Ο στόχος της πρόκρισης στα τελικά του Ευρωπαϊκού, είναι βατός

Η πρώτη επιτυχημένη διοργάνωση της Εθνικής μας, μετά την επιστροφή μας από τα γήπεδα της Βραζιλίας το 2014, ολοκληρώθηκε με το καλύτερο τρόπο. Με νίκη 3-1 επι της Βόρειας Ιρλανδίας στη Ριζούπολη, με το πολύ όμορφο τέρμα του Μάνταλου να έρχεται σαν κερασάκι στην τούρτα.

Τα κέρδη από την πρώτη θέση

Η πρώτη θέση στο Nations League δεν δίνει εισιτήριο σε τελική διοργάνωση, όμως έγινε ένα πρώτο βήμα. Κρατάμε στα χέρια μας μία δεύτερη ευκαιρία σε περίπτωση που δεν καταφέρουμε να πάρουμε την πρόκριση από την προκριματική φάση.

Επίσης, η άνοδός μας στην δεύτερη κατηγορία, μας δίνει το δικαίωμα να διεκδικήσαμε όλα τα εισιτήρια που δίνονται στις ευρωπαϊκές ομάδες για το Μουντιάλ του 2026.

Σημαντικά κέρδη που από άγνοια, ερασιτεχνισμό, αλλά και από ανικανότητα δεν είχαμε καταφέρει να αποκομίσουμε στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις του Nations League, κάτι που το πληρώσαμε ακριβά.

Πέταξαν την κληρονομιά

Δυστυχώς συνεχίζουμε να το πληρώνουμε και η Εθνική στην κλήρωση που θα διεξαχθεί στις 9 Οκτώβρη θα βρίσκεται στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας.

Καταλαβαίνετε πως η κληρονομιά των καλών κληρώσεων που έφερε η γενιά του 2004, πετάχτηκε στα σκουπίδια από τους άμεσους κληρονόμους, έρχεται όμως μία νέα γενιά, μία καινούρια ομάδα που τουλάχιστον δείχνει πως θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να επαναφέρει την Εθνική στις μεγάλες διοργανώσεις.

Γνωρίζουμε πως μας λείπουν υλικά σε σημαντικές θέσεις για να είμαστε ανταγωνιστικοί στο πιο υψηλό επίπεδο, όμως θα πρέπει πρώτα να κοιτάξουμε να κάνουμε το πρώτο σημαντικό βήμα, που είναι η επιστροφή μας στις μεγάλες διοργανώσεις και αυτή η αποστολή είναι βατή.

24 εισιτήρια σε 54 ομοσπονδίες

Μην τρελαθούμε κιόλας, 24 εισιτήρια μοιράζονται σε 54 ομοσπονδίες από την στιγμή που η UEFA στέρησε το δικαίωμα συμμετοχής από τους Ρώσους. Μιλάμε δηλαδή για μία διοργάνωση, που 24/54 που λαμβάνουν μέρος, παίρνουν στο τέλος την πρόκριση.

Αν αναλογιστούμε πως υπάρχουν πολλές ομάδες μη ανταγωνιστικές, όπως το Σαν Μαρίνο, το Λιχτενστάιν, η Ανδόρα, η Μάλτα, η Εσθονία, η Λετονία, η Μολδαβία, η Λιθουανία, το Γιβραλτάρ, η Κύπρος, τα Νησιά Φερόε, το Λουξεμβούργο, καταλαβαίνουμε πως το δύσκολο είναι αυτό που έχουμε πετύχει. Δηλαδή να μην έχουμε καταφέρει να πάρουμε την πρόκριση σε δύο συνεχόμενες διοργανώσεις, που διεξήχθησαν με 24 ομάδες.

Τα πλέι οφ που δεν θέλουμε να χρειαστεί να δώσουμε

Ήδη έχουμε πετύχει κάτι σημαντικό, να εξασφαλίσουμε πως θα είμαστε στα πλέι οφ της Γ’ κατηγορίας, Σε περίπτωση που κανένας από εμάς, την Γεωργία, Τουρκία, Καζακστάν δεν εξασφαλίσουν την πρόκριση από τα προκριματικά, θα πάμε σε πλέι οφ, για ένα εισιτήριο, με την Εθνική μας να έχει την έδρα στα ημιτελικά και η Γεωργία την έδρα στον τελικό, αν φθάσει μέχρι εκεί.

Προσέξτε, κάθε ομάδα που εξασφαλίζει την πρόκριση της, από την προκριματική φάση, αντικαθιστάται από την αμέσως επόμενη της Γ’ κατηγορίας. Καταλαβαίνετε πως δεν αποκλείεται στο τέλος η τετράδα που θα δημιουργηθεί, να είναι ακόμη πιο βατή.

Φυσικά υπάρχει χρόνος για όλα αυτά, περιμένουμε να δούμε την κλήρωση στις 9 Οκτώβρη και να δώσουμε την μάχη μας, ελπίζοντας πως δεν θα χρειαστεί να πάμε στην διαδικασία των πλέι οφ.

Μπορούμε να κερδίζουμε μέσα έξω ομάδες που ανήκουν στην προτελευταία ταχύτητα

Στο τελευταίο παιχνίδι των ομίλων, καταφέραμε να κλείσουμε με χαμόγελα αυτήν την διαδικασία αγώνων. Αποδείξαμε πως μπορούμε να κερδίζουμε τις ομάδες που ανήκουν στο προτελευταίο γκρουπ, εντός και εκτός έδρας.

Αυτό ήταν που μας πόνεσε στα προκριματικά του Μουντιάλ, καθώς κερδίσαμε μόνο το ¼ παιχνίδια που δώσαμε απέναντι σε αντίστοιχες ομάδες, όπως το Κόσοβο και η Γεωργία.

Αν είχαμε κάνει το 4/4, η Εθνική μας θα είχε ξεπεράσει την Σουηδία και θα ήταν στα μπαράζ. Να σημειώσω επίσης πως σε αντίθεση με τα προκριματικά του Μουντιάλ, στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού, η δεύτερη θέση δίνει απευθείας την πρόκριση. Με λίγα λόγια, έχουν μπει οι βάσεις για να μπορούμε να αισιοδοξούμε.

Με τον Κουρμπέλη στην θέση “6” και τρεις δημιουργούς

Στο παιχνίδι με την Βόρεια Ιρλανδία, ο Πογέτ θεώρησε πως χρειαζόμαστε περισσότερη δημιουργία. Πήγε σε μία τριάδα στο κέντρο που την είχε εμφανίσει και την δεύτερη αγωνιστική στο Κόσοβο. Με τον Κουρμπέλη στην θέση “6”, τον Μάνταλο στην θέση “8” και τον Μπακασέτα ένα κλίκ πιο ψηλά.

Επίσης, ο Πογέτ, όπως συνηθίζει, χρησιμοποίησε δημιουργό τον Πέλκα στην πλευρά του Τσιμίκα, εξτρέμ τον Μασούρα στην απέναντι πλευρά, ενώ έδωσε ευκαιρία να πάρει παιχνίδι βασικού ο Ιωαννίδης, καθώς οι Γιακουμάκης και Παυλίδης, ήταν τραυματίες.

Καλά νούμερα κατοχής και εύστοχες μεταβιβάσεις

Το σχήμα με τους τρεις δημιουργούς στο γήπεδο και με ένα καθαρό 6άρι, πρόσφερε καλά νούμερα κατοχή μπάλας, κλείσαμε το παιχνίδι στο 60%, μεγάλα νούμερα σε εύστοχες μεταβιβάσεις στο 89%, αλλά στο πρώτο μέρος δεν είχε ένταση, ενέργεια και κλεψίματα.

Η απουσία καλού χαφ στο να κερδίζει μπάλες πιο ψηλά από τον Κουρμπέλη στο πρώτο ημίχρονο, έμοιαζε σαν να φόβιζε τους διεθνείς μας και να πήγαιναν συντηρητικά στην πίεση.

Δεν κερδίσαμε πολλές μπάλες, δεν πιέζαμε στην αρχική ανάπτυξη των Βόρειοϊρλανδών και πήγαμε σε ένα παιχνίδι, που οι ευκαιρίες, θα μπορούσαν να γίνουν με σήκωμα της μπάλας.

Ουσιαστικά, πήγαμε στα “θέλω” των αντιπάλων μας τον αγώνα και ήρθε από ένα γκολ για κάθε ομάδα, με ψηλή μπαλιά και διαφορετικά λάθη από τις δύο άμυνες.

Βάλαμε την μπάλα κάτω και τον Τσιμίκα στο παιχνίδι

Στο δεύτερο ημίχρονο καταφέραμε να βάλουμε την μπάλα κάτω, να αξιοποιήσουμε το γεγονός πως έχουμε καλούς χειριστές της μπάλας και κάτι σημαντικό, να πάμε το παιχνίδι από την πλευρά του Τσιμίκα.

Στο πρώτο μέρος παίζαμε κυρίως από τα δεξιά και οι επιθέσεις μας, είχαν συνήθως μέσα τον Μπάλντοκ, στην επανάληψη ο Μάνταλος ήρθε πιο κοντά στον Τσιμίκα και το παιχνίδι πήγε περισσότερο στον μπακ της Λίβερπουλ.

Πετύχαμε το δεύτερο γκολ, μετά από κερδισμένη μπάλα, σε πίεση ψηλά, κάτι που δεν κάναμε στο πρώτο μέρος, ο Μάνταλος, την κέρδισε, την πέρασε όμορφα στην περιοχή στον Μασούρα και ο τελευταίος πρόσφερε μισό γκολ στον Μπακασέτα που κινήθηκε σαν δεύτερος επιθετικός.

Από την στιγμή που έγινε το 2-1, η συνέχεια ήταν εύκολη για την Εθνική μας, ο χρόνος ήταν με τους παίκτες του Πογέτ που όταν έπαιξαν κάτω την μπάλα, κατάλαβαν πόσο καλύτεροι ποδοσφαιριστές είναι από τους αντίπαλους τους και το κερασάκι στην τούρτα ήρθε με την υπέροχή εκτέλεση του Μάνταλου.

Έτοιμο το πλάνο για τα προκριματικά

Ο Πογέτ, σε αυτήν την διαδικασία των έξι παιχνιδιών, βρήκε το πλάνο που θα χτίσει την προσπάθεια να επιστρέψουμε στις μεγάλες διοργανώσεις. Κράτησε τα καλά που έφτιαξε ο Φαν Σιπ, έκανε τις δικές του παρεμβάσεις και έχουμε μία ομάδα, που τουλάχιστον τον στόχο, να πάρει ένα από τα 24 εισιτήρια, είναι σε θέση να τον πετύχει.

Πραγματικά αυτήν την ευκαιρία δεν γίνεται να την χάσουμε. Ο Πογέτ και οι διεθνείς μας μπορούν να επαναφέρουν την Εθνική μας στις μεγάλες διοργανώσεις, έχουν την δυνατότητα να πάνε στα τελικά του Ευρωπαϊκού.

Προσέξτε, δεν υποστηρίζω, πως ξαφνικά έχουμε ομαδάρα, αλλά πως ο στόχος της πρόκρισης στα τελικά του Ευρωπαϊκού, είναι βατός.

Πηγή:sport24.gr