Πόλεμος στην Ουκρανία: O Πούτιν διέβη τον Ρουβίκωνα – Αυξάνεται ο φόβος για πυρηνικό χτύπημα
«Πυρηνικό δόγμα» στα ουκρανικά εδάφη που θα προσαρτηθούν
Τον δρόμο της οριστικής ρήξης με τη διεθνή νομιμότητα πήρε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς σήμερα ανακοινώνει την προσάρτηση στη Ρωσία των περιοχών που κατέλαβαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία μετά την αναίτια εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.
Οπως ανακοίνωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου και δεξί χέρι του ρώσου προέδρου, ο Πούτιν θα παραστεί στην τελετή που θα πραγματοποιηθεί για την υπογραφή των συμφωνιών για την ένταξη των κατεχόμενων περιοχών της Ουκρανίας στη Ρωσία
«Τελετή υπογραφής των συμφωνιών για την ένταξη των νέων περιοχών στην Ομοσπονδία της Ρωσίας θα πραγματοποιηθεί στις 15:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στο Κρεμλίνο» δήλωσε ο Πεσκόφ.
«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα εκφωνήσει σημαντική ομιλία στη διάρκεια της τελετής» πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι στη συνέχεια ο ρώσος πρόεδρος θα συναντηθεί με τους διορισμένους από τη Μόσχα επικεφαλής των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών.
Οι αρχές στις υπό ρωσική κατοχή περιοχές της Ουκρανίας Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα διεξήγαγαν «δημοψηφίσματα» για την ένταξή τους στη Ρωσία και ισχυρίστηκαν ότι η πλειοψηφία των κατοίκων τάχθηκε υπέρ της κίνησης αυτής. Η Δύση και το Κίεβο έχουν απορρίψει τα δημοψηφίσματα και έχουν προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν την προσάρτηση των εδαφών αυτών στη Ρωσία.
Αυξάνονται οι φόβοι για πυρηνικό χτύπημα
Σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται το CNBC, το γεγονός αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια επικίνδυνη καμπή στον πόλεμο για την Ουκρανία, καθώς εγείρεται το ενδεχόμενο η Ρωσία να στραφεί σε μη συμβατικά όπλα, ακόμη και πυρηνικά, προκειμένου να «υπερασπιστεί», όπως θα υποστηρίξει, τα εδάφη και τους πολίτες της.
«Όσον αφορά το ενδεχόμενο η Ρωσία να χρησιμοποιήσει αυτά τα δημοψηφίσματα και την επακόλουθη προσάρτηση αυτών των εδαφών ως πρόσχημα για πυρηνικά πλήγματα, ο κίνδυνος είναι πραγματικός» δήλωσε την Τετάρτη στο CNBC ο Yuriy Sak, σύμβουλος του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας Oleksii Reznikov.
«Ακόμη και αν ο ίδιος ο Πούτιν είναι αρκετά τρελός ώστε να σκεφτεί ή ακόμη και να εξετάσει την πραγματοποίηση πυρηνικού πλήγματος στο ουκρανικό έδαφος, ελπίζουμε ότι δεν είναι τόσο τρελοί όλοι αυτοί οι άνθρωποι που βρίσκονται στο περιβάλλον του. Αλλά και πάλι, αυτό δεν είναι κάτι στο οποίο μπορούμε να βασιστούμε, οπότε εμείς, ως Ουκρανία, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο και η διεθνής κοινότητα πρέπει να είναι προετοιμασμένη να μην υποχωρήσει, να μην υποκύψει σε αυτόν τον πυρηνικό εκβιασμό» πρόσθεσε.
Ο Πούτιν και άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι στη Μόσχα έχουν συχνά προειδοποιήσει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα αν αισθανθεί ότι υπάρχει υπαρξιακή απειλή για τη χώρα.
Μόλις την Τρίτη ο σύμμαχος του Πούτιν και πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανέφερε μέσω Telegram ότι η Ρωσία έχει το «δικαίωμα» να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα «αν χρειαστεί». Ο Μεντβέντεφ επανέλαβε για άλλη μια φορά τη ρωσική προπαγάνδα ότι η Ουκρανία ελέγχεται από τις χώρες του ΝΑΤΟ και δήλωσε ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από τους εχθρικούς γείτονές μας».
«Πυρηνικό δόγμα» στα ουκρανικά εδάφη που θα προσαρτηθούν
Το Κρεμλίνο δηλώνει, επίσης, ότι τα «δημοψηφίσματα» προσάρτησης θα έχουν «συνέπειες» για τα εδάφη αυτά στο επίπεδο της ασφάλειάς τους, περιλαμβανομένης πιθανής πυρηνικής προστασίας.
«Στα εδάφη αυτά θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές από νομικής απόψεως, σε επίπεδο διεθνούς δικαίου και ως προς όλες τις αντίστοιχες (των ληφθέντων μέτρων) συνέπειες για την ασφάλειά τους» δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Το δικανικό μας σύστημα θα εξετάσει όλες τις επιλογές, και, φυσικά, οι νομοθέτες μας, τα εκτελεστικά μας όργανα και οι νομικές μας ομάδες είναι σε ετοιμότητα» πρόσθεσε.
Τι προβλέπει το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας
Αφού ξεκαθαρίζεται ότι η Ρωσία «θεωρεί τα πυρηνικά όπλα ως μέσο αποκλειστικά για την αποτροπή», περιγράφονται τέσσερις περιπτώσεις που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν τη χρήση τους ή -όπως έχει επικρατήσει- το πάτημα του «κόκκινου κουμπιού».
Η πρώτη περίπτωση είναι να έχει λάβει «αξιόπιστα δεδομένα αναφορικά με την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων με στόχο το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και/ή των συμμάχων της».
Η δεύτερη είναι ως απάντηση «στη χρήση πυρηνικών όπλων ή άλλων όπλων μαζικής καταστροφής από ένα αντίπαλο κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας και/ή των συμμάχων της».
Η τρίτη περίπτωση έχει να κάνει με την «επίθεση από έναν αντίπαλο κατά κρίσιμων κυβερνητικών ή στρατιωτικών υποδομών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η διατάραξη των οποίων θα μπορούσε να υπονομεύσει τις ενέργειες στο πλαίσιο της απάντησης των πυρηνικών δυνάμεων».
Τέλος, χρήση πυρηνικών θα μπορούσε να αιτιολογηθεί εάν εκδηλωνόταν «επίθεση κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας με τη χρήση συμβατικών όπλων, όταν απειλείται η ίδια η ύπαρξη του κράτους».
Πηγή:in.gr
Σχόλια Facebook