Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Ποιοι και πότε κερδίζουν έκπτωση έως 2.200 ευρώ

Δεν είναι λίγοι οι πολίτες που αυτή τη στιγμή μέσω της νέας εφαρμογής Appodixi της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων επιχειρούν να «ξετρυπώσουν» φοροφυγάδες «σκανάροντας» τις αποδείξεις λιανικής που παίρνουν στα χέρια, ώστε να διαπιστώσουν εάν είναι «μαϊμού». Παράλληλα, όμως όλοι οι φορολογούμενοι έχουν την δυνατότητα να κερδίσουν έκπτωση φόρου ως 2.200 ευρώ, αν κόβουν ηλεκτρονικές αποδείξεις από επαγγελματίες που βρίσκονται στην «κόκκινη ζώνη» της φοροδιαφυγής.

Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που δεν πρέπει να ξεχνούν όλοι οι πολίτες είναι ότι έως το τέλος της χρονιάς είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώσουν έναν συγκεκριμένο αριθμό ηλεκτρονικών αποδείξεων για να μην «τιμωρηθούν» με επιπλέον φόρο, σύμφωνα με το enikonomia.gr.

Έκπτωση φόρου έως και 2.200 ευρώ

Από φέτος πάντως και ως το 2025 θα έχουν την δυνατότητα να «κόβουν» αποδείξεις από 20 κατηγορίες επαγγελμάτων και να δουν σημαντική έκπτωση φόρου εισοδήματος στο εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης που θα υποβάλλουν από το 2023 έως το 2026.

Όσοι λοιπόν χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό χρήμα για να πληρώνουν δαπάνες σε επαγγελματίες που βρίσκονται στην «κόκκινη ζώνη» της φοροδιαφυγής, μπορούν να κερδίσουν έκπτωση φόρου ως και 2.200 ευρώ το χρόνο.

Το ανώτατο όριο μείωσης του φορολογητέου εισοδήματος φτάνει στα 5.000 ευρώ, ωστόσο για να το κερδίσει κάποιος φορολογούμενος θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει δαπάνες ύψους 16.667 ευρώ με «πλαστικό χρήμα» από τη λίστα των 20 επαγγελμάτων.

Για να κερδίσει κάποιος την έκπτωση φόρου 2.200 ευρώ θα πρέπει να φορολογείται με συντελεστή 44% , που σημαίνει πως δηλώνει εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ. Για χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, η μείωση φόρου είναι μικρότερη.

Ποια είναι τα μυστικά για την έκπτωση φόρου

Τα «μυστικά» του φορο-μπόνους με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις είναι τα εξής:

  • Επιπλέον έκπτωση φόρου για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που πραγματοποιούν μπορούν να κερδίσουν μόνο τα φυσικά πρόσωπα και συγκεκριμένα όσοι αποκτούν εισόδημα από μισθωτή εργασία, συντάξεις, οποιαδήποτε μορφής επιχειρηματική δραστηριότητα ή από εκμίσθωση ακινήτου.
  • Οι δαπάνες που οδηγούν σε έξτρα έκπτωση φόρου αφορούν πληρωμές για κτηνιατρικές υπηρεσίες, εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης, ηλεκτρολόγου, ξυλουργού, μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων, στέγης και παραθύρων λαμαρίνας κ.λπ., σκυροδέματος, υπηρεσίες ταξί, κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς, υπηρεσίες κηδειών, μασάζ, φυσικής ευεξίας, καθαρισμού και οικιακές υπηρεσίες, ανάπτυξη φωτογραφιών, σχολές χορού, γυμναστήρια και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου με συνδρομή, διάφορες υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου, προσωπική φροντίδα και νοσηλεία (εξαιρούνται νοσοκομειακές δραστηριότητες), νομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες φροντίδας παιδιών.
  • Οι δαπάνες θα πρέπει να πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards), e-banking, ηλεκτρονικού πορτοφολιού (e-wallet), paypal.
  • Για κάθε φορολογικό έτος από το 2022 έως και το 2025 εκπίπτει από το εισόδημα ποσοστό ίσο με το 30% των ηλεκτρονικών πληρωμών που πραγματοποιούνται στις 20 κατηγορίες επαγγελμάτων με ανώτατο όριο τα 5.000 ευρώ ετησίως. Για δαπάνες 5.000 ευρώ η έκπτωση θα είναι 1.500 ευρώ, για 10.000 ευρώ θα ανέλθει στα 3.000 ευρώ και για 15.000 ευρώ στα 4.500 ευρώ. Αν όμως κάποιος έχει δαπάνες ύψους 20.000 ευρώ δεν θα αφαιρεθεί το 30% δηλαδή 6.000 ευρώ αλλά το ποσό των 5.000 ευρώ που αποτελεί το ανώτατο όριο. Το ποσό που αφαιρείται δεν μπορεί να υπερβαίνει το συνολικό πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία του φυσικού προσώπου. Δηλαδή αν κάποιος δηλώσει ετήσιο εισόδημα 4.500 ευρώ και το ποσό που πρέπει με βάση τις δαπάνες να εκπέσει ανέρχεται στα 5.000 ευρώ αυτό θα περιοριστεί αυτόματα στα 4.500 ευρώ.

Ποιοι εξαιρούνται της έκπτωσης φόρου

Την έκπτωση φόρου δεν δικαιούνται ακόμη και αν πληρούν τις προϋποθέσεις οι φορολογούμενοι που εντός του ίδιου έτους έχουν προχωρήσει σε υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης κατοικίας για τις οποίες έχουν λάβει τη σχετική έκπτωση φόρου.

Η μείωση του φόρου αφορά αποκλειστικά στον φορολογούμενο που πραγματοποιεί τις δαπάνες και το τυχόν πλεονάζον ποσό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον άλλο σύζυγο ή μέλος συμφώνου συμβίωσης όπως ισχύει με την κάλυψη από τις ηλεκτρονικές αποδείξεις του 30% του εισοδήματος.

Παραδείγματος χάριν, αν η μείωση του φορολογητέου εισοδήματος με βάση τις δαπάνες είναι 6.000 ευρώ, δηλαδή ξεπερνά το ανώτατο όριο των 5.000 ευρώ ετησίως, το υπερβάλλον ποσό των 1.000 ευρώ δεν αφαιρείται από το εισόδημα του ή της συζύγου.

enikos.gr