Μια τιμητική εκδήλωση στο Μόναχο για την κ. Ελένη Τσακμάκη

Από αριστερά: η κ. Makbule Kurnaz, η κ. Τσακμάκη και η κ. Dr. Vivienne Marquart (Institut für Stadtgeschichte und Erinnerungskultur)

 

Το να προσκληθεί κανείς στο PresseClub Μονάχου για να δώσει μια συνέντευξη για ένα ευρύτερο κοινωνικό θέμα της βαυαρικής κοινωνίας, καταθέτοντας  προσωπικές του εμπειρίες και βιώματα, αυτό το γεγονός αποτελεί μεγάλη τιμή για το πρόσωπο που προσκαλείται και η συνέντευξή του καταχωρείται στα επίσημα αρχεία της πόλης και αποτελεί ένα κομμάτι της ιστορίας της.

Τέτοια τιμητική πρόσκληση έλαβε και η κ. Ελένη Τσακμάκη, μετανάστρια στο Μόναχο από το 1961 και συγγραφέας 13 βιβλίων και δημιουργός 5 θεατρικών παραστάσεων. ¨Όλο της το συγγραφικό έργο εξιστορεί την μετανάστευση των Ελλήνων στο Μόναχο.

Σε εκδήλωση στο PresseClub στις 24.11.22 η κ. Τσακμάκη αφηγήθηκε τα βιώματά της από την μετανάστευση, τις δυσκολίες, τις προσπάθειες για την ενσωμάτωσή της στη βαυαρική κοινωνία, τις επιτυχίες της και τα οράματά της για την δεύτερη και τρίτη γενιά των μεταναστών. Παρών ήταν και ο γιός της Αθανάσιος, ο οποίος έλαβε μέρος στη συζήτηση. Η εκδήλωση μεταδόθηκε και διαδικτυακά.

Η πρόσκλησή της και η ομιλία της έλαβαν χώρα στα πλαίσια παρουσίασης από βαυαρικούς φορείς ενός  θεματικού εντύπου 111 σελίδων με αναλυτική έρευνα για την ιστορία της μετανάστευσης στο Μόναχο, στη Βαυαρία και στη Γερμανία, με προσωπικές συνετεύξεις μεταναστών της πρώτης γενιάς και με αξιοποίηση του σχετικού αρχειακού υλικού του Δήμου Μονάχου.

To Τμήμα Αρχείο της Πόλης του Δήμου Μονάχου (Stadtarchiv), το Ινστιτούτο για την ιστορία της πόλης και κουλτούρας μνήμης (Institut für Stadtgeschichte und Erinnerungskultur) και ο κρατικός οργανισμός της Βαυαρίας για την πολιτική εκπαίδευση (Die Bayerische Landeszentrale für politische Bildungsarbeit) συνέγραψαν το θεματικό αυτό έντυπο.

Το εξώφυλλο του θεματικού εντύπου έχει τίτλο „Διαπιστώσεις και προοπτικές“, τον υπότιτλο με την φράση της κ. Τσακμάκη „Και μετά έμεινα“- Νέες προοπτικές για τη μεταναστευτική ιστορία του Μονάχου από τη δεκαετία του 1950 και μετά, και μια μεγάλη φωτογραφία με την Ελένη Τσακμάκη, την οικογένειά της και φίλους σε καλοκαιρινό ξεφάντωμα στη λίμνη Am Lerchenauer See Μονάχου στη δεκαετία 1970.

Στην παρουσία του θεματικού εντύπου στην PresseClub Μονάχου η κ. Τσακμάκη αναφέρθηκε στη μετανάστασή της από το Ζαγκλιβέρι Θεσσαλονίκης, στην άφιξή της με τρένο στην ιστορική γραμμή 11 του σιδηροδρομικού σταθμού Μονάχου, στις πρώτες εμπερίες της σχετικά με την εργασία, στον πόνο του χωρισμού της από τα παιδιά της που έμειναν τα πρώτα χρόνια στη γιαγιά στην Ελλάδα, στην θέλησή της να μάθει γερμανικά για να ενσωματωθεί στη βαυαρική κοινωνία και να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας της και στην φροντίδα για την οικογένειά της. Όλες τις εμπειρίες αυτές τις κρατούσε επί χρόνια μέσα στην καρδιά της και αποφάσισε τελικά να τις καταγράψει σε βιβλία. Η συγγραφική της δραστηριότητα ήταν για αυτήν, όπως η ίδια ομολογεί, μια „Θεραπεία“, και για την ίδια και για τις συμπατριώτισές της που έζησαν παρόμοιες καταστάσεις.

Στην εκδήλωση προσκλήθηκε και η τουρκικής καταγωγής μετανάστρια Makbule Kurnaz η οποία περιέγραψε τις δικές της εργασιακές και οικογενειακές εμπειρίες, τη δυσκολία της να βιώσει την τουρκική κουλτούρα της σε μια χριστιανική χώρα και γνωστοποίησε ότι γράφει στα τουρκικά ποιήματα και βιβλία.

Επίσης παρουσιάστηκαν σε βίντεο αποσπάσματα από παλαιότερη συνέντευξη με τον επίσης μετανάστη από την Καβάλα κ. Θεόδωρο Γαβρά, ο οποίος ήλθε στο Μόναχο την δεκαετία 1960 και με την εργατικότητά του και την γερμανομάθειά του κατέστη στο Μόναχο σημαντικό μέλος του εργατικού κινήματος και του εργατικού συνδικαλισμού, εξελέγη πρόεδρος του Συμβουλίου Αλλοδαπών του Δήμου Μονάχου και αργότερα Δημοτικός Σύμβουλος Μονάχου.

 

Το  θεματικό έντυπο αποτελεί, όπως αναφέρει ο διευθυντής του κρατικού οργανισμού της Βαυαρίας για την πολιτική εκπαίδευση κ. Rupert Grübl, ένα βοηθητικό εγχειρίδιο για τους εκπαιδευτικούς στα βαυαρικά σχολεία. Εκτός από τις συνεντεύξεις που εμπεριέχει για την ιστορία της ζωής των μεταναστών, διατίθενται ενημερωτικές πηγές σε διδακτικά προετοιμασμένη μορφή που είναι ενδιαφέρουσες όχι μόνο για τους εκπαιδευτικούς αλλά και για όλους τους αναγνώστες.

Ήδη αποφασίστηκε η διδασκαλία της ιστορίας της μετανάστευσης και της σημασίας της στη βαυαρική κοινωνία σε σχολεία Μονάχου (Realschulen).

Από τα παράθυρα του PresseClub Μονάχου που είναι ακριβώς απέναντι από το Δημαρχείο Μονάχου στην Marienplatz, απολάμβαναν όλοι οι οργανωτές και οι προσκεκλημένοι της εκδήλωσης το μεγάλο χριστουγεννιάτικο έλατο Σιβηρίας ύψους 25 μέτρων, που είναι στημένο με αναμμένα 3.000 κεριά LED στην είσοδο του Δημαρχείου .

Όπως το χριστουγεννιάτικο δέντρο φωτίζει το Δημαρχείο Μονάχου και την κεντρική πλατεία Marienplatz, έτσι και η εκδήλωση στο PresseClub με την κ. Τσακμάκη φωτίζει την ιστορία της μετανάστευσης των Ελλήνων συμπατριωτών μας στο Μόναχο.

Πηγή:doryforos.org