Το «πράσινο λεξιλόγιο» της κάλπης

Μετά από δύο άτυπα προεκλογικές ομιλίες του Νίκου Ανδρουλάκη σε Καβάλα και Χαλκίδα έχουν αρχίσει να ξεχωρίζουν τα συνθήματα στα οποία θα επενδύσει η Χαριλάου Τρικούπη

Κάθε κόμμα χρειάζεται ένα προεκλογικό λεξιλόγιο – και μετά από δύο άτυπα προεκλογικές ομιλίες του Νίκου Ανδρουλάκη στην Καβάλα και τη Χαλκίδα, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει αρχίσει να διαμορφώνει το δικό του στον δρόμο προς τις κάλπες της απλής αναλογικής.

Γνωρίζοντας πως από εδώ και πέρα η πόλωση θα ασκήσει πίεση στον τρίτο πόλο, στη Χαριλάου Τρικούπη προσπαθούν να αναδείξουν το δίπολο ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ ως τοξικό. Σε αυτούς αποδίδουν το ύφος του πολιτικού διαλόγου και της άτυπης προεκλογικής περιόδου που έχει ξεκινήσει, ευελπιστώντας το ΠΑΣΟΚ να εξελιχθεί σε θετική εναλλακτική. Ενα παράδειγμα απέναντι στην «τοξικότητα» που θεωρούν πως εκλύεται από την αντιπαράθεση των δύο μεγάλων είναι η στάση που ακολουθούν στο θέμα της διάταξης για το κόμμα Κασιδιάρη. Θεωρώντας πως η κυβέρνηση άργησε να φέρει τη ρύθμιση και ο ΣΥΡΙΖΑ μπλέκει σε έναν «χαρτοπόλεμο» τροπολογιών, στο ΠΑΣΟΚ έχουν στείλει τις δικές τους επισημάνσεις αρμοδίως, ζητώντας παράλληλα η διάταξη να περάσει από την επιστημονική επιτροπή της Βουλής.

«Κουλτούρα Διακυβέρνησης»

Οταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση των υποκλοπών, στην οποία κεντρικό ρόλο είχε η παρακολούθηση του ίδιου του Νίκου Ανδρουλάκη, στο ΠΑΣΟΚ ανέδειξαν όχι μόνο τον τρόπο που το Μέγαρο Μαξίμου χειρίστηκε το συγκεκριμένο, αλλά και την κουλτούρα διακυβέρνησης που αναδείχτηκε – τόσο από τη σημερινή όσο και από την προηγούμενη κυβέρνηση. Γι’ αυτό και ο Ανδρουλάκης χρησιμοποιεί ένα σχήμα που συμπεριλαμβάνει τόσο τη ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Μητσοτάκης είχε αντ’ αυτού τον ανιψιό του. Ο κ. Τσίπρας είχε αντ’ αυτού τον κολλητό του».

«Πρόοδος και Σταθερότητα»

Από τη μία, η ΝΔ αξιοποιεί το σύνθημα περί σταθερότητας. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για την ανάγκη «προοδευτικής διακυβέρνησης». Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα μια προσπάθεια η δική του παράταξη να επανοικειοποιηθεί τις λέξεις «πρόοδος» και «σταθερότητα» ώστε η πρώτη να μη συνδέεται με τον ΣΥΡΙΖΑ και η δεύτερη να μη συνδέεται με τη ΝΔ. Θέτει άρα ζήτημα προόδου με το σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα πάνω στο οποίο θα συζητήσει την όποια συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση και ζήτημα σταθερότητας, γιατί, με ένα ισχυρό ποσοστό, θα επιδιώξει να προκύψει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή.

«Ισχυρό διψήφιο»

Ποιο είναι το ισχυρό ποσοστό για το ΠΑΣΟΚ; Μεταφράζεται κατά κύριο λόγο σε ένα ισχυρό διψήφιο, το οποίο θα ξεφεύγει από τα μονοψήφια της τελευταίας δεκαετίας και θα μπορέσει όχι μόνο να λειτουργήσει ως καταλύτης για τα πολιτικά τεκταινόμενα, αλλά να βάλει το κόμμα σε πρωταγωνιστικό ρόλο και για τη μάχη που δίνει για την αυξημένη παρουσία του στον προοδευτικό χώρο.

Προς στιγμήν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις καταγράφουν την πίεση που δέχεται το ΠΑΣΟΚ όσο συσπειρώνονται οι αντίπαλοί του, ωστόσο παρά τις συνθήκες το ποσοστό παραμένει διψήφιο. Και για τις παραιτήσεις του τελευταίου διαστήματος από το κόμμα, με τελευταία αυτή της Αναστασίας Σιμητροπούλου από τη θέση της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου, τονίζουν πως η κάθε μία είναι διαφορετική περίπτωση – και ειδικά όσον αφορά τη Σιμητροπούλου, το διαζύγιο ήταν «βελούδινο» και για προσωπικούς λόγους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»/in.gr