ΓΝΩΜΗ: Οι Πολιτικοί Αρχηγοί, η ΔΕΘ και ο Απόδημος Ελληνισμός
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Κοιτάξαμε την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ. Διατρέξαμε και το σχετικό βίντεο. Το ίδιο κάναμε και με την επί τρεισήμισι ώρες συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους Έλληνες Δημοσιογράφους. Διαπιστώσαμε ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για όλα και τα πρόσφερε όλα. Ή περίπου όλα!
Διαβάσαμε και την προηγηθείσα κατά μία εβδομάδα ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, από το ίδιο εκθεσιακό Κέντρο, που από χρόνια έχει καταστεί το βαρόμετρο των πολιτικών εξελίξεων, καθώς, επίσης, ακούσαμε και τη δική του συνέντευξη Τύπου.
Δυστυχώς, όμως, και στις δύο ομιλίες ενώ ετέθησαν, όπως ήταν φυσικό, πλείστα όσα σημαντικά θέματα, που απασχολούν τους Έλληνες εργαζόμενους, τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις κλπ. Ενώ αναπτύχθηκαν σχέδια και οραματισμοί για «μία νέα Ελλάδα», για ένα Κράτος “κοντά στον πολίτη” κ.ο.κ., δεν ακούσαμε πουθενά, ούτε λέξη για την Ομογένεια. Ομογένεια, Απόδημοι, τίποτε! Ωσάν αυτοί να μην υπάρχουν. Ή εφόσον, φυσικά, υπάρχουν, ωσάν να μην έχουν προβλήματα. Να μην έχουν αιτήματα. Να μην χρειάζονται νομοθετικές ή διακρατικές συμφωνίες ή άλλου τύπου ρυθμίσεις και νομοθετήματα για τα σοβαρά ζητήματα που τους απασχολούν..
Κι όμως, οι Έλληνες της Αυστραλίας π,χ, ζητούν διακρατική συμφωνία για την αποφυγή διπλής φορολογίας. Χρειάζονται δασκάλους, βιβλία. Οι Έλληνες της Αμερικής, το ίδιο. Περισσότερους αποσπασμένους δασκάλους, να λυθεί το συνταξιοδοτικό των εκπαιδευτικών, να θεσμοθετηθεί “Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού” και άλλα πολλά σημαντικά θέματα, η ρύθμιση των οποίων περνάει από την Ελληνική Πολιτεία. Και γενικά, τα προβλήματα που έχουν οι Απόδημοι Έλληνες ψηφοφόροι, ακόμη και με το θέμα της διευκόλυνσης της ψήφου από το εξωτερικό.
Ωστόσο, για κανένα από αυτά τα θέματα οι πολιτικοί αρχηγοί δεν βρήκαν να πουν κάτι κατά τις ομιλίες ή συνεντεύξεις τους από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης!
Και καλά η Κυβέρνηση. Η Αξιωματική και η ελάσσον αντιπολίτευση; Πως άφησαν εκτός ΔΕΘ τον Ελληνισμό του Εξωτερικού;
Ούτε μία απλή αναφορά! Ούτε μία στοιχειώδης πρόταση! «Άκρα του τάφου σιωπή». Σαν την περίλαμπρη βουερή σιωπή της βασιλικής κρύπτης που «κατάπιε» το άψυχο κορμί της εν ζωή βασιλίσσης Ελισάβετ Β!
Κι όμως, ο κ. Τσίπρας, αλλά πολύ περισσότερο ο κ. Κουτσούμπας είχαν την ευκαιρία να προσπαθήσουν, τουλάχιστον να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με την Ομογένεια, σχέσεις που έχουν διαταραχθεί σοβαρά εξ αιτίας της γνωστής πολιτικής τους περιορισμών και αποκλεισμών που οι ίδιοι επέβαλαν (και η κυβέρνηση αποδέχθηκε) στο Νόμο 4648/2019 για τη Διευκόλυνση να ψηφίζουν από τον τόπο εγκατάστασής τους οι Απόδημοι Έλληνες Ψηφοφόροι.
Ωστόσο, ειδικά ο κ. Τσίπρας, αν και στιγμιαία κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε «ακούμπησε» στο περιθώριο το θέμα απόδημος ελληνισμός , αναφερόμενος στο γεγονός ότι σήμερα ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων Ιατρών κατευθύνεται για εργασία στο εξωτερικό, εντούτοις η αναφορά αυτή δεν τον «έβαλε» στο θέμα της Ομογένειας. Ασχολήθηκε με άλλα ζητήματα. Που θα του προσπορίσουν, υπολογίζει, “εσωτερικές” ψήφους.
Τις ώρες που γράφονται αυτές οι γραμμές, τόσο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρίσκονται στην Νέα Υόρκη, Ας επωφεληθούν από τις επαφές που θα έχουν στην αμερικανική μεγαλούπολη, όπου διαβιούν εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων ομογενών, για να διορθώσουν ό,τι ακόμα διορθώνεται στις σχέσεις ομογένειας Εθνικού Κέντρου. Στους πονηρούς καιρούς που ζούμε κανείς δεν περισσεύει… Ούτε αυτοί που δεν θα μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο εγκατάστασής τους στο εξωτερικό , που είναι το 70% των ψηφοφόρων. Ούτε καν οι περίπου 2.000 Απόδημοι που κάνοντας πέτρα την καρδιά τους έσπευσαν να δηλωθούν στους εκλογικούς καταλόγους των Προξενείων…
Αν ήταν 50.000 ή 100.000 όσοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον, δεν θα μπορούσαν να τους ξεχάσουν οι πολιτικοί στις ομιλίες τους… Αλλά ίσως γι αυτό έβαλαν τόσο ψηλά τον απαγορευτικό πήχη προϋποθέσεων της εκ του μακρόθεν ψήφου… Για να αποκλεισθούν της διευκολύνσεως οι περισσότεροι Απόδημοι Έλληνες Ψηφοφόροι.
Το επιχείρημα: μα όσοι δεν μπορούν από μακριά, ας έρθουν στην Ελλάδα να ψηφίσουν, είναι , ευπρεπώς θα πούμε, αστείο. Τους ζητούν: Να υποχρεωθούν να πάρουν (όσοι το καταφέρουν) πολυήμερες άδειες από τις εργασίες τους, χάνοντας μισθούς και μεροκάματα. Να δαπανήσουν επιπλέον χρήματα από την τσέπη τους για εισιτήρια, για διαμονή και για άλλα έξοδα που επιφέρει ένα υπερατλαντικό (ή και κοντινότερο) ταξίδι…
Και πάλι, όμως, αυτοί οι “μη προνομιούχοι” απόδημοι Έλληνες ψηφοφόροι, θα ψηφίσουν από ελληνικό έδαφος όχι για “ομογενείς” βουλευτές στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, -όπως οι προνομιούχοι (!) ψηφοφόροι του εξωτερικού- αλλά για τις εκλογικές τους Περιφέρειες! Γιατί και εδώ, δύο μέτρα και δύο σταθμά; Γιατί η ψήφος των Αποδήμων δεν έχει ενιαία βαρύτητα αλλά εκ προοιμίου “ελαφρύνουμε” την αποτελεσματικότητά της, διασπώντας την σε “Επικρατείας”, από το εξωτερικό και “Εκλογικές Περιφέρειες”, στο εσωτερικό;
Για όλα τα ανωτέρω, τίποτα δεν βρήκαν να πουν στην ΔΕΘ οι πολιτικοί αρχηγοί…
Ας ελπίσουμε ότι θα το κάνουν στην Νέα Υόρκη ο Πρωθυπουργός και ο ΥΠΕΞ. Αλλά όχι στις γνωστές ¨κλειστού τύπου” συνεστιάσεις” ημετέρων των Προξενείων…
Σχόλια Facebook