Διάλεξη για την ενοποίηση των Ελληνικών Κοινοτήτων στην Αυστραλία
Η sold out εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Ένωση Ελληνοαυστραλών Δικηγόρων στην Αδελαΐδα, αποτέλεσε ένα εξαιρετικό γεγονός στο πλαίσιο της ετήσιας διάλεξης του Δικηγορικού Συλλόγου. Η διάλεξη έγινε για να αποτιθεί φόρος τιμής στην πορεία και την συνεισφορά του αείμνηστου Δικαστή Justin John William Perry- o οποίος ήταν ο πρώτος δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Νότιας Αυστραλίας με ελληνική καταγωγή.
Εξέχουσες προσωπικότητες έδωσαν το παρών,συμπεριλαμβανομένου του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Νίκου Χαρδαλιά, του γενικού προξένου της Ελλάδας στην Αδελαϊδα κ. Γεωργίου Ψιάχα, αρκετών βουλευτών της Νότιας Αυστραλίας, ανάμεσά τους και του κ. Τομ Κουτσαντώνη, πολιτειακού υπουργού Συγκοινωνιών και Υποδομών Νότιας Αυστραλίας.
Η διάλεξη με θέμα «Η ενοποίηση των Ελληνικών Κοινοτήτων και η διατήρηση του Ελληνισμού στην Αυστραλία στις μελλοντικές γενιές» έγινε από τον Βασίλη Παπαστεργιάδη, διευθύνοντα συμβούλου της Moray & Agnew και προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας.
Ο κ. Παπαστεργιάδης μίλησε για την προσωπική του εμπειρία, αλλά και τη βαθιά αισιοδοξία του για το μέλλον του Ελληνισμού στην Αυστραλία. Επιπλέον, τόνισε την σημαντική συνεισφορά των Οργανισμών στην Μελβούρνη που έχουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της πολυπολιτισμικής κοινωνίας στην Μελβούρνη. Επιπλέον, ανέφερε ότι η Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης αποτελεί ένα αναπόσπαστό κομμάτι της.
Στην διάλεξή του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας ανέφερε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Οργανισμός τα τελευταία χρόνια προκειμένου να αναπτυχθεί η Κοινότητα με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να προσεγγίσει τα ενδιαφέροντα των νέων Ελληνοαυστραλών. Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών είναι ότι πολλοί Έλληνες οι οποίοι προέρχονται από μεικτούς γάμους να γίνουν μέλη της Κοινότητας.
Η ανάπτυξη της Ελληνικής Κοινότητας οδήγησε, σε σημαντικά έργα όπως την κατασκευή του 15οροφου Πολιτιστικού Ελληνικού Κέντρου, εργασίες στο Alphington Grammar, την επέκταση και ανάπτυξη των σχολείων της Ελληνικής Κοινότητας, που προσελκύουν μεγάλο αριθμό μαθητών, καθώς και τη λειτουργία του νεοϊδρυθέντος Προγράμματος Παγκόσμιας Διασποράς (Global Diasporas) και τη δημιουργία της σημαντικής θέσης λέκτορα που δημιουργήθηκε στο Πανεπιστήμιο Μελβούρνης. Εξάλλου, θα πρέπει να αναφερθεί ότι ένας από τους στόχους της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης είναι και η προώθηση της πολιτισμικής ταυτότητας καθώς και η προώθηση κάθε τι του ελληνικού, γι’ αυτό κάθε χρόνο διοργανώνεται το Φεστιβάλ Αντίποδες στην καρδιά της Μελβούρνης.
Ένας ακόμα σταθμός της πορείας μας είναι και εγκατάσταση του αντιγράφου της Ζωοφόρου του Παρθενώνα στο Ελληνικό Κέντρο, αλλά και οι συμφωνίες που επισυνάπτουμε με την Πολιτειακή Κυβέρνηση της Βικτώριας, την Κυβέρνηση της Αυστραλίας καθώς και της Ελλάδας. Αποτέλεσμα αυτών των συμφωνιών είναι να ανοίξουμε τον δρόμο για συζητήσεις που αφορούν το μεταναστευτικό και την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το διπλο φορολογικό ζήτημα
Ο κ. Παπαστεργιάδης πιστεύει ότι οι Έλληνες της Διασποράς παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενδυνάμωση της κοινωνίας, αλλά και των μελλοντικών γενεών και η επίτευξη ενός θετικού αποτελέσματος μπορεί να γίνει μόνο όταν επικεντρωνόμαστε στα έργα μας. «Οι παραπάνω ενέργειες, μας επιτρέπουν να δημιουργήσουμε δυνατές σχέσεις και αυτό επιδεικνύει την αφοσίωσή μας στο να αγγίξουμε θέματα που προβληματίζουν την κοινωνία μας. Δημιουργώντας σχέσεις εμπιστοσύνης, δείχνουμε έμπρακτα σε αυτή αλλά και στις νέες γενιές την επιθυμία μας για επιβίωση».
Παρών στην διάλεξη ήταν και ο υποστράτηγος κ. Ευθύμιος Μικρός, ο οποίος συνόδευε τους άντρες της Προεδρικής Φρουράς, με την έγκριση της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Αυτό επιδηλώνει, όχι μόνο την αναγνώριση της Διασποράς στην Ιστορία της Ελλάδας από την Ελληνική Κυβέρνηση, παρ΄ ότι μας χωρίζει μεγάλη χιλιομετρική απόσταση, αλλά και το ότι οι Έλληνες παγκοσμίως γίνονται ένα για να γιορτάσουν την ημέρα του ΟΧΙ.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαστεργιάδης, ο διάλογος με την ελληνική Κυβέρνηση συνεχίζεται προκειμένου να είμαστε σύμμαχοι στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβληματισμών της Διασποράς.
«Η ιδέα της πατρίδας έχει αλλάξει, ιδίως στις νεότερες γενιές. Δεν εμπεριέχει μια νότα νοσταλγίας και μελαγχολίας, αλλά ούτε και απώλειας, αλλά μια αναπτυσσόμενη επιθυμία ανανέωσης! Αυτή η επιθυμία πρέπει να γίνει αρωγός μας και η Ελλάδα να ανοιχτεί σε κάθε γωνία του κόσμου… [και] να υιοθετήσει μια πλουραλιστική και πολιτισμική πλευρά του εαυτού της. Αυτό είναι και το κλειδί της γνώσης και το βασικό στοιχείο που έχουμε κερδίσει στην Διασπορά»
Αξιολογώντας την εκδήλωση ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελληνοαυστραλών Δικηγόρων, Πίτερ Tάνταλος, δήλωσε: «Μέσα από αυτά τα γεγονότα και παρατηρώντας ηγέτες σαν τον Βασίλη Παπαστεργιάδη, ο οποίος σκιαγραφεί την πρωτοπόρα πορεία του Ελληνισμού, μας καθησυχάζει η σκέψη ότι οι Έλληνες της Διασποράς θα διατηρήσουν τα πολιτιστικά και πολιτισμικά τους στοιχεία και θα είναι ενεργά μέλη στην κοινωνική ενδυνάμωση».
Η Ένωση Ελληνοαυστραλών Δικηγόρων είναι το αντιπροσωπευτικό σώμα των Ελλήνων Δικηγόρων στην Αυστραλία, το οποίο δίνει ευκαιρίες σε Έλληνες και φιλέλληνες να δραστηριοποιηθούν σε επαγγελματικό επίπεδο με τις ελληνικές ιδέες, τη φιλοσοφία, τους νόμους και τον ελληνικό πολιτισμό καθώς και να προάγουν την πολιτιστική αρμονία και ποικιλομορφία στο δικηγορικό επάγγελμα.
Σχόλια Facebook