«Βίζα σε τρεις ημέρες» από την Αυστραλία
Η Αυστραλία «καίγεται» για προσωπικό σε όλο το φάσμα της οικονομίας, αλλά περισσότερο, όπως φαίνεται, για μετανάστες που έχουν ειδίκευση στην Υγεία και την Εκπαίδευση, με την αξιολόγηση για τις αιτήσεις βίζα (skilled visas) που αφορούν επαγγέλματα των κλάδων αυτών να γίνεται, κατά προτεραιότητα και σε τρεις ημέρες, σύμφωνα εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών.
Ως γνωστόν, υπάρχουν πολλές κενές θέσεις, σε υπηρεσίες και επιχειρήσεις ανά τη χώρα και οι ελλείψεις δεν μπορούν να καλυφθούν από το εγχώριο εργατικό δυναμικό. Με την ανεργία σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο (3,4%) και την απασχόληση να «χτυπά» νέο ρεκόρ (64,5%) η αγορά εργασίας είναι ιδιαίτερα «σφιχτή».
Γι’ αυτό και προωθείται μία σειρά από αλλαγές στο σύστημα μετανάστευσης από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, εκτός από την αύξηση του αριθμού των μεταναστών (permanent migrants), που θα γίνουν δεκτοί φέτος, σε επίπεδο ρεκόρ (195.000 από 160.000 πέρυσι).
Η τελευταία από τις αλλαγές αφορά τη σειρά προτεραιότητας στην επεξεργασία αιτήσεων για βίζα ειδικευμένων μεταναστών (skilled visa).
Ειδικότερα, όπως ανέφερε το SBS, το Υπουργείο Εσωτερικών έπαψε να χρησιμοποιεί τον κατάλογο PMSOL (με τα επαγγέλματα που είχαν προτεραιότητα έως τώρα – Priority Migration Skilled Occupation List), χαρακτηρίζοντάς τον παρωχημένο, καθώς δεν «αντανακλά» πλέον τα κρίσιμα ελλείμματα εργαζομένων ανά τη χώρα.
Ο PMSOL εισήχθη τον Σεπτέμβριο του 2020 και κατέγραφε 44 «επαγγέλματα προτεραιότητας» ώστε να καλυφθούν ανάγκες εν μέσω πανδημίας, όπως μηχανικοί, σεφ, λογιστές, ψυχίατροι, προγραμματιστές και φαρμακοποιοί. Ο κατάλογος περιελάμβανε επίσης εργαζόμενους στην Υγεία, όπως νοσηλευτές και γιατρούς, αλλά όχι εκπαιδευτικούς.
Η «παύση» του PMSOL έγινε στις 28 Οκτωβρίου, προκαλώντας «αναταράξεις» και σε Έλληνες που ήρθαν τα τελευταία χρόνια στην Αυστραλία, οι όποιοι έσπευσαν εκ νέου δικηγόρους, δαπανώντας επιπλέον ποσά για να διευθετήσουν θέματα σχετικά με τη βίζα τους.
Πλέον, το Υπουργείο Εσωτερικών ακολουθεί τη νέα Υπουργική Οδηγία Νο. 100 (Ministerial Direction No. 100). Ως εκ τούτου, οι αρμόδιοι υπάλληλοι καλούνται να ενεργήσουν ώστε να έχουν προτεραιότητα οι αξιολογήσεις βίζας για τους τομείς της Υγείας και της Εκπαίδευσης.
«Αυτές οι αιτήσεις αξιολογούνται τώρα σε τρεις ημέρες», δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών στο SBS.
Η αλλαγή αυτή ισχύει για όλες τις προτάσεις και αιτήσεις (skilled visa nomination & visa applications) που έχουν ήδη κατατεθεί, καθώς και τις νέες, συμπεριλαμβανομένων προσωρινών (temporary), με στήριξη από εργοδότη (employer-sponsored) και για την περιφέρεια (regional visas).
«Αφαιρείται» η προτεραιότητα από τις βίζες για παγκόσμια ταλέντα (global talent), επιχειρηματική καινοτομία (business innovation) και επενδυτικά προγράμματα (investment programs).
Στην «κορυφή της ζήτησης» είναι πλέον δάσκαλοι/ες (school teachers), εργαζόμενοι στην Υγεία και την Πρόνοια (health and welfare support workers), διευθυντές κέντρων Φροντίδας Παιδιών (childcare centre managers), ιατρικοί επιστήμονες (medical scientists), σύμβουλοι (counsellors), ψυχολόγοι (psychologists), κοινωνικοί λειτουργοί (social workers) κ.ά.
Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, υπό τη νέα Υπουργική Οδηγία Νο. 100, η επεργασία γίνεται με την ακόλουθη προτεραιότητα:
1. Αιτήσεις για βίζα σε σχέση με τη Φροντίδα Υγείας (Healthcare) ή Διδασκαλία (Teaching),
2. Για βίζες «employer-sponsored», οι αιτήσεις που υπάρχει πρόταση (nomination) από εγκεκριμένο χορηγό, διαπιστευμένο (Approved sponsor with Accredited Status),
3. Αιτήσεις για βίζα σε σχέση με επαγγέλματα που μπορούν αφορούν συγκεκριμένες περιοχές στην περιφέρεια,
4. Για τις υποκατηγορίες μόνιμων και προσωρινών θεωρήσεων (permanent & provisional visa subclasses), οι αιτήσεις που προσμετρώνται στο πρόγραμμα μετανάστευσης, εξαιρουμένης της υποκατηγορίας 188 (Business Innovation & Investment – Provisional),
5. Όλες οι άλλες αιτήσεις.
Σημειώνεται ότι για όλες τις παραπάνω κατηγορίες, προτεραιότητα θα δοθεί στους κατόχους διαβατηρίων που τηρούν τα κριτήρια (eligible passports). Επίσης, για τις προσωρινές (provisional) και μόνιμες (permanent) αιτήσεις βίζας για ειδικευμένα άτομα (skilled visa), δίνεται προτεραιότητα όπου ο κύριος αιτών βρίσκεται εκτός Αυστραλίας κατά τη στιγμή της υποβολής της αίτησης.
Πιο αναλυτικά, τα νέα κριτήρια αφορούν τις «skilled visas»: Subclass 124 (Distinguished Talent), Subclass 186 (Employer Nomination Scheme), Subclass 187 (Regional Sponsored Migration Scheme), Subclass 188 (Business Innovation and Investment – Provisional), Subclass 189 (Skilled – Independent), Subclass 190 (Skilled – Nominated), Subclass 191 (Permanent Residence – Skilled Regional), Subclass 457 (Temporary Work -Skilled), Subclass 482 (Temporary Skill Shortage), Subclass 489 (Skilled – Regional – Provisional), Subclass 491 (Skilled Work Regional – Provisional), Subclass 494 (Employer Sponsored Regional – Provisional), Subclass 858 (Global Talent), Subclass 887 (Skilled – Regional), Subclass 888 (Business Innovation and Investment – Permanent).
«ΤΡΟΜΕΡΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ»
Η Αυστραλία αντιμετωπίζει «τρομερό» έλλειμμα ειδικευμένου προσωπικού, με τον αριθμό των επαγγελμάτων που έχουν «κενά» να έχει σχεδόν διπλασιαστεί από 153 πέρυσι σε 286 φέτος, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της National Skills Commission.
Αυτό σημαίνει ότι περίπου το ένα τρίτο όλων των κλάδων στη χώρα αναζητά επαγγελματίες, σε μία «σφιχτή» αγορά εργασίας.
Η Αυστραλία κατατάσσεται δεύτερη μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ όσον αφορά στις ελλείψεις, επεσήμανε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Ειδικότερα, ανά τρίμηνο, τον Ιούνιο φέτος υπήρχαν κενές θέσεις για 9.266 νοσηλευτικό προσωπικό.
Η ζήτηση για επαγγελματίες Υγείας αυξήθηκε σχεδόν κατά 50% το 2022, η μεγαλύτερη αύξηση σε μία συγκεκριμένα ομάδα.
Η ζήτηση αυξάνεται γρήγορα επίσης για εκπαιδευτικούς και επιστήμονες, σύμφωνα με την National Skills Commission.
PMSOL
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε στο SBS ότι o κατάλογος PMSOL χρειαζόταν οδηγούσε σε μία «χρονοβόρα και πολύπλοκη αξιολόγηση», η οποία ήταν απαραίτητη μόνο λόγω της συσσώρευσης αιτήσεων που συνέβη όσο ίσχυαν ταξιδιωτικοί περιορισμοί προς την Αυστραλία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
«Η κατάργηση του PMSOL θα επιτρέψει την ταχύτερη επεξεργασία περισσότερων αιτήσεων, ιδίως για την κρίσιμη βίζα ‘Temporary Skill Shortage’, η οποία έχει σχεδιαστεί για να ανταποκρίνεται γρήγορα στις ανάγκες της αγοράς εργασίας», επεσήμανε.
Ο πρώην γραμματέας του Υπουργείου Μετανάστευσης, Abul Rizvi, συμφώνησε ότι οι αλλαγές θα καταστήσουν την επεξεργασία ταχύτερη «επειδή τώρα στοχεύουν σε ένα πολύ ευρύτερο φάσμα επαγγελμάτων».
«Δεν έχει νόημα να έχεις έναν κατάλογο προτεραιοτήτων όταν στοχεύεις σχεδόν σε κάθε επάγγελμα», είπε.
Ο κ. Rizvi υποστήριξε επίσης την εστίαση στους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, λέγοντας ότι πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να λάβει αρκετές αιτήσεις.
«Πιθανότατα θα χορηγούν βίζες σε δασκάλους και νοσηλευτές το συντομότερο αφού υποβάλλουν αίτηση».
Περισσότερες αλλαγές στο σύστημα μετανάστευσης είναι πιθανές, με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να υπόσχεται να αξιολογήσει περαιτέρω την αποτελεσματικότητα των καταλόγων επαγγελμάτων μετανάστευσης.
Η τελευταία επικαιροποίηση του τρέχοντος καταλόγου Skilled Migration Occupation List έγινε στις 11 Μαρτίου 2019.
Έχει ανακοινωθεί άλλωστε μια συνολική επανεξέταση του προγράμματος μετανάστευσης στην Αυστραλία, με τρεις εμπειρογνώμονες να αναμένεται να παραδώσουν μια ενδιάμεση έκθεση έως τα τέλη Φεβρουαρίου και μια τελική στρατηγική έως τα τέλη Μαρτίου/Απριλίου.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μετανάστευση στην Αυστραλία απευθυνθείτε στο Υπουργείο Εσωτερικών (immi.homeaffairs.gov.au).
neoskosmos.com
Σχόλια Facebook