Σε έλλειψη φάρμακα πρώτης ζήτησης – Συνθήκες πανδημίας στα νοσοκομεία Παίδων

Αντιπυρετικά σιρόπια, αντιβηχικά αλλά και αντιβιώσεις έχουν εξαφανιστεί από την αγορά – Συνθήκες πανδημίας στα παιδιατρικά νοσοκομεία – Πάνω από 700 μικροί ασθενείς στις εφημερίες των «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού»

Εικόνες… πανδημίας εξελίσσονται στα παιδιατρικά νοσοκομεία (δημόσια και ιδιωτικά) της χώρας, δίνοντας μάχη με μια πληθώρα αναπνευστικών ιών που «οργώνουν» την κοινότητα. Τα βίαια – όπως τα χαρακτηρίζουν οι ίδιοι οι παιδίατροι – συμπτώματα που προκαλούν στους μικρούς ασθενείς, των οποίων το ανοσοποιητικό είχε μείνει σε αδράνεια τα χρόνια των lockdown, έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται ατελείωτες ουρές στις εφημερίες, ενώ την ίδια ώρα σημαντικές ελλείψεις σε φάρμακα πρώτης γραμμής καταγράφονται στα φαρμακεία.

Ορισμένα αντιπυρετικά σιρόπια, αντιβηχικά αλλά και αντιβιώσεις είναι τα σκευάσματα που ψάχνουν εναγωνίως οι γονείς, οι οποίοι αρκετές φορές αναγκάζονται να επισκέπτονται το ένα φαρμακείο μετά το άλλο ώστε να βρουν το φάρμακο που τους έχει συστήσει ο παιδίατρος.

Υπό τις εξελίξεις αυτές, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης απέστειλε την Παρασκευή τελεσίγραφο στην περίπτωση που διαπιστωθεί πως τα φαρμακεία… αδειάζουν λόγω παράλληλων εξαγωγών. Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός ζήτησε από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) να καλέσει όλες τις φαρμακαποθήκες να δηλώσουν άμεσα τα αποθέματα που διαθέτουν από τα ελλειπτικά φάρμακα που υπάρχουν στην αγορά και συνακόλουθα απαγορεύεται η εξαγωγή τους.

Ο ίδιος, δε, υπογράμμισε πως στην περίπτωση που δεν το πράξουν ή δηλώσουν ψευδείς ποσότητες, εκτός από τις ποινικές εις βάρος τους κυρώσεις, θα κινηθούν τάχιστα και οι διαδικασίες για άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.

Τι λέει η αγορά

Εκπρόσωποι του κλάδου, εντούτοις, δείχνουν ως μέρος του προβλήματος που έχει προκύψει και τις ελλείψεις σε πρώτες ύλες λόγω της πανδημίας αλλά και της ενεργειακής κρίσης, με συνέπεια η παρασκευή των σκευασμάτων να γίνεται με σημαντική καθυστέρηση – γεγονός που δεν αποτελεί αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο.

Είναι ενδεικτικό πως πριν από μερικά 24ωρα φιλοξενήθηκε σχετικό δημοσίευμα στη «Wall Street Journal», με τον παιδίατρο του νοσοκομείου Necker – Enfants Malades στο Παρίσι, Remi Salomon, να εκφράζει έντονη αγωνία καθώς γίνεται λόγος πως οι ελλείψεις θα διατηρηθούν για τους επόμενους τρεις με τέσσερις μήνες.

Μάλιστα, υπό τις εξελίξεις αυτές, ομάδα γιατρών στη Γαλλία – όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα – επεξεργάζεται νέες κατευθυντήριες γραμμές που συνιστούν μικρότερες δόσεις αντιβιοτικών για τη διαχείριση των προμηθειών.

Εν τω μεταξύ, στη χώρα μας διερευνώνται παράλληλα και καταγγελίες για μειωμένη τροφοδοσία από μερίδα πολυεθνικών εταιρειών. «Ακόμη αναμένουμε, και προσδοκούμε πως αυτό θα συμβεί σύντομα, τα αποτελέσματα των σχετικών ελέγχων που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας», σημειώνει από την πλευρά της η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων Ειρήνη Μαρκάκη.

Την ίδια ώρα, αυξημένη είναι και η ζήτηση αντιιικών φαρμάκων (Tamiflu) έναντι των σοβαρών συμπτωμάτων που δύναται να προκαλέσει η εποχική γρίπη. Και παρότι, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των φαρμακαποθηκών, οι ποσότητες που έχουν παραληφθεί είναι επαρκείς, δεν αποκλείουν στο μέλλον να προκύψουν αρρυθμίες στην αγορά καθώς η συνταγογράφησή τους ξεκίνησε φέτος πρόωρα και δυναμικά.

Αναμονή 8 ωρών

«Η κατάσταση που βιώνουμε είναι πρωτόγνωρη», δηλώνει στα «ΝΕΑ» η παιδίατρος και αντιπρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής Αννα Παρδάλη, με την ίδια να περιγράφει συνθήκες πανδημίας.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), στις εφημερίες των Νοσοκομείων Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού» προσέρχονται περισσότεροι από 700 μικροί ασθενείς. Ενδεικτικά αναφέρεται πως το βράδυ του Σαββάτου η αναμονή έφτανε ακόμη και τις 8 ώρες, ενώ αυξάνεται σταδιακά και η πίεση που δέχεται το Παίδων Πεντέλης, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται και εκεί πρωτόγνωρες ουρές.

Ιδια όμως είναι, σύμφωνα με την Α. Παρδάλη, και η κατάσταση στις ιδιωτικές παιδιατρικές κλινικές, με την πληρότητα σε κλίνες να αγγίζει το 100%. Και καθώς πολλά από τα περιστατικά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο οφείλονται στη γρίπη, ολοένα περισσότεροι παιδίατροι χορηγούν προληπτικά αντιιική αγωγή.

«Η ευρεία σε σχέση με το παρελθόν χορήγηση Τamiflu οφείλεται στο γεγονός ότι η γρίπη φέτος προκαλεί υψηλό πυρετό που διαρκεί 5 ή ακόμη και περισσότερες ημέρες, ενώ παράλληλα εκδηλώνεται αρκετά βίαια. Συνοδεύεται δηλαδή από έντονο βήχα μέχρι εμέτου, ακόμη και σε παιδιά που έχουν χαμηλό πυρετό. Σε κάποιες περιπτώσεις τα συμπτώματα ομοιάζουν με την εικόνα λαρυγγίτιδας και γενικά οδηγούν σε εξάντληση και αφυδάτωση, με αποτέλεσμα να κρίνεται αναγκαία η νοσηλεία ιδίως μικρών παιδιών».

Πέρα όμως από τη γρίπη, ο συγκυτιακός ιός (RSV) αποτελεί σήμερα το συχνότερο αίτιο για την εισαγωγή μικρών ασθενών. Επιπλέον και σύμφωνα με την ειδικό, έντονη κυκλοφορία καταγράφεται και στους αδενοϊούς που έχουν θορυβώδη εικόνα – δηλαδή υψηλό πυρετό, κακουχία και εμέτους, με αποτέλεσμα οι γονείς να απευθύνονται στον παιδίατρο ή να στοιβάζονται στις ουρές των εφημεριών.

Ανοδικά ο Covid-19

Επιπρόσθετα η Α. Παρδάλη προειδοποιεί πως ανοδική τάση φαίνεται να έχει και η λοίμωξη Covid-19. «Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε αρκετές συλλοιμώξεις, δηλαδή παιδιά που νοσούν ταυτόχρονα με γρίπη και κορονοϊό. Και παρότι ο πανδημικός ιός φαίνεται να μην προκαλεί σοβαρή συμπτωματολογία, υπάρχει η κλινική υποψία πως κάνει τα παιδιά ευάλωτα σε μελλοντικές λοιμώξεις. Προς το παρόν, όμως, δεν είμαστε βέβαιοι εάν η υψηλή νοσηρότητα οφείλεται στην έκθεση του παιδικού πληθυσμού και σε άλλους ιούς ή εάν ο Covid έχει στρώσει το έδαφος».

Η ίδια, όμως, στέκεται με προβληματισμό και σε ένα ακόμη δεδομένο: «Η γρίπη είναι μια ιδιαίτερη λοίμωξη που ρίχνει το ανοσοποιητικό των ανηλίκων – και αυτό είναι γνωστό και επιβεβαιωμένο. Ομως η ανοσολογική εξασθένηση οδηγεί συχνά σε επιλοιμώξεις του αναπνευστικού – όπως συμβαίνει με τον πνευμονιόκοκκο».

Εν τω μεταξύ, οι επιστήμονες προειδοποιούν πως ο επόμενος μήνας αναμένεται να είναι ακόμη πιο δύσκολος, επισημαίνοντας πως η υψηλή νοσηρότητα του παιδικού πληθυσμού θα επηρεάσει μοιραία και τον ενήλικο πληθυσμό. Ηδη ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε αύξηση της τάξεως του 40% στα κρούσματα με γριπώδη συνδρομή, με τις προβλέψεις να είναι δυσοίωνες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ