Ζελένσκι: Δύσκολη η κατάσταση στο Ντονμπάς – O ρωσικός στρατός εντείνει τις επιχειρήσεις του – Το ΝΑΤΟ
«Παρά τις πολύ μεγάλες απώλειες που έχουν υποστεί, οι κατακτητές συνεχίζουν την προσπάθειά τους για κατάληψη εδαφών στην περιφέρεια Ντονέτσκ και εδραίωση των θέσεών τους στην περιφέρεια Λουχάνσκ» ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Ουκρανός πρόεδρος.
«Δύσκολη» παραμένει η κατάσταση στο μέτωπο του Ντονμπάς, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ανέφερε απόψε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιχειρήσεις τους για την κατάληψη εδαφών.
«Παρά τις πολύ μεγάλες απώλειες που έχουν υποστεί, οι κατακτητές συνεχίζουν την προσπάθειά τους για κατάληψη εδαφών στην περιφέρεια Ντονέτσκ και εδραίωση των θέσεών τους στην περιφέρεια Λουχάνσκ, καθώς προχωρούν στην περιφέρεια του Χαρκόβου και σχεδιάζουν κάτι στον νότο», είπε ο ουκρανός πρόεδρος.
Οι περιφέρειες του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ – που απαρτίζουν τη βιομηχανική περιοχή του Ντονμπάς – αποτελούν θέατρο σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών στρατευμάτων τους τελευταίους μήνες.
Το ΝΑΤΟ επανέλαβε την απόφαση για ένταξη της Ουκρανίας
Αυξάνεται ο κίνδυνος για μία απευθείας σύγκρουση της Ρωσίας με τη Δύση – «Στέλνουμε σήμα» στους Αμερικανούς, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ
Η Ρωσία προσπαθεί να κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες να καταλάβουν πως η αυξανόμενη ανάμιξη της Ουάσινγκτον στη σύγκρουση στην Ουκρανία εγκυμονεί αυξανόμενους κινδύνους, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Η Μόσχα έχει πει κατ΄επανάληψη πως η δυτική στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία παρατείνει τη σύγκρουση, η οποία βρίσκεται τώρα στον δέκατο μήνα, ενώ δημιουργεί τον κίνδυνο για μια ενδεχόμενη απευθείας αντιπαράθεση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση.
«Στέλνουμε σήματα στους Αμερικανούς πως η γραμμή κλιμάκωσή τους και ακόμη βαθύτερη ανάμιξη στη σύγκρουση αυτή είναι γεμάτη τρομερές συνέπειες. Οι κίνδυνοι αυξάνονται», είπε ο Ριαμπκόφ σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.
Το Κίεβο και η Δύση λένε πως η Ρωσία φέρει την ευθύνη για οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση μετά την απρόκλητη όπως τη χαρακτηρίζουν εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, τη συνεχιζόμενη κατοχή ουκρανικού εδάφους και τις πυρηνικές απειλές.
Ο Ριαμπκόφ φέρεται να δήλωσε ότι δεν υπάρχει διάλογος ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα, όμως οι δύο πλευρές «κατά περιόδους ανταλλάσσουν σήματα».
Δεν γνωρίζει για οποιαδήποτε επαφή μέσω μιας ειδικής στρατιωτικής κόκκινης γραμμής ΗΠΑ-Ρωσίας που δημιουργήθηκε κατά την έναρξη αυτού που η Μόσχα αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”, είπε.
Αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε νωρίτερα στο Reuters πως μια ειδική γραμμή “απεμπλοκής” ανάμεσα σε Ρώσους και Αμερικανούς στρατιωτικούς έχει χρησιμοποιηθεί μία φορά αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος.
«Δεν γνωρίζω για οποιονδήποτε δίαυλο απεμπλοκής σε σχέση με το τι συμβαίνει στην Ουκρανία… Δεν έχουμε οποιονδήποτε διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το ουκρανικό θέμα επειδή οι θέσεις μας είναι ριζικά διαφορετικές», φέρεται να δήλωσε ο Ριαμπκόφ.
Σε πολιτικό επίπεδο η απόφαση για τη διακοπή των συνομιλιών με τις ΗΠΑ
Ο ίδιος φέρεται να δήλωσε επίσης πως η Μόσχα δεν είχε «καμία άλλη επιλογή» από το να ακυρώσει τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τις επιθεωρήσεις στο πλαίσιο της συνθήκης ελέγχου των πυρηνικών όπλων “New START”.
Ο Ριαμπκόφ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον ήθελε να συζητήσει μόνο την επανάληψη των επιθεωρήσεων ενώ η Μόσχα έχει άλλες προτεραιότητες.
Η κατάσταση στην Ουκρανία έπαιξε επίσης ρόλο στην απόφαση που έλαβε την τελευταία στιγμή η Ρωσία να ακυρώσει τη συνάντηση της διμερούς επιτροπής, που επρόκειτο να ξεκινήσει στο Κάιρο σήμερα.
«Γενικά, η κατάσταση ήταν τέτοια που δεν είχαμε καμία άλλη επιλογή. Η απόφαση ελήφθη στο πολιτικό επίπεδο», είπε ο Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
«Οι Αμερικανοί εστίασαν αποκλειστικά στο θέμα της επανάληψης των επιθεωρήσεων… την ίδια ώρα η επίλυση άλλων θεμάτων ήταν και παραμένει προτεραιότητα για εμάς», είπε ο Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το TASS.
«Εξηγήσαμε κατ΄επανάληψη τη θέση μας… αλλά δεν είδαμε την ελάχιστη επιθυμία στην αμερικανική πλευρά να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση.»
Ο Ριαμπκόφ είπε πως η Μόσχα θέλει να συζητήσει το ευρύτερο θέμα της “στρατηγικής σταθερότητας” — ένας τομέας που καλύπτει ένα πλήθος θεμάτων που συνδέονται με τα πυρηνικά μεταξύ των δύο χωρών.
Η συνθήκη τέθηκε σε ισχύ το 2011 και θέτει ανώτατα όρια στον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών που μπορούν να αναπτύξουν οι δύο χώρες. Επρόκειτο να διεξαγάγουν συνομιλίες μίας εβδομάδας για την επανάληψη των επιθεωρήσεων που προβλέπει η συνθήκη, οι οποίες ανεστάλησαν τον Μάρτιο του 2020 λόγω της πανδημίας της COVID-19.
Σύμφωνα με το RIA, ο Ριαμπκόφ είπε πως η Μόσχα δεν θέτει προϋποθέσεις για μια νέα συνάντηση της επιτροπής, αλλά θα ήθελε να δει ένα «ισορροπημένο πρόγραμμα». Είπε ότι είναι δεν είναι πιθανό να υπάρξει κάποια συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών φέτος.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Δύση κατηγορούν τη Ρωσία ότι ασκεί «πυρηνικό εκβιασμό» στη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να έχει υπαινιχθεί σε αρκετές περιπτώσεις πως η Ρωσία θα ήταν έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.
Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς συναντήθηκε με τον Σεργκέι Ναρίσκιν, τον επικεφαλής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, στην Άγκυρα, στην Τουρκία, πριν από δύο εβδομάδες και τον προειδοποίησε για τις συνέπειες ενδεχόμενης χρήσης από τη Ρωσία πυρηνικών όπλων, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.
Η Ρωσία λέει ότι τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν ευαίσθητα και αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο γι΄αυτά.
Η Μόσχα αρνείται ότι έχει απειλήσει με πυρηνική επίθεση πάνω από την Ουκρανία και λέει πως η Δύση φέρει την ευθύνη για την αύξηση της πυρηνικής ρητορικής γύρω από τη σύγκρουση.
ΝΑΤΟ: Μεγαλύτερη στήριξη στην Ουκρανία
Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ δεσμεύτηκαν σήμερα ότι θα αυξήσουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία και θα την βοηθήσουν να επισκευάσει τις ενεργειακές υποδομές της, μετά τις ρωσικές επιθέσεις που έθεσαν εκτός λειτουργίας το δίκτυο του ηλεκτρικού ρεύματος και της θέρμανσης για εκατομμύρια Ουκρανούς.
«Η επιθετικότητα της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων και των επίμονων και ασυνείδητων επιθέσεων σε πολιτικές και ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, στερεί από εκατομμύρια Ουκρανούς τις βασικές ανθρωπιστικές υπηρεσίες» αναφέρουν οι υπουργοί στην ανακοίνωσή τους, με την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας των συνομιλιών τους στο Βουκουρέστι.
Οι υπουργοί καταδίκασαν τη σκληρότητα, όπως την αποκάλεσαν, της Ρωσίας απέναντι στους πολίτες της Ουκρανίας και υποσχέθηκαν ότι θα βοηθήσουν τη χώρα να επισκευάσει τις ενεργειακές υποδομές.
«Θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε περαιτέρω την πολιτική και πρακτική υποστήριξή μας στην Ουκρανία όσο συνεχίζει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της (…) και θα διατηρήσουμε την υποστήριξή μας για όσο χρειαστεί», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Οι υπουργοί επανέλαβαν επίσης την απόφαση που έλαβε το ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής του 2008 ότι η Ουκρανία –και η Γεωργία– θα γίνει τελικά μέλος της συμμαχίας. Από το 2008 πάντως οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ δεν έχουν κάνει συγκεκριμένα βήματα, όπως να χορηγήσουν στο Κίεβο ένα σχέδιο δράσης που θα καθόριζε ένα χρονοδιάγραμμα για την ένταξη της χώρας.
Η Ουκρανία από την πλευρά της κάλεσε τους Δυτικούς εταίρους της να την εφοδιάσουν με αντιαεροπορικά συστήματα και μετασχηματιστές, για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις της Ρωσίας στο ενεργειακό δίκτυό της.
«Χρειαζόμαστε αντιαεροπορικά (συστήματα), IRIS, Hawks Patriots, χρειαζόμαστε μετασχηματιστές», είπε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα μιλώντας σε δημοσιογράφους στον περιθώριο της συνόδου. «Εάν έχουμε μετασχηματιστές και γεννήτριες, μπορούμε να αποκαταστήσουμε τις ενεργειακές ανάγκες μας. Αν έχουμε αντιαεροπορικά συστήματα, μπορούμε να προστατεύσουμε (τις υποδομές) από τα επόμενα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα. Εν ολίγοις: Patriots και μετασχηματιστές είναι αυτό που χρειάζεται περισσότερο η Ουκρανία», τόνισε.
Σχόλια Facebook