Τα μοναδικά πλάνα του Μαρκ Τουέιν δια χειρός Τόμας Εντισον
Ένα πορτρέτο του Αμερικανού συγγραφέα Μαρκ Τουέιν (Samuel Clemens, 1835 – 1910), περίπου το 1900. (Φωτογραφία από Hulton Archive/Getty Images)
Μια ψηφιακή αποκατάσταση του μικρού μήκους φιλμ που γύρισε ο Αμερικανός εφευρέτης κάνει θαύματα για την παρακολούθηση αυτού του βωβού «θησαυρού».
Ο Σάμουελ Λάνγκχορν Κλέμενς, ευρύτερα γνωστός με το ψευδώνυμο Μαρκ Τουέιν (30/11/1835-21/4/1910) ήταν ένας από τους σπουδαιότερους Αμερικανούς συγγραφείς. Ανάμεσα στα πιο γνωστά βιβλία του συγκαταλέγονται οι «Περιπέτειες του Τομ Σόγιερ» και οι «Περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν».
Mέσα από φωτογραφίες προς το τέλος της ζωής του και πορτρέτα του γνωρίζουμε πως έμοιαζε και κατά προσέγγιση πως ακουγόταν η φωνή του. Ωστόσο το μοναδικό καταγεγραμμένο πλάνο του σε φιλμ, το οφείλουμε στον Τόμας Εντισον.
Γυρισμένη από τον γνωστό εφευρέτη το 1909, η βωβή ταινία μικρού μήκους που ακολουθεί παρακάτω περιέχει κατά πάσα πιθανότατα τα μοναδικά πλάνα του Τουέιν που υπάρχουν.
Ο Τουέιν περπατά γύρω από το Στόρμφιλντ, το σπίτι του στο Ρέντινγκ του Κονέκτικατ. Φορά χαλαρά το χαρακτηριστικό λευκό κοστούμι του και ξεφυσάει καπνό ανάμεσα στα δάχτυλά του από το πούρο του. Μετά τη χαλαρή βόλτα του Τουέιν στην πρόσοψη του σπιτιού, τον βλέπουμε με τις κόρες του, Κλάρα και Τζέην, να κάθονται στο εσωτερικό του σπιτιού.
Μια ψηφιακή αποκατάσταση του φιλμ, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2010, κάνει θαύματα για την ικανότητα παρακολούθησης αυτού του ανεκτίμητου βωβού ”θησαυρού”, αποτυπώνοντας τόσο έντονα την πεμπτουσία του συγγραφέα.
Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι ο Έντισον ηχογράφησε επίσης τη φωνή του Τουέιν. Αυτή είναι ”γνωστή” στο αμερικανικό κοινό μέσα από ενσαρκώσεις του συγγραφέα στη μεγάλη οθόνη από ηθοποιούς όπως ο Βαλ Κίλμερ και ο Αλεκ Μπάλντουιν, που με την σειρά τους μιμήθηκαν τoν Χολ Χόλμπρουκ, ο οποίος έθεσε το πρότυπο για τους ηθοποιούς που υποδύθηκαν τον Tουαίην στη σκηνή και στην οθόνη.
Ωστόσο δεν υπάρχουν αυθεντικές ηχογραφήσεις της φωνής του. Ο Tουαίην, ανακαλύπτουμε στην παρακάτω μικρού μήκους ταινία, πειραματίστηκε με την τεχνολογία ηχογράφησης, αλλά εγκατέλειψε τις προσπάθειές του, δίχως να αφήσει κάποιο αρχείο πίσω του.
Πηγή: Openculture.com/ huffpost.gr
Σχόλια Facebook