Τσίπρας, Σαμαράς, Παπανδρέου στην εκδήλωση των δικηγόρων για την ΑΟΖ
Τη θέση τους για την ΑΟΖ εξέφρασαν οι πρώην πρωθυπουργοί, Αλέξης Τσίπρας, Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Παπανδρέου στην εκδήλωση που οργάνωσαν οι δικηγόροι με θέμα «Η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο: Νομικά ζητήματα και προκλήσεις» και πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία από τους Δικηγορικούς Συλλόγους Κύπρου και Ελλάδας.
Τσίπρας: Η Ελλάδα δικαιούται και οφείλει να προβεί άμεσα στην επέκταση των χωρικών της υδάτων
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ/Προοδευτική Συμμαχία δήλωσε ότι η Ελλάδα δικαιούται και οφείλει να προβεί άμεσα στην επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως ακριβώς έχει ήδη πραγματοποιήσει η Τουρκία στην ίδια περιοχή.
Ο ίδιος χαρακτήρισε την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας αναφαίρετο δικαίωμά της, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, για το οποίο ο καταλληλότερος χρόνος υλοποίησής του, όπως είπε, είναι τώρα.
Θα πρόκειται για ένα διπλό μήνυμα, σημείωσε χαρακτηριστικά: ”Από τη μια αποφασιστικότητας να υπερασπιστούμε όσα με βάση το Διεθνές Δίκαιο δικαιούμαστε και ταυτόχρονα ισχυρής βούλησης να επιλύσουμε το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με διάλογο.
Ο κος Τσίπρας αναφέρθηκε στην σημασία της τήρησης των βασικών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας, της μη χρήσης βίας, της αρχής της καλής γειτονίας.
«Και πόσο επικίνδυνη μπορεί να αποβεί η παραβίασή τους. Παραβίαση που με τον ίδιο τρόπο βιώνει ο κυπριακός λαός εδώ και 48 χρόνια με την παράνομη εισβολή και κατοχή από την Τουρκία. Σήμερα, ωστόσο, στην περιοχή μας, στην Ανατολική Μεσόγειο, η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας απέναντι στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας γεννά νέους φόβους για νέες παραβιάσεις των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και για νέες εντάσεις. Κι αυτό επιτάσσει άμεση προληπτική δράση και ξεκάθαρα μηνύματα από την Διεθνή κοινότητα, τους συμμάχους μας και ειδικότερα την ΕΕ. Επιτάσσει πράξεις και όχι αφηρημένες ή χλιαρές δηλώσεις. Επιτάσσει τη διπλωματική και αμυντική στήριξη της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι σε αεροναυτικές παραβιάσεις, παράνομες εξορύξεις και έρευνες, αλλά και απέναντι στο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο. Επιτάσσει οι τουρκικές παραβιάσεις να έχουν επιπτώσεις μέσω της επιβολής ισχυρών, στοχευμένων κυρώσεων και βέβαια μέσω της αναστολής πώλησης όπλων». επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στην πρόληψη νέων κρίσεων μέσω της Ειρήνης και της Διπλωματίας, καθώς και μέσω του διαλόγου, αλλά και στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ προς όφελος όλων των Κυπρίων, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, στη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, μία κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Ακολούθως μίλησε για την ειρηνική επίλυση των διαφορών βάσει της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.
«Ελλάδα και Κύπρος μπορούμε και πρέπει να επιδιώξουμε την οριοθέτηση της ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας με όλες τις όμορες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου”, σημείωσε καταληκτικά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επιδίωξης και πίεσης προς την Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου: Ένα τραπέζι που μπορεί να δώσει μια νέα ώθηση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Και σε αυτό το πλαίσιο να ανοίξει το δρόμο και για μια νέα ευρω-τουρκική σχέση. Ένα τραπέζι που μπορεί να περιλαμβάνει διάφορα επιμέρους διαπραγματευτικά σχήματα και συνθέσεις, αλλά θα πρέπει να βασίζεται στον σεβασμό των αρχών του Δικαίου της Θάλασσας και την ως τώρα νομολογία».
Σαμαράς: Να καταλάβουμε ότι η Τουρκία χρειάζεται άλλη αντιμετώπιση
«Τα τελευταία δύο χρόνια η Τουρκία πέρασε από τις “αμφισβητήσεις” στις έμπρακτες προκλήσεις: Καταπατά την ελληνική ΑΟΖ ήδη ανατολικά και νοτίως της Κρήτης. Με το Τουρκολυβικό μνημόνιο. Το οποίο δεν το έχει επικυρώσει, ούτε καν η εθνοσυνέλευση της Λιβύης. Και τώρα της έχει βάλει πάγο και ο ΟΗΕ. Επίσης, η Τουρκία προσπάθησε να δημιουργήσει “τετελεσμένα” στέλνοντας ερευνητικά της σκάφη να κάνουν έρευνες – ή να δείξουν ότι κάνουν έρευνες – πάνω σε ΑΟΖ ελληνικής δικαιοδοσίας. Η Τουρκία δημιουργεί προβλήματα γιατί δεν δέχεται το Διεθνές Δίκαιο όταν δεν τη συμφέρει» τόνισε στον χαιρετισμό του ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, υπογραμμίζοντας πως γι’ αυτό δεν έχει νόημα πια ο διάλογος μαζί της
«Δεν πρόκειται πλέον, για διάλογο ανάμεσα σε δύο κράτη που έχουν διαφορές κι είναι φυσικό να τα συζητάνε και να τα βρίσκουν μεταξύ τους – ή αλλιώς να τα πηγαίνουν σε “διαιτησία”. Τώρα μοιάζει περισσότερο…- να το ξαναπώ- “διάλογος με πειρατή”, που προσπαθεί να αποσπάσει τη συναίνεσή μας για να μας αρπάξει τα πάντα! Τέτοια συναίνεση δεν θα δώσει ποτέ ελληνική κυβέρνηση! Γιατί “διάλογο” με πειρατή, δεν κάνει κανείς!» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.
Επίσης αφού ανέφερε ότι η Ελλάδα έδειξε κατ’ επανάληψιν σε όλο τον κόσμο ότι δεν είναι εκείνη που προκαλεί, υποστήριξε ότι «τώρα που οι έμπρακτες προκλήσεις της Τουρκίας απέναντί μας κλιμακώνονται συνεχώς. Τώρα που κλιμακώνονται και οι προκλήσεις της Τουρκίας απέναντι στη Δύση συνολικά. Και η Τουρκία αναδεικνύεται σε “σύμμαχο του Πούτιν”. Τώρα που η Τουρκία τα έσπασε ξανά με την Αίγυπτο για τη Λιβύη, Τώρα που και η Ιταλία αλλάζει στάση. Τώρα που η Τουρκία γίνεται όλο και περισσότερο μια «αντιδυτική» χώρα, είναι η κατάλληλη στιγμή, να καταλάβουμε ότι η Τουρκία χρειάζεται άλλη αντιμετώπιση.
«Και ίσως είναι η ευκαιρία για άλλη αντιμετώπιση, χωρίς μόνιμο κατευνασμό – χωρίς ανακύκλωση φοβικών ανακλαστικών» υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός.
Καταλήγοντας ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι δεν αρκεί να έχεις δίκιο, πρέπει να μπορείς και να διεκδικήσεις το δίκιο σου, αλλιώς τα χάνεις όλα. «Κι ένα τελευταίο μάθημα από την ιστορία της πατρίδας μας: Όποιος υποτιμά το φρόνημα των Ελλήνων, το μετανιώνει!» ανέφερε.
Παπανδρέου: Επικίνδυνες για τη σταθερότητα πράξεις όπως το τουρκολυβικό σύμφωνο.
Σήμερα βλέπουμε από την γείτονα χώρα, Τουρκία, μια προσέγγιση, απειλητική και με θεωρίες αναθεωρητισμού. Ειδικά με φόντο τις επικείμενες εκλογές τους είναι πολλοί που εκμεταλλεύονται το θυμικό για να προωθήσουν τις πολιτικές τους προσωπικές φιλοδοξίες σε αντίθεση με τον πατριωτισμό που προβάλλει το εθνικό συμφέρον και υποτάσσει το κομματικό ή προσωπικό στο συμφέρον του λαού του, ανέφερε ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, ο κος Παπανδρέου επεσήμανε ότι την περίοδο 2000-2004, η Ελλάδα βρέθηκε πολύ κοντά στην διευθέτηση της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας της, διασφαλίζοντας ειρήνη και σταθερότητα για πολλά χρόνια. Σήμερα, ωστόσο, η Ελλάδα, είπε, εν όψει και των εκλογικών διαδικασιών της, δεν έχει κανένα λόγο να παρασυρθεί σε εύκολες λογικές: ”Ούτε όμως και από την άλλη να αφήσουμε την οποιαδήποτε αμφιβολία ότι αν οι λεκτικές απειλές γίνουν πράξη δεν θα υπάρξει ισχυρότατη απάντηση απέναντι σε κάθε υπονόμευση δικής μας εθνικής κυριαρχίας. Και η δική μας αφήγηση, πολιτική και στρατηγική, αναντίρρητα πρέπει να είναι ισχυρότατα ενάντια σε κάθε λογική αναθεωρητισμού. Το κοινό συμφέρον, το διεθνές δίκαιο, ο διάλογος, μέσα στα πλαίσια καλής γειτονίας και σεβασμού Εθνικής κυριαρχίας και οι ευρωπαϊκές αρχές και αποφάσεις πρέπει να μετατραπούν στο ισχυρό μας διπλωματικό όπλο απέναντι σε κάθε επιθετικό αναθεωρητισμό”, σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως η διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών πρέπει να εμπεδώνει τις παραπάνω αρχές και να διασφαλίζει βιώσιμη ειρήνη για την περιοχή.
Αναφερθείς σε πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και στο πρόσφατο Μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, ο κος Παπανδρέου τόνισε ότι ”πράξεις όπως το τουρκολυβικό σύμφωνο στερούνται νομιμότητας από κάθε πλευρά και καθώς λαμβάνονται χωρίς συνεννόηση με τις χώρες της περιοχής, είναι και επικίνδυνες για τη σταθερότητα και καταδικάζονται από τη διεθνή κοινότητα. Και είναι δυστυχώς το παραπάνω παράδειγμα μόνο ένα μέσα στο αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή μας”.
Σε ό,τι αφορά την συμφωνία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στο Ισραήλ και το Λίβανο, ο κος Παπανδρέου σημείωσε ότι δείχνει ότι ακόμα και όταν τα δεδομένα είναι εξαιρετικά σύνθετα και περίπλοκα μπορούν και πρέπει να γίνουν βήματα προόδου αρκεί να υπάρχει βούληση των αντίστοιχων πλευρών.
Ο κος Παπανδρέου ανέλυσε τις κινήσεις και τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν επί πρωθυπουργίας του για την κατασκευή του αγωγού East Med, τονίζοντας ότι οι υδρογονάνθρακες μπορούν να αποτελέσουν αιτία έντασης, ακόμα και πολέμου ή ευκαιρία για διάλογο και ενίσχυση της σταθερότητας.
«Η ανακάλυψη φυσικού αερίου στην περιοχή μας θα έπρεπε να αποτελέσει παράγοντα, καταλύτη αν θέλετε, για την ευρύτερη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την επίλυση προβλημάτων όπως το Κυπριακό. Κι όταν μιλάω για ευρύτερη συνεργασία εννοώ το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα, την Αίγυπτο, το Λίβανο, την Ιορδανία, την Παλαιστίνη και την Τουρκία. Και πιστεύω ότι αυτό πρέπει να είναι το στρατηγικό δόγμα μας και σήμερα. Η αξιοποίηση ή μη αυτών των κοιτασμάτων έχει ημερομηνία λήξης. Οι πολιτικές – δικαίως – για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης θα καταστήσουν τον πλούτο αυτό, αν όχι άχρηστο, σίγουρα ασύμφορο για εκμετάλλευση. Άρα, θεωρητικά, έχουν όλοι συμφέρον να επωφεληθούν από τον ενεργειακό πλούτο, αξιοποιώντας τη συγκυρία ενεργειακής κρίσης και αυτό ειρηνικά και με συνέργειες όλων στην περιοχή».
Πηγή: dikastiko.gr
Σχόλια Facebook