Από λάθος σε λάθος, κινδυνεύουμε να χάσουμε τον μπούσουλα!
ΑΠΟΨΗ: ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Οι πληροφορίες του «Βηματοδότη», που δημοσιεύτηκαν και στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης, και σύμφωνα με τις οποίες το μέχρι σήμερα περιορισμένο ενδιαφέρον των ομογενών να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους οδηγεί την Κυβέρνηση στο «να αφαιρεθεί ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της υποψηφιότητας των αποδήμων σε εκλόγιμες θέσεις των κομματικών ψηφοδελτίων Επικράτειας», προκαλούν θλίψη καθώς –κατά την άποψή μας- εάν αυτό τελικά επιλεγεί, θα είναι ένα ακόμη λάθος στο θέμα της από το εξωτερικό ψήφου των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων .
Θλίψη γιατί ούτε η κυβέρνηση ούτε και η αντιπολίτευση Μείζον και Έλασσον, φαίνεται να έχουν αντιληφθεί την αιτία για τα την οποία οι Απόδημοι Έλληνες Ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη στον «κουτσό» Νόμο 4648/2019. Ακόμη, τρία χρόνια μετά την ψήφισή του, «ψάχνουμε τον μπούσουλα»!
Αντιμέτωπη η κυβέρνηση με τα αποτελέσματα των παράλογων περιορισμών που επέβαλαν στον σχετικό νόμο το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συναινέσουν στην ψήφισή του, ψάχνει τώρα «θεραπείες» που το πιθανότερο είναι να επιφέρουν ακόμη χειρότερο αποτέλεσμα καθώς εάν προχωρήσει στην ως άνω κυοφορούμενη ρύθμιση, τότε η ψήφος των Αποδήμων πολύ φοβόμαστε ότι θα καταντήσει ένα κακόγουστο πολιτικό ανέκδοτο…
Λένε οι θιασώτες της «νέας ιδέας» ότι αν τελικά ψηφίσουν από το εξωτερικό μόνον 3-4 χιλιάδες ψηφοφόροι, τότε δεν μπορείς να έχεις δύο ή τρεις βουλευτές και αυτοί να εκφράζουν τα 4 ή και 5 εκατομμύρια ομογενείς. Αλλά ο ισχυρισμός αυτός είναι το άκρον άωτον της στρεψοδικίας!
Πρώτον: Με τις «ρυθμίσεις» του Νόμου 4648/2019 αποκλείεται από την «διευκόλυνση» το 80%. Εάν το σύνολο της Ομογένειας θεωρηθεί ως μία ενιαία Εκλογική Περιφέρεια, και εάν ο πληθυσμός της είναι (υποθετικά) 4.000.000 και εάν από αυτούς δικαίωμα ψήφου (πάλι υποθετικά) έχει το 1.000.000 τότε οι δυνάμενοι να ψηφίσουν από μακριά θα είναι περίπου 200.000. Που σημαίνει ότι σύμφωνα με το εκλογικό μέτρο, δικαιούνται π.χ. όσους Βουλευτές και η Εύβοια με 210.000 δημοτών. Δηλαδή, 6 βουλευτές. Η «ρύθμιση» του Ν 4648/2019 προβλέπει, όμως, μόνον έως 3 ομογενείς βουλευτές…
Δεύτερο: Πώς μπορείς να υποστηρίζεις ότι οι τρεις βουλευτές Επικρατείας θα εκπροσωπούν το ΣΥΝΟΛΟ της Ομογένειας, ακόμη και εάν –θεωρητικά- ψήφιζαν 200.000 ομογενείς (πουθενά στις Δημοκρατίες δεν ψηφίζει το 100% των εχόντων δικαίωμα ψήφου) και τους «αποσύρεις» γιατί θα ψηφίσουν πολύ λιγότεροι; Και όταν στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα το ποσοστό των ψηφοφόρων πέφτει γύρω στο 40%, τι κάνουμε; Μήπως λιγοστεύουμε τους εκλεγόμενους βουλευτές;
Επομένως, προς τι τώρα η ευθιξία «να αφαιρεθεί ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της υποψηφιότητας των αποδήμων σε εκλόγιμες θέσεις των κομματικών ψηφοδελτίων Επικράτειας»; Τιμωρούμε ποιούς; Μα έτσι κι αλλιώς αυτοί οι τρεις βουλευτές, θα εκπροσωπούν και θα εκφράζουν τον κάθε αρχηγό του κόμματος που τους επέλεξε και όχι τους ομογενείς, ίσως δε να μην είναι καν και γνήσιοι ομογενείς οι ίδιοι…
Είναι προφανές ότι μπροστά στο διαγραφόμενο «φιάσκο» του εκλογικού νόμου, η κυβέρνηση –μη βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος στην αντιπολίτευση- και προσπαθώντας να αποφύγει μια «παταγώδη αποτυχία», επιχειρεί να σώσει τα προσχήματα, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις. Λέει ο ποιητής: «Ο πεσημός σου είναι πολύς, όσο πολλοί ναι οι πόνοι,/ πικρή ψυχή, πού όσο βυθάς, τόσο η ντροπή στομώνει!»
Αλλά η Κυβέρνηση φταίει μόνον στο ότι το Νομοσχέδιο δεν προέβλεψε επιστολική ψήφο και ψήφο στις Εκλογικές Περιφέρειες. Κυρίως είναι υπόλογοι στο ότι υπέκυψαν «αμαχητί» στις απαιτήσεις της αντιπολίτευσης προς χάρι των 200ων ψήφων. Την αποκλειστική ευθύνη των απαράδεκτων απαγορεύσεων και προϋποθέσεων φέρουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και κυρίως ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Γι αυτό και πρέπει να συνεργαστούν με την κυβέρνηση –έστω και την ύστατη στιγμή- και να προχωρήσουν με πολιτική γενναιότητα στην ΑΠΑΛΕΙΨΗ όλων των παράλογων περιορισμών που επέβαλαν στο Νομοσχέδιο, και στην θεσμοθέτηση της ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗΣ ψήφου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους όλοι όσοι είναι Έλληνες Ψηφοφόροι του εξωτερικού.
Και μάλιστα, οι υποψήφιοι Ομογενείς βουλευτές να προτείνονται στα κόμματα από την οργανωμένη ομογένεια, με τρόπο που μπορεί να βρεθεί στο πρότυπο ενός πενταπρόσωπου προς κάθε αρχηγό, ο οποίος και θα κάνει την τελική επιλογή των 3ων υποψηφίων του κόμματός του καθώς και του προτεινόμενου σε εκλόγιμη θέση.
Διαφορετικά η εναπομένουσα (ίσως και η καλύτερη) λύση είναι η επιστολική ψήφος για τις Εκλογικές Περιφέρειες όπου ανήκουν οι απόδημοι Έλληνες ψηφοφόροι. Στην περίπτωση αυτή δεν θα έχει σημασία πόσοι Ομογενείς εκλογείς θα ψηφίζουν…
Στην εποχή της δορυφορικής και ηλεκτρονικής ενημέρωσης είναι τουλάχιστον οξύμωρο να προβάλλονται ως «αποτρεπτικά» δήθεν εμπόδια «επικοινωνίας» των υποψηφίων βουλευτών με το εκλογικό Σώμα των Αποδήμων.
Σχόλια Facebook