Τζέιμι Ντάιμον: Ο Εμανουέλ Μακρόν απένειμε παράσημο στον ελληνικής καταγωγής CEO της JP Morgan
Με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, που αποτελεί την ύψιστη γαλλική διάκριση, βραβεύτηκε ο ελληνικής καταγωγής CEO της JP Morgan Chase & Co, Τζέιμι Ντάιμον, καθώς η απόφαση της αμερικανικής τράπεζας να ενισχύσει τις γαλλικές δραστηριότητές της βοήθησε το Παρίσι να επεκτείνει τον ρόλο του ως ευρωπαϊκός οικονομικός κόμβος μετά το Brexit.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής απένειμε στον Τζέιμι Ντάιμον ο ίδιος ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.
Μετά το Brexit, η JP Morgan Chase & Co έκανε το Παρίσι το βασικό μέρος του αποτυπώματός του στην ηπειρωτική Ευρώπη. Μάλιστα, στα εγκαίνια των κεντρικών γραφείων της Τράπεζας στο Παρίσι το 2021, ο Ντάιμον είπε ότι η πόλη είναι ο νέος ευρωπαϊκός εμπορικός κόμβος της τράπεζας. Και υποστήριξη την απόφαση αυτή αυξάνοντας το τοπικό εργατικό δυναμικό σε 800 άτομα από 260.
Κι άλλες αμερικανικές τράπεζες έχουν επίσης κατευθύνει τις επενδύσεις προς το Παρίσι, επιτρέποντας στη γαλλική πρωτεύουσα να αποκτήσει ένα μέρος των εμπορικών συναλλαγών του Λονδίνου μετά την ψήφιση του Ηνωμένου Βασιλείου για αποχώρηση από την ΕΕ. Η Goldman Sachs μετέφερε τις δραστηριότητές της στο Παρίσι σε ένα νέο γραφείο κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου νωρίτερα φέτος, ενώ η Citigroup Inc. δημιούργησε έναν νέο χώρο συναλλαγών στο χώρο της κοντά στα Ηλύσια Πεδία. Η Bank of America Corp. μετέφερε μέρος του προσωπικού στο Παρίσι το 2019.
Οι ελληνικές ρίζες του Τζέιμι Ντάιμον
Ο Τζείμι Ντάιμον είναι τραπεζίτης 3ης γενιάς και είναι γνωστός και ως ο άνθρωπος που έσωσε τη Γουόλ Στριτ όταν οι τράπεζες κατέρρεαν. Ο παππούς του, Πάνος Παπαδημητρίου, με καταγωγή από τη Σμύρνη, έφυγε από την Ελλάδα και μετανάστευσε στην Νέα Υόρκη, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στις ΗΠΑ.
Ο Πάνος Παπαδημητρίου έφτασε στην Νέα Υόρκη το 1921 και αποφάσισε να αλλάξει το όνομά του σε «Ντάιμον» πιστεύοντας ότι «ακούγεται γαλλικό». Τελικά έγινε χρηματιστής και μετέδωσε το μικρόβιο στον γιο και στον εγγονό του. Ο παππούς και ο πατέρας του Τζείμι Ντάιμον δούλευαν μαζί 19 χρόνια, ενώ ο ίδιος βοηθούσε τα καλοκαίρια στο γραφείο τους στη Νέα Υόρκη.
Το παρατσούκλι του Τζείμι Ντάιμον στη Γουόλ Στριτ είναι «Mr Teflon» και όχι τυχαία. Ο Τζείμι Ντάιμον κατάφερε όχι μόνο να επιβιώσει από το τσουνάμι που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers, αλλά και να βγει ενισχυμένος από την κρίση. Σταθερός χρηματοδότης των Δημοκρατικών, ήταν φαβορί για τη θέση του Τίμοθι Γκάιτνερ το 2008. Ο ίδιος, πάντως, έχει περιγράψει τον εαυτό του ως «σχεδόν Δημοκρατικό», παρότι ο Μπαράκ Ομπάμα έχει επανειλημμένα κάνει δημόσιες αναφορές στον τρόπο με τον οποίον ο Τζείμι Ντάιμον χειρίστηκε τη φούσκα των ακινήτων και την τραπεζική κατάρρευση στις ΗΠΑ ως επικεφαλής της JP Morgan. Τον έχει μάλιστα χαρακτηρίσει «έναν από τους εξυπνότερους τραπεζίτες που έχουμε».
Ο Τζείμι Ντάιμον σπούδασε οικονομικά και ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Ταφτς και στη συνέχεια φοίτησε στο Harvard Business School. Τότε άρχισε να δουλεύει στην Goldman Sachs και στη συνέχεια στην American Express. Αργότερα ίδρυσε τη Citigroup, από την οποία αποχώρησε το 1997. Το 2000 έγινε διευθύνων σύμβουλος της έκτης μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας, της Bank One. Όταν η JP Morgan Chase αγόρασε την τράπεζα, έγινε πρόεδρος της νέας εταιρείας και λίγο αργότερα, το 2006, διευθύνων σύμβουλος. Θεωρείται ένας από τους 20 ισχυρότερους αποφοίτους του Χάρβαρντ στον κόσμο, ενώ το 2006 και το 2009 ήταν στη λίστα με τους δέκα ισχυρότερους ανθρώπους στον πλανήτη.
Πηγή:enikos.gr
Σχόλια Facebook