Εκλογές: Σενάρια συνύπαρξης ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ σε περιφερειακό επίπεδο

Χρίσματα στο ΠΑΣΟΚ αναμένεται να δώσουν κυρίως σε περιφερειακό επίπεδο και σε δήμους που έχουν και πολιτικό συμβολισμό, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει το αυτοδιοικητικό σκανάρισμα με μια ομάδα υπό τον Χρήστο Σπίρτζη, οι υποψηφιότητες για δήμους και περιφέρειες είναι και εκλογικό όπλο – γιατί επικυρώνει το άνοιγμα που επιχειρείται στο κεντροαριστερό ακροατήριο και επιβεβαιώνει την πρόθεση για «προοδευτική συνεργασία», επιτρέποντας στην αξιωματική αντιπολίτευση να ενισχυθεί σε περιοχές όπου έχει αδυναμίες. Η συζήτηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, από την άλλη, μοιάζει ακόμα εξαιρετικά μακρινή για τη Χαριλάου Τρικούπη, που σ’ αυτή τη φάση τρέχει να βάλει τις τελευταίες πινελιές στα εθνικά ψηφοδέλτια που αναμένεται να ανακοινωθούν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στις 29 Ιανουαρίου. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ο ίδιος δώσει, στην τελευταία ΔΕΘ, μια κατεύθυνση ως προς το τι θα πράξει το ΠΑΣΟΚ σε δήμους και περιφέρειες, τονίζοντας ότι δεν θα δοθούν παντού κομματικά χρίσματα – πράγμα που διευκολύνει συνεργασίες σε τοπικό επίπεδο, όπως φαίνεται πως θα συμβεί, για παράδειγμα, στην Καλλιθέα, με τον Κώστα Ασκούνη να κερδίζει τη στήριξη των ευρύτερων κεντροαριστερών δυνάμεων, ή στη Λάρισα, με τον νυν δήμαρχο Απόστολο Καλογιάννη.

Χρίσματα στο ΠΑΣΟΚ αναμένεται να δώσουν κυρίως σε περιφερειακό επίπεδο και σε δήμους που έχουν και πολιτικό συμβολισμό, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως η όποια συνεργασία σε τέτοιο επίπεδο θα πρέπει να είναι κεντρική απόφαση – η οποία αυτή τη στιγμή δεν προκύπτει από τη στρατηγική που ακολουθεί μέχρι τις κάλπες το ΠΑΣΟΚ. Καθώς το ΠΑΣΟΚ διατηρεί ακόμη στελεχιακή υπεροχή στην αυτοδιοίκηση, θα μπορούσε, εφόσον το αποφασίσει, να επιλέξει πρόσωπα που θα δημιουργήσουν «ευρύτερες συναινέσεις», όπως παλαιότερα είχε συμβεί με τις κεντροαριστερές δυνάμεις που συσπειρώθηκαν στο πρόσωπο του Γιώργου Καμίνη. Θα μπορούσε, δηλαδή, να καθορίσει εκείνο την όποια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, που σ’ αυτό το σενάριο θα ακολουθούσε τις κεντροαριστερές επιλογές. Σ’ αυτή την κατεύθυνση προσώπων ωστόσο δεν θα μπορούσε, τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα, να συγκαταλέγεται ο μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς, ο οποίος ακούγεται ως μια επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο Αθηναίων, ή ο Απόστολος Γκλέτσος, που επίσης συζητείται στην αξιωματική αντιπολίτευση για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Σε αυτή τη φάση, η μόνη πιθανή συνύπαρξη των δύο κομμάτων σε περιφερειακό επίπεδο είναι αυτή στην Κρήτη, αφού και οι δύο πλευρές στρέφονται προς τον νυν περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη. Χωρίς η συζήτηση να έχει ανοίξει σε σοβαρό επίπεδο εντός ΠΑΣΟΚ, είναι βέβαιο πως η Χαριλάου Τρικούπη θα ήθελε τον πρώην δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Δύο περιπτώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ που θα μπορούσε και ο ΣΥΡΙΖΑ να δει με καλό μάτι σε επίπεδο περιφέρειας είναι ο Σταμάτης Μαλέλης για το Βόρειο Αιγαίο και ο Κώστας Μπαργιώτας για τη Θεσσαλία. Σε κάθε περίπτωση, ενδεχόμενο μοντέλο συνεργασιών σε δήμους και περιφέρειες, το οποίο εμφανώς θα επιθυμούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να φανεί ως κατεύθυνση πριν από τις εθνικές κάλπες, μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνο αφότου και οι δύο παίκτες γνωρίζουν το αποτέλεσμα των εκλογών και την κυβέρνηση που θα προκύψει.

Πηγή:in.gr