Ρεκόρ προσέλευσης στον αγιασμό των υδάτων στο Frankston

Μελβούρνη.- Ρεκόρ προσέλευσης ομογενών σημειώθηκε κατά τον αγιασμό των υδάτων στο Frankston. Η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, αλλά και ο καλός καιρός, έδωσαν την δυνατότητα σε πολυάριθμους πιστούς από κάθε γωνιά της Μελβούρνης να προσέλθουν στην τελετή.

Εξάλλου, ο Δήμος Frankston είναι από τους πλέον αγαπητούς των Ελλήνων της Μελβούρνης. Και δεν είναι τυχαίο: Τα καταγάλανα νερά, αλλά και οι φυσικές ομορφιές της περιοχής, θυμίζουν σε πολλούς Ελλάδα. Και, βεβαίως, υπάρχει και η τοπική Ελληνική Κοινότητα, με τον ιερό ναό των Θεοφανείων που γιόρταζε χθες Παρασκευή και κάθε χρόνο, τέτοια μέρα, γίνεται και η τελετή Αγιασμού των Υδάτων στην προβλήτα του Frankston.

Μετά από δυο χρόνια, που δεν έγινε η τελετή λόγω της πανδημίας, φέτος συγκεντρώθηκε μέγα πλήθος. Σε αυτό συνέβαλε ο καλός καιρός, αλλά και η παρουσία, για πρώτη φορά, του Αρχιεπισκόπου κ. Μακαρίου. Έτσι τα φετινά Θεοφάνεια στο Franskton ήταν τα μεγαλύτερα και καλύτερα από ποτέ.

Περίπου 25 άτομα βούτηξαν για τον σταυρό.

Τον σταυρό ανέσυρε ο Εμμανουήλ Σπυρόγλου, πατέρας τριών παιδιών από το Templestowe, που κατάγεται από οικογενεια νησιωτών. Δήλωσε ότι ήταν στην περιοχή σε διακοπές, και ότι έχει βουτήξει και άλλες φορές για τον σταυρό στο Port Melbourne, όπου έχει πιάσει τρεις φορές τον σταυρό.

Σύμφωνα με την ελληνική παράδοση, όποιος καταφέρει να κολυμπήσει πιο γρήγορα και ανασύρει τον σταυρό θα είναι ευλογημένος για τον υπόλοιπο χρόνο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος έφτασε από το Σίδνεϊ για να παραστεί στη θεία λειτουργία και, στη συνέχεια, να τελέσει τον αγιασμό των υδάτων παρουσία και πολλών επισήμων.

«Με την ευκαιρία της επίσκεψης για την κοπή της Βασιλόπιττας, ήταν σωστό να επισκεφθούμε και την Ενορία την ημέρα της γιορτής της, αντί να πάμε σε άλλη Ενορία της Μελβούρνης στις 6 Ιανουαρίου», είπε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος.

«Η περιοχή είναι στενά συνδεδεμένη με την παροικία μας μιας και υπάρχουν πολλά ελληνικά σπίτια κατά μήκος της ακτής, ενώ η ευλογία των υδάτων στην προβλήτα του Frankston πραγματοποιείται εδώ για πολλά χρόνια», συμπλήρωσε.

Ειδικά ναυλωμένα λεωφορεία μετέφεραν ενορίτες στο Frankston από αρκετές περιοχές της Μελβούρνης. Ορισμένες εκκλησίες από διάφορες άλλες περιοχές, όπως Thomastown, Northcote, Coburg, St Albans, North Balwyn και άλλες, οργάνωσαν δωρεάν μεταφορά των πιστών στο Frankston.

 

ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ

Ο πατέρας Δούκας Γεωργαλάς, ιερέας της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας Αγίων Θεοφανείων Frankston, δεν θα μπορούσε να είναι πιο χαρούμενος με την προσέλευση των πιστών.

«Είναι μια τεράστια πνευματική γιορτή», είπε, «και μια μεγάλη τιμή για εμάς να καλωσορίσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους σε μια εκδήλωση τεράστιας θεολογικής σημασίας. Είναι η Βάπτιση του Ιησού και κατά τη διάρκεια της Βάπτισης του Κυρίου οι άνθρωποι είδαν την Αγία Τριάδα και το Άγιο Πνεύμα να κατεβαίνουν στον Ιησού με τη μορφή περιστεριού».

Η ημέρα είναι επίσημη αργία στην Ελλάδα όπου οι άνθρωποι βουτούν σε παγωμένα νερά για να πιάσουν τον σταυρό. Στο Frankston, δεν υπάρχει δημόσια αργία, αλλά ο ζεστός καλοκαιρινός καιρός το κάνει ακόμα καλύτερο.

Ο κ. Βασίλειος Ερψιμίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Frankston, που ζει στο Frankston τα τελευταία 30 χρόνια, είπε ότι η εκδήλωση λαμβάνει χώρα στην περιοχή από τη δεκαετία του 1960 όταν ιδρύθηκε η ελληνική εκκλησία στο Frankston. Λέει ότι η ατμόσφαιρα του Frankston του θυμίζει λίγο την Κρήτη, το νησί της συζύγου του.

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος είπε ότι η Κοινότητα «είδε περαιτέρω ανάπτυξη υπό την καθοδήγηση του π. Δούκα που είδε τη νέα εκκλησία να χτίζεται τα τελευταία χρόνια».

Ο πατέρας Δούκας, με καταγωγή από τη Μυτιλήνη, αισθάνεται το ίδιο σαν στο σπίτι του στο Frankston όπως και στο νησί του που φημίζεται για το ούζο και τις αμμώδεις παραλίες του.

Τα τελευταία 20 χρόνια είναι ιερέας της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας των Αγίων Θεοφανείων. «Καλέστηκα στην ιεροσύνη σε ηλικία 65 ετών και ζήτησα συγκεκριμένα να γίνω ιερέας εδώ στο Frankston. Ήταν το σπίτι μου καθώς είχα μια επιχείρηση με φρούτα και λαχανικά εδώ». Πριν από αυτό ήταν μουσικός.

Τονίζει, τέλος, ότι η ημέρα των Θεοφανείων ή όχι, η εκκλησία είναι ανοιχτή σε όλους όσους θέλουν να προσευχηθούν.

Όσο για την Προβλήτα, είναι επίσης ένα φιλόξενο μέρος κάθε χρόνο για εκατοντάδες Ελληνορθόδοξους πιστούς.

ΤΕΛΕΤΕΣ ΑΓΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΕ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ, ΣΪΔΝΕΪ, ΑΔΕΛΑΪΔΑ

Όπως ανακοίνωσε η Αρχιεπισκοπή, ο κεντρικός αγιασμός των υδάτων στη Μελβούρνη θα γίνει φέτος την Κυριακή, 8 Ιανουαρίου, στο Princess Pier του Port Melbourne

Η τελετή αγιασμού των υδάτων θα γίνει στην αποβάθρα, δίπλα από το ιστορικό λιμάνι της πόλης, εκεί που κάποτε έφταναν τα υπερωκεάνια με τους μετανάστες. Εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας της Πολιτείας αναμένεται να βρίσκονται μαζί με τους ομογενείς.

Την Κυριακή ο Αρχιεπίσκοπος θα χοροστατήσει στον Όρθρο και θα προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σίδνεϊ, στις 7.30πμ.

Στη συνέχεια θα γίνει ευλόγηση των υδάτων και κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στον λιμένα Yarra Bay του Σίδνεϊ, ώρα 1.00 μ.μ.

Στην Αδελαίδα ο κεντρικός αγιασμός των υδάτων για 43η συνεχόμενη χρονιά θα γίνει την Κυριακή στις 12.30 το μεσημέρι στο Glenelg Jetty.

Μεταξύ άλλων, θα παραστούν ο πολιτειακός πρωθυπουργός Peter Malinauskas και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης David Speirs.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το Σαββατοκύριακο γίνεται και το Glenelg Greek Festival με ελληνική μουσική και χορούς.

Οι εκδηλώσεις γίνονται στην παραλία έξω από το Stamford Grand Hotel.

Πατείς με πατώ σε στην προβλήτα του Frankston. Φώτο: Supplied

Φώτο: Supplied