν θετικές εξελίξεις το καλοκαίρι.

Φινλανδός ΥΠΕΞ: «Θα πρέπει να εξετάσει την είσοδο στο ΝΑΤΟ χωρίς τη Σουηδία»

«Η Φινλανδία θα πρέπει να εξετάσει την επιλογή μιας ένταξης στο ΝΑΤΟ χωρίς τη Σουηδία», δήλωσε την Τρίτη (24/01) για πρώτη φορά, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση της χώρας του αφού ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δώσει η Άγκυρα το πράσινο φως στη σουηδική υποψηφιότητα.

Ωστόσο, σε άλλη του συνέντευξη που παραχώρησε τηλεφωνικώς στο Reuters, ο ίδιος είπε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν επανειλημμένως δηλώσει ότι σχεδιάζουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ταυτόχρονα και αυτό δεν έχει αλλάξει, υπογραμμίζοντας τα πλεονεκτήματα μιας κοινής ένταξης με την γειτονική χώρα. «Δεν βρίσκω τον λόγο να το συζητήσουμε», απάντησε χαρακτηριστικά ερωτηθείς αν η Φινλανδία ενδέχεται να προχωρήσει σε ένταξη χωρίς τη Σουηδία.

Σε σχόλια που έκανε όμως στη δημόσια τηλεόραση Yle, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Πέκα Χααβίστο είπε ότι μια κοινή ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών παραμένει «η πρώτη επιλογή», αλλά «προφανώς θα πρέπει να εκτιμήσουμε την κατάσταση, αν έχει συμβεί κάτι που μακροπρόθεσμα κάνει τη Σουηδία να μην μπορεί πλέον να προχωρήσει» και έκρινε ότι είναι «πολύ νωρίς για να πάρει κάποιος θέση».

Οι λόγοι για το μπλόκο του Ερντογάν στην υποψηφιότητα της Σουηδίας

Την Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Σουηδία δεν θα πρέπει να αναμένει τη στήριξη της χώρας του για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ έπειτα από μια διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε κοντά στην τουρκική πρεσβεία στην Στοκχόλμη το σαββατοκύριακο στη διάρκεια της οποίας κάηκε ένα αντίτυπο του Κορανίου.

Οι διαδηλώσεις αυτές συνιστούν «εμπόδιο» για τις υποψηφιότητες για ένταξη στο ΝΑΤΟ και οι «διαδηλωτές παίζουν με την ασφάλεια της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι θα υπάρξει καθυστέρηση (για το τουρκικό πράσινο φως), η οποία σίγουρα θα διαρκέσει μέχρι τις τουρκικές εκλογές στα μέσα Μαΐου», κατέληξε.

«Χρειάζεται ένα διάλειμμα προτού επιστρέψουμε στις τριμερείς συνομιλίες και δούμε πού βρισκόμαστε και ηρεμήσουν τα πράγματα μετά την παρούσα κατάσταση, επομένως δεν θα πρέπει ακόμη να εξαχθούν συμπεράσματα», είπε ο Χααβίστο σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Reuters.

«Νομίζω ότι θα υπάρξει ένα διάλειμμα για καμιά-δυό εβδομάδες», εκτίμησε. Μετά από τις δηλώσεις αυτές έγινε γνωστό το νέο μπλόκο της Άγκυρας στην διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Τι αναφέρει Τούρκος αναλυτής

Σύμφωνα με το CNN Turk, ένας Τούρκος αναλυτής ανέφερε πως «Πιστεύω ότι έχουν εμπλοκή οι ΗΠΑ. Η Τουρκία δεν κάνει τις δουλειές της με απειλές. Ακόμα και αν η Σουηδία το θελήσει πλέον, είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψει.

Ο ίδιος, ανέφερε: «Η Τουρκία είναι η χώρα – κλειδί. Είπαμε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μπει η Σουηδία στο ΝΑΤΟ, αν δεν πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η Σουηδία δεν κατάφερε να φτάσει ούτε κάπου κοντά στη γραμμή που χαράξαμε.

Είναι καθαρό τι χρειάζεται να κάνει η Σουηδία. Όμως δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοια πρόθεση. Η Σουηδία προσπάθησε απλώς να μπει στο ΝΑΤΟ με τη βοήθεια των ΗΠΑ. Ένα μεγάλο μέρος της σουηδικής κοινής γνώμης λέει όχι. Η Τουρκία δεν κάνει τις δουλειές της με απειλές».

in.gr