Ελληνική αποφασιστικότητα απέναντι στην τουρκική παλινωδία
Η Τουρκία συνεχίζει να παλινωδεί και ενώ από την μια εκδηλώνει πρόθεση συνάντησης του Χουλουσί Ακάρ με τον Νίκο Παναγιωτόπουλου στο περιθώριο της συνεδρίασης των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, την ίδια ώρα συνεχίζει το επιθετικό κρεσέντο
Με το συνεχιζόμενο μπαράζ διεθνοποίησης του τουρκικού αναθεωρητισμού και των προκλήσεων της Άγκυρας, “εκμεταλλευόμενη” κάθε διεθνές βήμα και φόρουμ επιμένει να απαντά η Αθήνα, εκπέμποντας παράλληλα σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας και ετοιμότητας μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό.
Ενίσχυση αποτρεπτικής ισχύος, περαιτέρω θωράκιση χερσαίων και θαλασσίων συνόρων και διπλωματική και επιχειρησιακή εγρήγορση επαναβεβαιώθηκε κατά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού Συμβουλίου όπου εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης εξοπλιστικών προγραμμάτων, η έγκριση νέων, καθώς και η αναβάθμιση συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος το οποίο δίνει καθημερινά και αδιάλειπτα τη δική του μάχη στο Αιγαίο έναντι των σχεδιασμών και της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικό ζητήματος από την Τουρκία.
Επί τάπητος του ΚΥΣΕΑ τέθηκε επίσης η ενδυνάμωση και επικαιροποίηση του προγράμματος Πολιτικής Προστασίας “ΑΙΓΙΣ” και σύμφωνα με πληροφορίες εξετάστηκε η αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας και οι διαδικασίες προμήθειας επιπλέον Canadair τα επόμενα χρόνια, δύο μέσω του RescEu και άλλα πέντε με συγχρηματοδότηση ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έγινε, παράλληλα, εκτενής αναφορά στην πορεία των έργων επέκτασης και αναβάθμισης του φράχτη στον Έβρο καθώς και οι αντιμετώπιση των κυκλωμάτων που δρουν τόσο στα χερσαία σύνορα του Έβρου όσο και στο Αιγαίο μεταφέροντας παράνομα μετανάστες στη χώρα.
Ο Νίκος Δένδιας από την πλευρά του ενημέρωσε για τις συνομιλίες που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του με στόχο το συντονισμό Αθήνας – Καΐρου απέναντι στο ενδεχόμενο αμφισβήτησης της ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ με όχημα τη συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης για τους υδρογονάνθρακες στη βάση του παράνομου και ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονίου.
Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συζητήθηκε η συνεχιζόμενη προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή μας και την νοτιοανατολική Μεσόγειο. “Συμπεριφορά που αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα”, όπως ανέφερε. Μάλιστα το διαμορφούμενο περιβάλλον από την εμπρηστική συμπεριφορά και ρητορική της Τουρκίας φαίνεται να έπαιξε βαρύνουσα σημασία στην απόφαση το ΚΥΣΕΑ πλέον να μην συνεδριάζει ad hoc αλλά ανά τακτά χρονικά διαστήματα τουλάχιστον ανά δίμηνο, αξιολογώντας και σταθμίζοντας παράγοντες και συνθήκες και προκειμένου να υπάρχει ένας καλύτερο συντονισμός.
Οι τουρκικές παλινωδίες
Η Τουρκία την ίδια ώρα συνεχίζει να παλινωδεί και ενώ από την μια εκδηλώνει πρόθεση συνάντησης του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ με τον Νίκο Παναγιωτόπουλου στο περιθώριο της συνεδρίασης των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, την ίδια ώρα συνεχίζει το επιθετικό κρεσέντο, με τον εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, να ανγοεί προκλητικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας νοτίως της Κρήτης. “Οι ισχυρισμοί των Ελλήνων δεν έχουν καμία αξία, διότι εδώ μιλάμε για μια συμφωνία που έχει γίνει μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης. Όταν παρόμοια συμφωνία έγινε μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου κανένας δεν είπε: “μα που βρίσκεται η Ελλάδα και που βρίσκεται η Αίγυπτος”.
Η ελληνική πλευρά πάντως επιμένει να μη χάνει ευκαιρία να εκθέτει την τουρκική προκλητικότητα, με τον Βουλευτή της ΝΔ και διεθνολόγος Τάσος Χατζηβασιλείου να αναφέρεται σχετικά από το βήμα του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.
“Έχουμε σοβαρές προκλήσεις και πρωτοφανείς απειλές κατά της κυριαρχίας της Ελλάδας και ειδικά κατά των νησιών μας. Και το ίδιο ισχύει και σε σχέση με την Κύπρο. Ο αναθεωρητισμός αποτελεί κίνδυνο για την περιφερειακή σταθερότητα.
Σας προτρέπω όλους να δείτε έναν χάρτη και να διαπιστώσετε τα όρια της παράνομης συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες που υπέγραψαν με τη Λιβύη” τόνισε ο κ. Χατζηβασιλείου.
Η τουρκική επιθετικότητα περιελήφθη και στο “μενού” της συνάντησης του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας της συμμαχίας, η οποία διήρκεσε περισσότερο από το ασφυκτικό δεκαπεντάλεπτο που είχε αρχικά προγραμματιστεί και στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκαν ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια και την ειρήνη, ενώ ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε την συνδρομή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας και καταδίκασε κάθε αναθεωρητισμό που προκαλεί αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη.
Σχόλια Facebook