Τουρκικές πληροφορίες για άρση της απαγόρευσης πώλησης F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία

Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu μετέδωσε πληροφορία σύμφωνα με την οποία η Γερουσία των ΗΠΑ, αποφασίζει να καταργήσει τους δύο όρους που εμπόδιζαν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία. Όπως αναφέρεται, τα δύο σχετικά άρθρα αφαιρέθηκαν από το νομοσχέδιο περί Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ (NDAA) του 2023.

Αυτοί οι δύο όροι τόνιζαν ότι η Άγκυρα δεν θα χρησιμοποιήσει τα μαχητικά F-16 για να παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο και ότι η πώληση θα είναι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, συζήτησε το θέμα των F-16 με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα ρωτήθηκε για την πορεία των συνομιλιών με τις ΗΠΑ για τα F-16, όπου απάντησε και πάλι ότι υπάρχουν κι άλλες… εναλλακτικές. «Υπάρχουν εναλλακτικές σε αυτό στον κόσμο. Όπως αγοράσαμε τα S-400 όταν δεν ικανοποιήθηκαν οι ανάγκες μας για τα Patriot, υπάρχουν πολλές χώρες που θα καλύψουν και τώρα αυτή την ανάγκη, εάν δεν καλυφθούν οι ανάγκες μας για F-16».

(newpost.gr)

Η Ομογένεια

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΡΗΡ αναμένεται η αντίδραση εκ μέρους των ομογενειακών πολιτικών παραγόντων, καθώς, όπως είναι γνωστόν, οι υπό προϋποθέσεις απαγορευτικοί όροι στην πώληση F-16 στην Τουρκία έχουν τοποθετηθεί στο Νομοσχέδιο με ενέργειες τόσο του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσσου, Μπομπ Μενέντεζ,  όσο και του ομογενή βουλευτή του Νιου Χάμσάιρ, Κρις Πάππας.

Νεώτερες πληροφορίες

Στο μεταξύ, σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αναίρεση των εν λόγω τροπολογιών έγινε εξαιτίας της απόφασης να αφαιρεθούν όλες οι τροπολογίες που δεν είχαν εξασφαλίσει ευρεία συναίνεση, καθώς ο πρόεδρος της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων της Γερουσίας υποστήριξε ότι ήθελε το τελικό κείμενο της Γερουσίας να περιλαμβάνει μόνο τις τροπολογίες για τις οποίες δεν υπήρχαν διαφωνίες.

Μάλιστα σε αυτές τις επιφυλάξεις ήρθε να προστεθεί και η παρασκηνιακή πίεση που άσκησε ο Λευκός Οίκος, ο οποίος επιθυμεί να μην περιορίζονται οι διαθέσιμες επιλογές του από τέτοιες δεσμευτικές τροπολογίες.

Ωστόσο, η ανάλογη τροπολογία για τα F-16 που κατατέθηκε από τον βουλευτή Κρις Πάπας έχει ήδη περάσει στην εκδοχή του νομοσχεδίου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η τύχη των τροπολογιών θα αποφασιστεί κατά την διαπραγμάτευση που θα γίνει μεταξύ της Βουλής και της Γερουσίας για την τελική εκδοχή του NDAA.

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Η απόφαση για τα F-16 αποτελεί εξαιρετικά σοβαρή ήττα του δόγματος Μητσοτάκη, του «πιστού και προβλέψιμου συμμάχου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόσυρση των τροπολογιών Μενέντεζ.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: Με την απόφαση που έλαβε χθες η Γερουσία να απορρίψει τους όρους που περιόριζαν την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16, η Τουρκία όχι μόνο δεν τιμωρείται για την ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας και την υπογραφή νέων παράνομων μνημονίων με τη Λιβύη, αλλά επιβραβεύεται.

Η απόφαση αυτή αποτελεί άλλη μια εξαιρετικά σοβαρή ήττα του δόγματος Μητσοτάκη, του «πιστού και προβλέψιμου συμμάχου» που τα δίνει όλα χωρίς να διεκδικεί τίποτα. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που η Ρωσία αναβαθμίζει τις σχέσεις της με το ψευδοκράτος.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη καθίσταται ολοένα και πιο επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα».
( skai.gr)

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ανεξαρτήτως του νομοσχεδίου NDAA ο γερουσιαστής Μενέντεζ διατηρεί το δικαίωμα ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας να προβάλει βέτο στην έγκριση αμυντικών συμβάσεων.