Αντρέ Καλαντζόπουλος: Ένας από τους ισχυρότερους CEO του πλανήτη
O Αντρέ Καλαντζόπουλος είναι ο άνθρωπος που τα τελευταία έξι χρόνια κρατά τα ηνία της Philip Morris International (PMI), της μεγαλύτερης πολυεθνικής καπνοβιομηχανίας στον κόσμο. Είναι –με διαφορά– ο πιο επιτυχημένος Έλληνας manager, καθώς η κεφαλαιοποίηση της PMI «αγγίζει» τα 150 δισ. ευρώ, όσο είναι περίπου και το ΑΕΠ της Ελλάδας.
Το μεγαλύτερο βήμα στην έως τώρα καριέρα του κ. Καλαντζόπουλου έγινε τον Μάρτιο του 2013, όταν το διοικητικό συμβούλιο της Philip Morris ανακοίνωσε ότι αυτός θα είναι ο επόμενος Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας. Έκτοτε, ηγείται του μετασχηματισμού του πολυεθνικού κολοσσού, μέσω επενδύσεων ύψους 6 δισ. δολαρίων.
Γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας, το 1957, ενώ μεγάλωσε στην Αθήνα. Το 1975, αποφοίτησε από το ιστορικό Β΄ Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών, ενώ την ίδια χρονιά ξεκίνησε τις σπουδές του στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας, στη Λωζάννη, από όπου και αποφοίτησε με πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανικού. Το 1985, πήρε ΜΒΑ από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΙNSEAD), στο Παρίσι.
Η πολυετής πορεία του προς την κορυφή της PMI κράτησε 28 χρόνια, μιας και ο ίδιος εντάχθηκε στην εταιρεία το 1985, εργαζόμενος αρχικά σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Ανάμεσα στις θέσεις που κατέλαβε ήταν αυτή του Διευθύνοντος Συμβούλου της Philip Morris Πολωνίας, ενώ στη συνέχεια, το 1999, έγινε Πρόεδρος της Περιφέρειας Ανατολικής Ευρώπης.
Τον Φεβρουάριο του 2013, ο κ. Καλαντζόπουλος υπέγραψε την πρώτη τριετή συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, με βάση την οποία η PMI αγόρασε το 50% της ελληνικής παραγωγής καπνού ανατολικού τύπου που παράγεται στην Ελλάδα και κυρίως στην περιοχή της Θράκης. Μετά τη λήξη της, η συμφωνία ανανεώθηκε για τρία επιπλέον χρόνια. Για την πρώτη τριετία η Philip Morris International αγόρασε καπνά αξίας άνω των 150 εκατ. ευρώ, δίνοντας ισχυρή οικονομική ενίσχυση στην ευρύτερη περιοχή και διασφαλίζοντας τη σοδειά των καπνοπαραγωγών.
O κ. Καλαντζόπουλος είναι ένας άνθρωπος που αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας. Δίνει ελάχιστες συνεντεύξεις και πολύ δύσκολα θα βρει κανείς τη φωτογραφία του στις κοσμικές στήλες. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» δήλωσε πως ο Όμιλος του οποίου ηγείται έχει πλέον την επιστημονική και τεχνολογική ικανότητα να προσφέρει στους καπνιστές μια καλύτερη εναλλακτική με προϊόντα που μειώνουν τις βλαβερές συνέπειες στην υγεία. Μίλησε επίσης με αισιοδοξία για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ένας μακρόπνοος στρατηγικός σχεδιασμός, φορολογική σταθερότητα και περιορισμός της γραφειοκρατίας.
Ερωτώμενος για το πώς βλέπει το μέλλον του καπνίσματος, είπε χαρακτηριστικά πως «Όσο κι αν ακούγεται περίεργο να το λέω εγώ, πιστεύω ακράδαντα ότι ένα μέλλον χωρίς κάπνισμα είναι εφικτό. Το όραμα όλων μας στην PMI είναι να προσφέρουμε προϊόντα που θα αντικαταστήσουν τα τσιγάρα, το συντομότερο δυνατόν. Όταν το προϊόν που παράγεις προκαλεί κακό στην υγεία του καπνιστή, έχεις τουλάχιστον την ηθική ευθύνη να το αναγνωρίσεις και να εργαστείς με όλες σου τις δυνάμεις για να το αντιμετωπίσεις. Και αυτό ακριβώς κάνουμε. Αποφασίσαμε να αλλάξουμε τις ζωές των καπνιστών σε όλο τον κόσμο αναπτύσσοντας καινοτόμα προϊόντα που είναι καλύτερες εναλλακτικές σε σχέση με το τσιγάρο και έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος». Πρακτικά, ο Όμιλος PMI αποφάσισε να ανατρέψει εκ βάθρων την ίδια του την υπόσταση ως παραδοσιακή καπνοβιομηχανία, οικοδομώντας ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου.
Ο Έλληνας CEO του πολυεθνικού ομίλου τόνισε ότι «Εδώ και 12 χρόνια έχουμε ξεκινήσει μια τεράστια προσπάθεια, η οποία αποτελεί πραγματική επανάσταση στον κλάδο μας. Με περισσότερους από 400 κορυφαίους επιστήμονες και τεχνικούς διαφόρων ειδικοτήτων και μια επένδυση που ξεπερνά κατά πολύ τα 3 δισ. δολάρια από το 2008 δημιουργούμε τη γενιά των προϊόντων μειωμένου κινδύνου, τα οποία μπορούν δυνητικά να αλλάξουν τη ζωή 1,1 δισ. καπνιστών σε όλο τον κόσμο. Το IQOS, το πρώτο τέτοιο προϊόν, που περιέχει πραγματικό καπνό που θερμαίνεται και δεν καίγεται, έχει δικαιώσει τις προσδοκίες μας σε μεγάλο βαθμό, κυρίως διότι έχει τύχει σημαντικής αποδοχής από τους καπνιστές. Εργαζόμαστε συστηματικά για τη δημιουργία και άλλων εναλλακτικών προϊόντων, πάντα με κοινό παρονομαστή τη μη καύση. Είναι μια συναρπαστική περίοδος και για μένα προσωπικά και για την PMI».
Το IQOS έχει αποκτήσει μια σημαντική δυναμική ανάμεσα σε όσους ενήλικες καπνιστές αναζητούν μια καλύτερη εναλλακτική από το τσιγάρο. Ήδη, περίπου 4.000.000 καπνιστές παγκοσμίως έχουν κατανοήσει τα πλεονεκτήματα της χρήσης του και έχουν στραφεί στο IQOS, και πλέον, 8.000 καπνιστές το υιοθετούν κάθε μέρα. Η νέα γενιά προϊόντων δυνητικά μειωμένου κινδύνου, αναπτύσσεται σταδιακά σε πολλές διαφορετικές πλατφόρμες και στην ΡΜΙ είναι πεπεισμένοι ότι η εταιρική πρωτοβουλία σε συνδυασμό με τη βούληση των αρμόδιων φορέων μπορούν να επιταχύνουν σημαντικά τις προσπάθειες να γίνει πραγματικότητα ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου.
Μια νέα επένδυση στην Ελλάδα είχε αποτέλεσμα οι θερμαινόμενες ράβδοι καπνού HEETS για το IQOS να παράγονται στη χώρα μας. Νέες προοπτικές ανοίγονται επίσης, καθώς δημιουργείται μια αλυσίδα καινοτομίας και ανάπτυξης με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία, την αγορά εργασίας, την πρωτογενή παραγωγή, τις εξαγωγές, την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και την φέρνει στο κέντρο της τεράστιας αλλαγής που φέρνει το IQOS διεθνώς.
Ο κ. Καλαντζόπουλος πιστεύει πως υπάρχουν σημάδια που επιτρέπουν να είναι κανείς αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία. «Βεβαίως, η παρατεταμένη περίοδος της κρίσης δημιούργησε μια οικονομική και κοινωνική «μελαγχολία». Όμως, ακόμα και μέσα στην κρίση έγιναν πολλά. Και έγιναν επειδή η κρίση μάς ανάγκασε να δούμε τα πράγματα αλλιώς. Να αναγνωρίσουμε και να παραδεχθούμε χρόνιες παθογένειες και, φυσικά, να κάνουμε κάτι για να τις περιορίσουμε. Με μακρόπνοο στρατηγικό σχεδιασμό, μεταρρυθμίσεις, φορολογική σταθερότητα, μείωση γραφειοκρατίας, ξεκάθαρο και σταθερό πλαίσιο ανάπτυξης με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα θα μπορέσουν να δουλέψουν καλύτερα οι ελληνικές επιχειρήσεις, έτσι θα έρθουν και διεθνείς επενδύσεις. Είμαι αισιόδοξος ότι είμαστε σε καλό δρόμο», είπε χαρακτηριστικά.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από τα 6 δισ. δολάρια που ήδη επενδύσει η ΡΜΙ στο IQOS, τα 300 εκατ. ευρώ αφορούν στη μετατροπή του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο, το οποίο έχει έναν σημαντικό διεθνή ρόλο, καθώς όσο αυξάνεται η διείσδυση του IQOS μεταξύ των καπνιστών υπάρχουν και νέες αυξημένες ανάγκες εφοδιασμού των διεθνών αγορών και έτσι η χώρα εν γένει καθίσταται σταδιακά ένα μείζον εξαγωγικό κέντρο για τη Philip Morris International. Ο κ. Καλαντζόπουλος βλέπει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης αλλά και ρυθμιστικό έργο που μένει να γίνει διεθνώς, ενώ δεν κρύβει πως η Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ το πιο φιλικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις.
Με μια παγκόσμια ματιά, ο κορυφαίος CEO πιστεύει πως θα έχουν εργοστάσια που θα παράγουν μόνο IQOS και εργοστάσια που θα κάνουν και τα δύο, καθώς πρέπει να συνεχίσουν να παράγουν τσιγάρα. Όμως, η παραγωγή τσιγάρων θα μειώνεται σταδιακά, καθώς τόσο ο όμιλός τους όσο και οι καπνιστές θα εγκαταλείπουν σταδιακά το παραδοσιακό κάπνισμα. Δεν χρειάζονται νέες εγκαταστάσεις παραγωγής παντού, αλλά ούτε θέλουν στην PMI να απολύουν εργαζόμενους. Θέλουν, αντιθέτως, να διατηρούν την απασχόληση στο μέγιστο δυνατό επίπεδο που μπορούν. Ετσι, κάποια εργοστάσια όπως του Ασπροπύργου μετατράπηκαν σε αποκλειστικής παραγωγής HEETS, θα ακολουθήσουν και άλλα. Στα θετικά, λοιπόν, είναι πως το νέο αυτό προϊόν χρειάζεται περισσότερο εργατικό δυναμικό από ό,τι τα τσιγάρα.
«Η απόφαση των αρμόδιων αμερικανικών αρχών (FDA) να επιτρέψουν τις πωλήσεις του συστήματος θέρμανσης καπνού στις ΗΠΑ, ήταν σημαντικότατη για πάρα πολλούς λόγους, όπως θα είναι επίσης σημαντική και ενδεχόμενη θετική απόφαση για την επικοινωνιακή προώθηση του προϊόντος ως μειωμένου ρίσκου για την υγεία των χρηστών του, σε σχέση με το τσιγάρο. Με αυτά τα δεδομένα μπορούμε να πούμε πως η αμερικανική αγορά θα εφοδιαστεί, τουλάχιστον αρχικά, από τη διεθνή παραγωγή. Αξιολογώντας τις συνθήκες, θα λέγαμε πως περιμένουμε η ανάπτυξή του εκεί να είναι ταχύτερη από ό,τι σε άλλες χώρες. Αλλά οι ΗΠΑ είναι σημαντικές και για έναν άλλο λόγο: τα προϊόντα που πετυχαίνουν εκεί τείνουν να διαδίδονται ταχύτερα παγκοσμίως. Και αυτό θα βοηθήσει στην επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης του IQOS. Επιπλέον, η ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ πραγματοποιεί τόσο ολοκληρωμένο έργο, που πολλές χώρες επιτρέπουν κυκλοφορία προϊόντων ανάλογα με το τι αποφασίζουν οι ΗΠΑ. Επίσης, τα βήματα που έχουν υιοθετηθεί εκεί, που είναι πολλά και διεξοδικά, θα παρέχουν ένα οδικό χάρτη και για χώρες που δεν έχουν ανάλογη εμπειρία», τόνισε ο Έλληνας επικεφαλής της PMI.
Το 2017, στο πλαίσιο του δείπνου για το κλείσιμο των εργασιών του 19ου Ετήσιου Capital Link Invest in Greece Forum, ο κ. Χάρης Λαλάκος, Πρέσβης της Ελλάδος στις ΗΠΑ απένειμε το «Hellenic Capital Link Leadership Award» στον κ. Καλαντζόπουλο, για την εξαιρετική συμβολή του στην οικονομία της Ελλάδας. Το εν λόγω βραβείο δίνεται ετησίως σε ένα άτομο ή έναν οργανισμό για την εξαιρετική συμβολή του στην προώθηση στενότερων επιχειρηματικών δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και της παγκόσμιας επιχειρηματικής και επενδυτικής κοινότητας.
Τέλος, ο επικεφαλής του πολυεθνικού κολοσσού Philip Morris, μιλώντας για τη νοσταλγία και την αγάπη του για την Ελλάδα, ανέφερε πως παρά την πολυετή απουσία του από την πατρίδα του, δεν ξεχνά την καταγωγή του και μάλιστα το δείχνει έμπρακτα, στηρίζοντας την εγχώρια παραγωγή καπνού. «Λείπω πολλά χρόνια. Ωστόσο, έχω οικογένεια εκεί και πηγαίνω συχνά. Παρακολουθώ τα τεκταινόμενα και η Ελλάδα δεν παύει να είναι η πατρίδα μου», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Αντρέ Καλαντζόπουλος, με έμπρακτη και σταθερή πίστη στη δυναμική και στην προοπτική της χώρας μας, έχει βάλει κυριολεκτικά την υπογραφή του στην ενεργή παρουσία και συμμετοχή του Ομίλου PMI στην Ελλάδα, η οποία υπήρξε διαρκής, ακόμα και στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης.
Πηγή: .ellines.com
Σχόλια Facebook