Η Ελλάδα στο επίκεντρο της κρίσιμης συνεδρίασης του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή στου ΣΚΑΪ, Μανώλη Κωστίδη, στη συνεδρίαση θα εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση άρνησης των ΗΠΑ να προχωρήσουν στην πώληση των F16 στην Τουρκία.
Συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν, με την συμμετοχή της ηγεσίας του τουρκικού στρατού.
Στην κρίσιμη αυτή συνεδρίαση, κύριο θέμα είναι οι «προκλήσεις» της Ελλάδας -σύμφωνα με το τουρκικό αφήγημα- και τα βήματα που θα κάνει η Τουρκία απέναντι στην «στάση» της Ελλάδας.
Όπως σημείωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, μετά τη συνεδρίαση θα υπάρξει ανακοίνωση, από την οποία θα εξαχθούν πολλά συμπεράσματα για το πού το πάει η Άγκυρα και την στάση που θα τηρήσει το επόμενο διάστημα.
Στη συνεδρίαση αναμένεται να τεθούν όλα τα θέματα που εγείρει το τελευταίο διάστημα η τουρκική πλευρά, όπως η «στρατιωτικοποίηση» των νησιών.
Χτες ο Ερντογάν, σε ένα ακόμη κρεσέντο επιθετικής ρητορικής, που δείχνει και τον εκνευρισμό του Τούρκου προέδρου, απευθυνόμενος στην Ελλάδα είπε ότι η βοήθεια από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη «δεν σας σώζουν».
Πρόσθεσε ότι τα όπλα «που συσσωρεύτηκαν στα νησιά και τη Δυτική Θράκη δεν είναι τίποτα. Είμαστε ισχυροί. Με τα όπλα αυτά κάνετε μόνο πατινάζ. Δεν φτάνετε πουθενά».
Ωστόσο, όπως σχολίασε ο Μανώλης Κωστίδης, για πρώτη φορά μετά από καιρό ο Ερντογάν ανέφερε τη λέξη διάλογο, ενώ υπάρχει μπροστά η σύνοδος της Πράγας στις 6 Οκτωβρίου.
Επιπλέον, αυξανόμενη είναι η ανησυχία στην Άγκυρα για την απόκτηση των αμερικανικών F-16. Και αυτό το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα του κρίσιμου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Στη συζήτηση θα πέσουν στο τραπέζι και εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση άρνησης των ΗΠΑ να προχωρήσουν στην πώληση.
Στο στόχαστρο Λέσβος και Σάμος
Εν τω μεταξύ, Λέσβος και Σάμος βρίσκονται στο στόχαστρο της Άγκυρας.
Μάλιστα, τουρκικά μέσα παρουσιάζουν χάρτες όπου τα νησιά εμφανίζονται ως απειλή για την Τουρκία.
Ο διευθυντής της εφημερίδας Hurriyet Αχμέτ Χακάν ανέφερε στο CNN Turk: «Λοιπόν εδὠ βρίσκεται αυτό το νησί που είναι σχεδόν κάτω από τη μύτη μας.
Είναι η Σάμος σε απόσταση 2 χιλιομέτρων. Έχει πληθυσμό 33.000 ανθρώπων κι εδώ έχουν στείλει 18 τεθωρακισμένα οχήματα.
Εδώ σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης είναι ένα νησί με αποστρατιωτιικοποιημένο καθεστώς.
Aυτή η κίνηση παραβιάζει τον όρο της Συνθηκης της Λωζάνης.
Κι εδώ είναι η Λέσβος, είναι κοντά στην Τουρκία σε απόσταση 10 χιλιομέτρων.
Έχει πληθυσμό 114.880 και οι ΗΠΑ έστειλαν 23 τεθωρακισμένα οχήματα.
Η Ελλάδα τα έφερε εδώ. Και αυτό το νησί έχει αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, σύμφωνα πάντα με τη Συνθήκη της Λωζάνης.
Δηλαδή αυτά τα δυο νησιά δεν πρέπει να στρατιωτικοποιηθούν».
Σχόλια Facebook