Σε εγρήγορση η Αθήνα μπροστά στον εκνευρισμό της Άγκυρας
Σε απόλυτη εγρήγορση και διπλωματική και επιχειρησιακή ετοιμότητα, η Αθήνα παρακολουθεί στενά την κλιμακούμενη προκλητικότητα της Άγκυρας αλλά και τις παράλληλες παλινωδίες της, οι οποίες όπως σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές φανερώνουν το αδιέξοδο και τον εκνευρισμό της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας.Η τακτική “μαστίγιο και καρότο” που θεωρεί ότι μπορεί να εφαρμόσει έναντι της Ελλάδας και των συμμάχων της η Τουρκία δείχνει να μην φέρνει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, ωθώντας την τουρκική ηγεσία σε “μπρος πίσω” και σε σπασμωδικές συμπεριφορές.
Χαρακτηριστικό δείγμα των τουρκικών παλινωδιών, η νέα προσέγγιση του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ προς την ελληνική πλευρά, ο οποίος λίγες μόλις ημέρες μετά τη σύντομη συνάντησή του με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο στις Βρυξέλλες και το περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ξαναέκανε “άνοιγμα” προς την Ελλάδα, δηλώντας πως η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να συναντηθεί με την ελληνική. Την ώρα που λίγες ώρες νωρίτερα δύο άλλα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη της Τουρκίας, ο “αντ’ αυτού” του Ερντογάν στην προεδρία, Ιμπραήμ Καλίν και ο εκπρόσωπος του κόμματος του Τούρκου προέδρου, παραληρούσαν εναντίον της Ελλάδας εξαπολύοντας νέες απειλές περί εισβολής και εκτοξεύοντας τα συνήθη ψεύδη για την κυριαρχία ελληνικών νησιών.Σε αυτό το αντιφατικό περιβάλλον, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας σε νέες του δηλώσεις επεσήμανε πως τα προβλήματα στο Αιγαίο “μπορούν να επιλυθούν μέσω αμοιβαίων διαπραγματεύσεων”, τονίζοντας ωστόσο ότι η Τουρκία δε θα δεχθεί κανένα “τετελεσμένο γεγονός”.
«Διατηρούμε επίμονα την προσέγγιση ότι τα προβλήματα στο Αιγαίο μπορούν να επιλυθούν μέσω αμοιβαίων διαπραγματεύσεων. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουμε ένα τετελεσμένο γεγονός. Ακολουθούμε μια υπεύθυνη πολιτική κοινής λογικής. Είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε” ειπε ο Χουλουσί Ακάρ. Παράλληλα, ωστόσο, επανέφερε το ανυπόστατο αίτημα διαμοιρασμού του Αιγαίου σημειωνοντας πως η Τουρκία είναι υπέρ του “να είναι το Αιγαίο θάλασσα φιλίας και δίκαιου διαμοιρασμού κάθε πλούτου. Η Τουρκία είναι ασφαλής σύμμαχος, δεν είναι απειλή για κανέναν” ισχυρίστηκε.
Η αποκωδικοποίηση της στάσης της Τουρκίας είναι βέβαιο ότι είναι πολυπαραγοντική και για σκληρούς λύτες, με το κυρίαρχο ερώτημα σε κάθε τουρκική αντίδραση, είτε αυτή είναι η επιθετική εμπρηστική ρητορική, είτε οι πρόσκαιρες κινήσεις προσέγγισης, να είναι ένα: που το πάει η Άγκυρα.
Σε κάθε ενδεχόμενο, το δυνατό χαρτί της ελληνικής πλευράς είναι το γεγονός ότι η κινητοποίηση και η διεθνοποίηση του προβλήματος με τον εξ ανατολών μας γείτονα, βρίσκει ευήκοα ώτα στη διεθνή κοινότητα και στους συμμάχους και εταίρους μας με αποτέλεσμα οι προσπάθειες κατασυκοφάντησης της Ελλάδας από πλευράς της Άγκυρας να πέφτουν στο κενό.
Επιπλέον, από την πρώτη στιγμή της κλιμάκωσης από πλευράς της Τουρκίας, η Ελλάδα κατέστησε απολύτως σαφές ότι οι τουρκικές κινήσεις βρίσκονται στο μικροσκόπιο και όποτε και όπου χρειάζεται θα παίρνει τις κατάλληλες απαντήσεις.
Σύμφωνα με αναλυτές, τον εκνευρισμό και την αμηχανία της Τουρκίας επιτείνει και το πάγωμα των εξοπλιστικών της από πλευράς ΗΠΑ αλλά και η ηχηρή αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα ενώ εκτιμάται ότι η διατήρηση και προβολή της έντασης με την Ελλάδα λειτουργεί και προς εσωτερική κατανάλωση αλλά ταυτόχρονα, επιχειρείται με αυτήν την τακτική να πιέσει τη δύση και τους συμμάχους της χώρας μας να ωθήσουν την Αθήνα σε ένα διάλογο άνευ όρων με την Άγκυρα. Αυτό τον στόχο εκτιμάται ότι είχε και η δοκιμαστική εκτόξευση από την Τουρκία βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, επιχειρώντας να στείλει ένα μήνυμα ισχύος και πίεσης.
Σχόλια Facebook