Νέος Συντονιστής ΣΑΕ Ωκεανίας και Απω Ανατολής
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Σίδνεϊ.- Εξελέγη, από τη Γενική Συνέλευση, Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2022, το νέο οκταμελές Συντονιστικό Συμβούλιο του ΣΑΕ Ωκεανίας Απω Ανατολής.
Νέος Συντονιστής ο Ιωάννης Θεοδωρίδης-Δικηγόρος .
Το Συντονιστικό Συμβούλιο:
Νέα Νότια Ουαλία, Παναγιώτης Πατουλίδης
Τσίτζας Αστέριος
Βικτώρια, Κώστας Αλέβερας
Δημήτρης Κανελλάκος,
Κουησλάνδη, Ιωάννης Μπέλας
Λεωνίδας Ναούμης
Δυτική Αυστραλία, Σάββας Παπασάββας
Μελβούρνης και Βικτωρίας, Ελένη Καλυμνίου
Η Γενική Συνέλευση ομόφωνα ανακήρυξε, για την προσφορά του στο Οργανισμό και την Ομογένεια , τον μέχρι σήμερα Συντονιστή Γιώργο Αγγελόπουλο Επίτιμο Συντονιστή του ΣΑΕ Ωκεανίας και Άπω Ανατολής που θα ισχύει από την ημερομηνία αποχώρησης του από το Συντονιστικό Συμβούλιο την επομένη της 27ης Νοεμβρίου 2022.
Αποφάσεις
Στο μεταξύ, με σημαντικές αποφάσεις πάνω στα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τον Απόδημο Ελληνισμό της Ωκεανίας και Άπω Ανατολής, που είναι, όμως, και κοινά με τα προβλήματα των αποδήμων Ελλήνων γενικότερα, συνεδρίασε η Γενική Συνέλευση του ΣΑΕ Ωκεανίας και Άπω Ανατολής, την Κυριακή 27 Νοεμβρίου (ώρα Σύδνεϊ). Παράλληλα, εξελέγη και το νέο Συντονιστικό Συμβούλιο με πρόεδρο τον νομικό κ. Ιωάννη Θεοδωρίδη.
Η συνεδρίαση ήταν ζωντανή και διαδικτυακή, ξεκίνησε στις 5 το πρωϊ ώρα Ελλάδος και διήρκεσε τρεις ώρες. Επί τάπητος τέθηκαν όλα τα θέματα: Ίδρυση Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού, Επανίδρυση ΣΑΕ, αλλαγή το Νόμου για την ψήφο των Αποδήμων ακόμη και η θεσμοθέτηση Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού. Από τα «τοπικά» θέματα ξεχώρησαν, η υπογραφή διακρατικής Συμφωνίας για την αποφυγή διπλής φορολογίας, τα εκπαιδευτικά και η ενεργοποίηση της νεολαίας.
Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν από την Αθήνα ο πρώην Υφυπουργός Γρηγόρης Νιώτης και ο δικηγόρος του Συντονιστικού Θεόδωρος Τσούμπας, από τη Θεσσαλονίκη η Φωτεινή Μακρή, υπάλληλος της ΓΓΑΕ και πρώην των Γραφείων ΣΑΕ, καθώς και ο γράφων. Από τη Βιέννη η γραμματέας ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου και από τη Γερμανία ο καθηγητής Κώστας Καρράς.
Χαιρετισμούς απηύθυναν εκ μέρους του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στο Σύδνεϊ , Γιάννη Μαλλικούρτη, ο κ. Κων. Γιαννακοδήμος Σύμβουλος Α ‘ και ο π. υφυπουργός κ. Γρηγόρης Νιώτης καθώς και η Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου. Πρόσκληση είχε σταλεί και στο Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη, ο οποίος, όμως, λόγω απουσίας του στο εξωτερικό δεν ανταποκρίθηκε.
Από τις προτάσεις που τέθηκαν ξεχώρισαν η πρόταση της Όλγας Σαραντοπούλου για συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Αυστρίας στον τομέα παροχής περεταίρω ανθρωπιστικής βοήθειας στους Έλληνες της Ουκρανίας και η πρόταση της Φωτεινής Μακρή για την Λειτουργία Κέντρου Πνευματικής Δημιουργίας των Ομογενών με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Αμφότερες οι προτάσεις εγκρίθηκαν από την Γενική Συνέλευση. Επίσης πολύ σημαντική η πρόταση της εκπαιδευτικού Κατερίνας Βεστίκας για την συγκρότηση εκπαιδευτικής Ομάδας που θα αναλάβει να λύσει τα προβλήματα των ελληνόγλωσσων σχολείων ώστε να διασωθεί η ελληνική Γλώσσα.
Ακόμη, από τον Δημήτρη Χριστοφόρου προτάθηκε η περιοδική έκδοση φυλλαδίου που θα αποστέλεται με e mail για την ενημέρωση των Μελών.
Επίσης, το απερχόμενο συντονιστικό, εξουσιοδότησε το νεοεκλεγέν Συντονιστικό, να ενεργήσει τα δέοντα προς την ελληνική κυβέρνηση για την αλλαγή του Νόμου για την ψήφο των Αποδήμων, να επισπευσθεί η θεσμοθέτηση Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού όπως έχει εγκριθεί από την Διακομματική Επιτροπή της Βουλής μετά από πρόταση του Hellenic Congress of America ήδη από τον Απρίλιο του 2021, και να ενεργήσει προς την κατεύθυνση να πεισθεί το ελληνικό Κράτος (η κυβέρνηση) να Ιδρυθεί Υπουργείο Απόδημου Ελληνισμού αφενός και, αφετέρου, να τεθεί σε εφαρμογεί ο Νόμος για την ανασυγκρότηση του ΣΑΕ.
Την Γενική Συνέλευση απασχόλησε και το θέμα των αρχείων του ΣΑΕ τα οποία βρίσκονται σε “υπόγειο των γραφείων Θεσσαλονίκης τα οποία έκλεισε ο π. Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, αλλά και η σύνταξη και έκδοση ολιγοσέλιδου Ιστορικού “οδηγού” ώστε να γνωρίσουν οι νεώτερες γενιές ομογενών “από που ερχόμαστε και που θέλουμε να πάμε” , όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μιχαήλ Τσανόκας, από την Αδελαίδα.
Άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν το εκπαιδευτικό, η ανθελληνική τοπική δράση Σκοπιανών και η ανάγκη να προσελκυσθούν νεολαίοι ομογενείς να ασχοληθούν με τα ομογενειακά κοινά ώστε να μην παρακμάσει ο ελληνισμός της Αυστραλίας..
Τέλος, ο κ. Γιώργος Αγγελόπουλος ευχαρίστησε όλους τους συνέδρους και το Συντονιστικό, για τη στήριξη και τη βοήθεια που του προσέφεραν όλα τα χρόνια ενώ ο νέος Συντονιστής Γιάννης Θεοδωρίδης σε σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι η Ομογένεια χρειάζεται το ΣΑΕ -ένα ΣΑΕ αυτοχρηματοδοτούμενο, όπως είπε- επισημαίνοντας πως όποιος θέλει να είναι μέλος του ΣΑΕ θα πρέπει και να καταβάλει συνδρομή. Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να προσεχθεί η Παιδεία καθώς, όπως είπε, συνεχώς κλείνουν σχολεία και μειώνονται οι Έδρες Ελληνικών σε ξένα πανεπιστήμια.
Σχόλια Facebook