Η 1η Έκθεση Ελληνικού Βιβλίου από ομογενείς συγγραφείς στην Μελβούρνη
Μερικοί από τους εκθέτες και συγγραφείς που συμμετείχαν στην Έκθεση Βιβλίου. Φώτος: Supplied
Μελβούρνη.- Το Σάββατο, 26 και την Κυριακή, 27 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η 1η Έκθεση Ελληνικού Βιβλίου, σε συνεργασία της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης (ΕΚΜ), του Ελληνοαυστραλιανού Πολιτιστικού Συνδέσμου Μελβούρνης (ΕΑΠΣ) και του Συνδέσμου Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων Αυστραλίας (ΣΕΛΣΑ).
Συνολικά, 37 Ελληνοαυστραλοί συγγραφείς, εκδότες, βιβλιοπωλεία και Οργανισμοί, παρουσίασαν την δουλειά τους κατά τη διάρκεια της διήμερης αυτής Έκθεσης. Επιπλέον, το πρόγραμμα της Έκθεσης περιλάμβανε παρουσιάσεις βιβλίων και συνεντεύξεις με τους συγγραφείς.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΜ, Δρ. Δημήτρης Μποσινάκης, καλωσόρισε τους καλεσμένους και δήλωσε: «Είναι η πρώτη φορά που διοργανώσαμε μια εκδήλωση με θέμα το βιβλίο και ευχόμαστε σε όλους τους συμμετέχοντες να έχουν ένα παραγωγικό διήμερο. Βέβαια, αυτές οι εκδηλώσεις δεν θα είχαν τόση επιτυχία χωρίς την βοήθεια αλλά και την οργάνωση της εκπληκτικής ομάδας της ΕΚΜ, που εργάστηκε ακούραστα για να γίνει αυτή η έκθεση πραγματικότητα».
Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Μελβούρνη, Εμμανουήλ Κακαβελάκης, υπογράμμισε πόσο σημαντικές είναι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. «Είμαστε στο κρίσιμο σημείο που θέτουμε όλο και πιο έντονα τo ερώτημα, με ποιους τρόπους μπορούμε να διατηρήσουμε τη γλώσσας μας, η απάντηση, σε αυτό το θέμα μείζονος σημασίας είναι το βιβλίο. Το πιο ζωτικό κομμάτι αυτού του επιχειρήματος είναι να μεταφέρουμε το μήνυμα στο κοινό ότι υπάρχει ένα μεγάλος αριθμός Ελληνοαυστραλών συγγραφέων στην Κοινότητά μας» είπε.
Η πρόεδρος του Ελληνοαυστραλιανού Πολιτιστικού Συνδέσμου Μελβούρνης, κ. Καίτη Αλεξοπούλου, μίλησε για το εγχείρημα της διοργάνωσης μιας Έκθεσης Βιβλίου: «Η ιδέα αυτή της Έκθεσης ήταν στα χαρτιά εδώ και πολύ καιρό, αλλά αναβλήθηκε αρκετές φορές λόγω της πανδημίας. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ στο Ελληνικό Κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και έχουμε την χαρά να έχουμε ανάμεσά μας συγγραφείς, εκδότες και οργανισμούς και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω που μας τίμησαν με την παρουσία τους και να τους διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε την πρωτοβουλία αυτή και στο μέλλον. Είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να γνωρίσετε το έργο των εκθετών αγοράζοντας ένα βιβλίο. Σας ευχαριστούμε θερμά για την συμπαράστασή σας».
O Δρ Αντώνης Πιπέρογλου, λέκτορας του Προγράμματος Παγκόσμιας Διασποράς (Global Diasporas) του Πανεπιστημίου Μελβούρνης, δήλωσε «Σήμερα μας δίνεται η ευκαιρία να αναλογιστούμε το αναγνωστικό μας αποτύπωμα και τους τρόπους προσέγγισής του από την Διασπορά. Καθώς και να αναλογιστούμε όλες τις λόγιες προσωπικότητες που έχει η Κοινότητά μας και αυτό φαίνεται μέσα από το συγγραφικό τους έργο».
Η Έκθεση Βιβλίου έκλεισε την Κυριακή, 27 Νοεμβρίου με την απονομή Βραβείων του Ελληνοαυστραλιανού Πολιτιστικού Συνδέσμου Μελβούρνης σε συγγραφείς που διαμένουν στην Αυστραλία και έχουν εκδώσει την δουλειά τους στα ελληνικά, αγγλικά ή και δίγλωσσα βιβλία.
Σχόλια Facebook