Απονεμήθηκαν τα βραβεία ΑΡΓΩ σε διακεκριμένους Έλληνες τoυ εξωτερικού
Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακκελαροπούλου με την πρόεδρο του Ελληνικού Φεστιβάλ Σίδνεϊ, Νία Καρτέρη. Φώτος: Supplied
Αθήνα.- Η τελετή απονομής των βραβείων ΑΡΓΩ 2022, των βραβείων των Ελλήνων του εξωτερικού, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης (12/10/2022), στο Μουσείο Μπενάκη. Τα βραβεία στα τιμώμενα πρόσωπα, επέδωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ειδικότερα, οκτώ διακριμένοι Έλληνες του εξωτερικού βραβεύθηκαν στους κλάδους του αθλητισμού, της ανθρωπιστικής προσφοράς, της γαστρονομίας, των επιστημών, της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, του πολιτισμού και τεχνών και, τέλος, της προσφοράς στα κοινά.
Το βραβείο Ανθρωπιστικής Προσφοράς έλαβε η κυρία Αικατερίνη Μπελεφάντη – Σοφιανού, Πρέσβειρα απόδημου Ελληνισμού του Θρόνου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Η κυρία Μπελεφάντη – Σοφιανού είναι συνιδρίτρια και πρόεδρος του Ομίλου SOFMEDICA, που δραστηριοποιείται στην παροχή high-end ιατροτεχνολογικών υπηρεσιών, στη Νοτιανατολική Ευρώπη. Γεννημένη στο Κάιρο, η κυρία Μπελεφάντη – Σοφιανού έχει τιμηθεί επανειλημμένα για το φιλανθρωπικό της έργο, ενώ η ελληνική κοινότητα του Καΐρου την έχει ανακηρύξει «Μεγάλη Ευεργέτιδα». Κατά τη χθεσινή εκδήλωση, κυρία Μπελεφάντη – Σοφιανού εμφανώς συγκινημένη, δήλωσε ότι θα συνεχίσει το ανθρωπιστικό της έργο.
«Ο Μύθος της Αργούς»
Τα βραβεία ΑΡΓΩ απονέμονται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Στόχο έχουν την επιβράβευση της εξωστρέφειας, της δημιουργίας, των ανοιχτών οριζόντων και στην ευαισθητοποίηση της Ελλάδας για την επιτυχία των παιδιών της στο εξωτερικό. Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Δικτύου ΑΡΓΩ, Σπύρος Παππάς, ο οποίος επεσήμανε τη σημασία των επιτευγμάτων των τιμώμενων προσώπων στο αξιακό σύστημα του πολιτισμού μας. Για το χαρακτήρα των βραβείων μίλησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Βραβείων ΑΡΓΩ, ομότιμος καθηγητής Βασίλειος Σκουρής, τονίζοντας ότι οι Έλληνες της διασποράς διαπρέπουν σε πλείστες εκφάνσεις του κοινωνικού βίου.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, καθηγητής Ιωάννης Χρυσουλάκης. «Ο συμβολισμός της μυθολογίας της Αργούς και του ταξιδιού για το “χρυσόμαλλο δέρας” δείχνει ότι δεν υπάρχουν μονοπάτια που δεν μπορούν να περπατηθούν, κορυφές που να μη μπορούν να κατακτηθούν, προκλήσεις που να μη μπορούν να κερδηθούν. Όσοι βραβεύεσθε σήμερα, το αποδεικνύετε περίτρανα με τη στάση ζωής σας, με τις επιδόσεις και με την επιτυχία σας, ο καθένας στον τομέα της ειδικότητάς του. Μέσα σας μιλά η δική σας Αργώ, η φωνή της καρδιάς σας που σας ωθεί ολοένα και πιο ψηλά, αλλά μιλά και το ιερό κλαδί της Δωδωναίας γης που έχει στην πλώρη της, μιλά η φωνή της πατρίδας μας, μιλά η ελληνική κληρονομιά που είναι φάρος και πυξίδα στο ταξίδι σας. Ως Έλληνες που δραστηριοποιείστε εκτός Ελλάδος, ως Διεθνείς Έλληνες, μας κάνετε ιδιαίτερα περήφανους» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Χρυσουλάκης.
Το βραβείο Αθλητισμού απονεμήθηκε στην Ελληνίδα πρωταθλήτρια αντισφαίρισης Μαρία Σάκκαρη. Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους της, η μητέρας Αγγελική Κανελλοπούλου. Το βραβείο Γαστρονομίας απονεμήθηκε στον οινολόγο Κυριάκο Κυνηγόπουλο, ιδιοκτήτη του Οινολογικού Εργαστηρίου Bourgoundia στην περιοχή της Βουργουνδίας. Το βραβείο Επιστημών έλαβε ο Κωνσταντίνος Λυκέτσος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη και επικεφαλής της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ. Το βραβείο Επιχειρηματικότητας έλαβαν οι ιδρυτές του ομίλου RODOPI, Ερτζάν Καρά Οσμάν και Αχμέτ Γκαρόγλου, με καταγωγή από την ορεινή Ξάνθη. Με το βραβείο Πολιτισμού και Τεχνών τιμήθηκε η σκηνοθέτις όπερας Ροδούλα Γαϊτάνου. Το βραβείο Καινοτομίας έλαβε ο Γιώργος Βικάτος, ομότιμος καθηγητής Βιο-μηχανικής στο πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν και πρόεδρος της εταιρείας Attri Orthopaedics. Το βραβείο Προσφοράς στα Κοινά, τέλος, έλαβε ο καθηγητής Μενέλαος Πάγκαλος, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης της AstraZeneca.
Τα βραβεία ΑΡΓΩ αποτελούν πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης ΑΡΓΩ-Δίκτυο Ελλήνων Βρυξελλών, που δραστηριοποιείται στον ιδιωτικό τομέα με επίκεντρο τις Βρυξέλλες. Στόχος της Ένωσης είναι η δικτύωση μεταξύ των μελών και οι συνεργασίες, καθώς και ο κοινός προβληματισμός για τα τρέχοντα εθνικά θέματα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ενημερώθηκε για τον Ελληνισμό της Αυστραλίας
Στο περιθώριο της τελετής της απονομής των ΑΡΓΩ σε διακεκριμένους Έλληνες της διασποράς, που έγινε στην Αθήνα, η πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ Σίδνεϊ, Νία Καρτέρη είχε την ευκαιρία να συναντήσει την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και να την ενημερώσει τόσο για την ομογένεια γενικότερα όσο και για την Ελληνική Κοινότητα του Σίδνεϊ ειδικότερα και ποιο συγκεκριμένα για το έργο που επιτελεί στο χώρο της ελληνομάθειας και της προβολής του ελληνικού πολιτισμού.
Η κα Καρτέρη, στην ίδια εκδήλωση, συνομίλησε και με ένα παλιό γνώριμο, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, που επίσης έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον για την ομογένεια της αυστραλίας μιας και την είχε επισκεφθεί. Ο ίδιος ήταν δήμαρχος Αθηναίων όταν το Σίδνεϊ φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2000.
Σχόλια Facebook