Στη Βουλή και πάλι το θέμα της συστέγασης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πυθαγόρας Μονάχου
Το θέμα της επείγουσας ανάγκης ανάκλησης της απόφασης συστέγασης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πυθαγόρας Μονάχου έφερε εκ νέου στη Βουλή, με ερώτησή του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.
Η Νέα Επιστολή Διαμαρτυρίας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου και Περιχώρων (12.12.2022 με Αρ. Πρωτ.:12/2022), σύμφωνα με τον κ. Βελόπουλο, “επιβάλλει την κατάθεση νέας Ερώτησης – καθώς παρά την πάροδο 8 και πλέον μηνών από τη σχετική κοινοβουλευτική μας παρέμβαση – ερώτηση, αναφορικά με την απόφαση συστέγασης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πυθαγόρας Μονάχου σε άλλα Δημοτικά Σχολεία και τη βούληση της Αρμόδιου Υπουργού Παιδείας για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει, ώστε να ανευρεθεί νέο κτίσμα – η ως άνω Ερώτηση παραμένει δυστυχώς μέχρι και σήμερα αναπάντητη, ενώ το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται.
Γεγονός που σύμφωνα με τους γονείς, δεν αποτελεί μόνο κοινοβουλευτική απρέπεια, αλλά κυρίως προσβλητική απαξίωση προς τους απόδημους Έλληνες“.
“Οι ως άνω ζητούν την ανάκληση της απόφασης για συγχώνευση”, σημειώνει ο κ. Βελόπουλος “καθώς είναι μη πραγματοποιήσιμη λόγω των ελλιπών κτηριακών εγκαταστάσεων του 1ου και 4ου Δ. Σ. και της μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης (έως 10 χλμ.), η οποία προκαλεί πλείστα προβλήματα στους μαθητές Δημοτικού και στους εργαζόμενους γονείς (με προεξέχοντα τον αυξημένο κίνδυνο σοβαρών ατυχημάτων των μικρών ηλικιακά μαθητών, 7 -12 ετών, κατά τη μετακίνηση προς τόσο απομακρυσμένα σχολεία, καθώς καλούνται καθημερινά να κάνουν χρήση ΜΜΜ χωρίς γονείς).
Αιτούνται ως εκ τούτου ανεύρεση άλλου κτηρίου για τη στέγαση του 2ου Δ. Σ., ενός κτηρίου εύκολα προσβάσιμου, που να εξυπηρετεί τις ανάγκες μαθητών και γονέων. Κρούουν δε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η τυχόν συνένωση με άλλο ή άλλα ελληνικά σχολεία σε απόσταση 7-8 χλμ. θα οδηγήσει μοιραία σε ομαδικές εγγραφές στο πλησιέστερο γερμανικό σχολείο και διερωτώνται αν αυτός είναι ο στόχος της Ελληνικής Πολιτείας”.
Στη νέα του επιστολή, ο Συλλόγος Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου και Περιχώρων, ισχυρίζεται την ύπαρξη εγγράφων της Πρεσβείας του Βερολίνου, τα οποία δίνουν ουσιαστικά πολιτικές κατευθύνσεις, για άμεση υλοποίηση της ως άνω συγχώνευσης, με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη της Υφυπουργού, κ. Μακρή, στη Γερμανία (Φρανκφούρτη) – ενώ από την αρχή του 2022, η Σχολική Επιτροπή είχε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες με επιστολές στο Σ.Γ.Ε. Μονάχου προς ανάδειξη της αναγκαιότητας συνέχισης ύπαρξης του σχολείου αυτού και δεδομένου ότι το Μόναχο έχει μόνον 4 ελληνικά δημοτικά (26.000 Έλληνες σε έκταση 310,43 χλμ.), ενώ προέβη και σε κάλεσμα προς συλλογή υπογραφών (συνολικά 591), καθώς και σε πορεία διαμαρτυρίας προς το Προξενείο του Μονάχου (Μάρτιος 2022), προσθέτει στην ερώτησή του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και Βουλευτής Λάρισας και συνεχίζει:
“Σύμφωνα με τους ως άνω υφίστανται, σύμφωνα με πληροφορίες από εκπαιδευτικούς που αφυπηρέτησαν, 2 έγγραφα που αναφέρει η Πρεσβεία ως σχετικά με το θέμα, αυτό του Σ.Γ.Ε. Μονάχου (05.12.2022) και αυτό του Προξενείου (07.12.2022), για των οποίων το περιεχόμενο, παρότι άμεσα θιγόμενοι, δεν ενημερώθηκαν ποτέ.
Θεωρούν δε ότι είναι άλλη μια προσπάθεια στην ακολουθούμενη πολιτική υποβάθμισης της παρεχόμενης ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό, με απώτερο στόχο την ολοσχερή κατάργησή της – μια συστηματική πολιτική μείωσης του αριθμού των μαθητών στα ελληνικά σχολεία όλων των βαθμίδων, σε όλη τη Γερμανία.
Μια Πολιτεία, που νοιάζεται για τη διατήρηση του δεσμού των Ομογενών με την Πατρίδα, δεδομένης και της αθρόας μετεγκατάστασης νέων ελληνικών οικογενειών στη Γερμανία και ειδικά στο Μόναχο, φροντίζει για την έγκαιρη στελέχωση με εκπαιδευτικό προσωπικό και την εύρεση κατάλληλων κτηριακών υποδομών υποστηρίζουν και καλούν την Πολιτεία να αποδείξει έμπρακτα ότι η Πατρίδα τους νοιάζεται και τους στηρίζει να παρέχουν στα παιδιά τους ελληνόγλωσση εκπαίδευση και δεν τους έχει διαγράψει“.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ο κ. Βελόπουλος καταθέτει τις ακόλουθες ερωτήσεις προς τους αρμόδιους Υπουργούς:
- Ποιοι οι λόγοι μεταφοράς/συγχώνευσης του ως άνω πολυπληθούς σχολείου;
- Ποια η οικονομική συμμετοχή/χρηματοδότηση του Βαυαρικού κρατιδίου ανά μαθητή (ισχύει το ποσό των 1300€/μαθητή και η επιχορήγηση ενοικίου κατά 70%);
- Προτίθεστε να τους κοινοποιήσετε το περιεχόμενο των 2 προαναφερθέντων εγγράφων, του Σ.Γ.Ε. Μονάχου (05.12.2022) και του Προξενείου Μονάχου (07.12.2022) και τι αφορά το αναφερόμενο ποσό εξόδων των 500.00 ευρώ σε αυτά;
- Προτίθεστε να προβείτε σε ανεύρεση νέου κτηρίου, που θα καλύπτει τις προαναφερθείσες ανάγκες για τη στέγαση του 2ου Δ. Σ. Πυθαγόρας Μονάχου, καθότι το επιχείρημα του οικονομικού κόστους είναι και βάναυσο και έωλο, εφόσον το γερμανικό κράτος καλύπτει το 70% των εξόδων;
Πηγή:europolitis.eu
Σχόλια Facebook