«Μεγάλες προσδοκίες» από τον Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ – Τι υποσχέθηκε, τι θα εφαρμόσει
Πολλές οι εξαγγελίες, αλλά και τα πολιτικά μηνύματα από τον Αλέξη Τσίπρα, στην ομιλία του στο Βελλίδειο. Σε αναμονή για την κοστολόγηση του προγράμματός του.
Την πολιτική του πρόταση ξεδίπλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με κεντρικό σύνθημα «Να ξαναφέρουμε πίσω τη Δικαιοσύνη», άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι η ζωή και η καθημερινότητα των πολιτών «ξαναγύρισε πίσω και ίσως ακόμη πιο πίσω από τα πέτρινα χρόνια των μνημονίων».
Έκανε πολλές εξαγγελίες, έδωσε πολλές υποσχέσεις, που θύμισαν έντονα το περίφημο «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» του 2014, χωρίς πάντως να κοστολογήσει τα οικονομικά μέτρα που δεσμεύτηκε ότι θα εφαρμόσει – κάτι που αναμένεται να κάνει προσεχώς.
Πέραν των οικονομικών εξαγγελιών, όμως, και χωρίς να αφιερώσει πολύ χρόνο στο θέμα των ημερών – τις υποκλοπές – ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το διακύβευμα των επόμενων εκλογών, το οποίο και αποτελεί ευθεία επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση.
«Η Δημοκρατία κινδυνεύει»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για το διακύβευμα των εκλογών, τόνισε ότι αυτό είναι κάτι πιο βαθύ από πρόσωπα και κόμματα και υποστήριξε ότι «η Δημοκρατία κινδυνεύει».
«Στις επόμενες εκλογές, οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν πράγματι ποιος κυβερνάει αυτό τον τόπο: Οι υπηρέτες των συμφερόντων ή οι υπηρέτες της λαϊκής πλειοψηφίας; Μια αγία οικογένεια ή μια προοδευτική συμμαχία;», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Και προσέθεσε: «Το διακύβευμα των εκλογών είναι Δημοκρατία ή ολιγαρχία. Ή οικογενειοκρατία ή απολυταρχία. Ή κράτος ή παρακράτος».
«Αυτό είναι το δίλημμα για κάθε δημοκρατικό πολίτη», σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έκανε λόγο για μια «μάχη ιδεών» στις επόμενες εκλογές.
Απαντώντας, μάλιστα, στην αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προς την «πολιτική τερατογένεση» για την συγκρότηση μιας προοδευτικής διακυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας ζήτησε «καθαρή νίκη» του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία «θα ανοίξει το δρόμο, την επόμενη κιόλας μέρα, να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου», όπως είπε.
«Στόχος η πρωτιά»
«Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, θα ανοίξει το δρόμο για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στη βάση των προγραμματικών τους συγκλήσεων», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «για πρώτη φορά, θα πάψει να αποφασίζει το 1/3 των πολιτών για λογαριασμό της μεγάλης πλειοψηφίας».
Και η Ελλάδα, προσέθεσε, «θα κυβερνηθεί, επιτέλους, όπως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Με ασφάλεια και με πλατιά δημοκρατική νομιμοποίηση», όπως είπε, καταλήγοντας πως «αυτό, όχι μόνο δεν είναι τερατογέννεση, αλλά η γέννηση της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο».
Το πρόγραμμα και η επαναδιαπραγμάτευση του Ταμείου Ανάκαμψης
Αναλύοντας το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σε έξι πυλώνες, ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε, μεταξύ άλλων, την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, το τέλος της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη για την εργασία, ενώ δεσμεύτηκε για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, με κύριο μέλημα τον «ανασχεδιασμό και την ανακατανομή» των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Μάλιστα, χαρακτήρισε ως «συμβατές με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες» τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, υπολογίζοντας ότι 20-25 δισ. ευρώ μπορούν να κινητοποιηθούν από τους κοινοτικούς πόρους προς την ελληνική κοινωνία.
Μένει να φανεί αν συμφωνεί και η ΕΕ, δεδομένου ότι κάθε χώρα έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις ως προς τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για ανασχεδιασμό, αλλά και για «επαναδιαπραγμάτευση» του Ταμείου – ένα όραμα που φέρνει στο μυαλό μνήμες από την «επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου» το 2015, με τα γνωστά αποτελέσματα…
Παράλληλα, έκανε λόγο για ένα εθνικό «σχέδιο αναδιανομής», που θα περιλαμβάνει αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τα μερίσματα άνω των 50.000, αλλά και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια και εμφάνισαν «αδικαιολόγητα» κέρδη, αποφέροντας στα δημόσια ταμεία περισσότερα από 3 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας.
«Θα αποκαταστήσουμε το Κράτος Δικαίου»
Εκτενή αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στα ζητήματα του κράτους Δικαίου, λέγοντας πως «η χώρα βίωσε και βιώνει πρωτοφανείς καταστάσεις».
Και αναφέρθηκε «στις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, τη δημιουργία με κρατικό χρήμα ενός απίστευτου μηχανισμού προπαγάνδας, τις διώξεις πολιτικών αντιπάλων, τον πλουτισμό ημετέρων, τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις».
«Έχουμε χρέος να ξανακάνουμε την Ελλάδα μια ευνομούμενη, σύγχρονη, ευρωπαϊκή δημοκρατία», όπως είπε.
«Ο ελληνικός λαός δεν θα προσαρμοστεί στη βαρβαρότητα, αλλά ούτε θα αυτοκτονήσει», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτομος να παρουσιάσει ένα σχέδιο δικαιοσύνης σε όλους τους τομείς.
«Ανάκτηση του 51% της ΔΕΗ, δημόσιος πυλώνας η Εθνική Τράπεζα»
Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ως πρώτη εθνική προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Περιγράφοντας τα όσα θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν κερδίσει στις εκλογές και γίνει κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε:
– «Επανακρατικοποιούμε τη ΔΕΗ. Ανακτούμε τουλάχιστον το 51% του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο.
Η ΔΕΗ επιστρέφει από την αισχροκέρδεια στον ιδρυτικό της σκοπό ως εταιρεία κοινής ωφέλειας. Με κοινωνικά τιμολόγια χωρίς ουσιαστικό κέρδος για να κερδίζουν μερίσματα οι ιδιώτες μέτοχοι.
– Αποσυνδέουμε την τιμή της χονδρεμπορικής ρεύματος από τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου. Όπως έπραξαν οι χώρες της Ιβηρικής, κρατώντας χαμηλά το κόστος για τους καταναλωτές.
– Θεσπίζουμε ανώτατο συντελεστή κέρδους στην παραγωγή ενέργειας στο 5%.
– Παρεμβαίνουμε δραστικά στη στρεβλή και προβληματική λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, με ανώτατα όρια τιμών και με την προώθηση υποχρεωτικού ποσοστού σταθερών συμβολαίων στη χονδρεμπορική ηλεκτρικής ενέργειας.
– Θεσπίζουμε ανώτατο όριο τιμής λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας ανά μεγαβατώρα.
– Επιβάλλουμε διατίμηση στη λιανική φυσικού αερίου, προστατεύοντας τους 700.000 καταναλωτές που θερμαίνονται με φυσικό αέριο.
– Αξιοποιούμε για όσο χρειαστεί το σύνολο των εγχώριων ενεργειακών πόρων, συμπεριλαμβανομένου του λιγνίτη.
– Προστατεύουμε από τις αποκοπές ειδικά τους ευάλωτους καταναλωτές.
Για τη δραστική μείωση τιμών στα καύσιμα και τα τρόφιμα
- Μειώνουμε τον ΕΦΚ στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) στο χαμηλότερο συντελεστή της ΕΕ.
- Καταργούμε την καταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.
- Μειώνουμε το ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή, 6%.
Κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ
Για τους μισθωτούς:
- Αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό με νόμο στα 800 ευρώ.
- Θεσπίζουμε μηχανισμό τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση, για μισθούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
- Επαναφέρουμε τον καθορισμό στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, με κατώτατο όριο την τιμαριθμική αναπροσαρμογή κάθε έτους.
Για τους συνταξιούχους:
- Επιστρέφουμε τα αναδρομικά στους συνταξιούχους σε τρεις ετήσιες δόσεις.
- Επαναφέρουμε τη 13η σύνταξη του 2019: πλήρης για συντάξεις έως 500 ευρώ και ποσοστιαία για τα ανώτερα κλιμάκια. Και υπενθυμίζω ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις από 1/1/23 είναι νόμος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
- Για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αυξάνουμε το αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ. Ειδικά όμως για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, εμπόρους, εργαζόμενους με μπλοκάκια και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Θεσπίζουμε και γι’ αυτούς αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ. Γιατί δεν πρέπει να υπάρχουν δυο μέτρα και σταθμά για εισοδήματα από εργασία.
Για τους μικρομεσαίους:
- Καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος.
- Αντιμετωπίζουμε το εκρηκτικό ζήτημα του ιδιωτικού χρέους. Με ρύθμιση χρεών, διαγραφή μέρους βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης. Και 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου. Δικαίωμα ένταξης στο σχήμα θα έχουν και όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019.
- Θεσπίζουμε ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό για πληρωμές λειτουργικών δαπανών επιχειρήσεων.
- Αντικαθιστούμε τον πτωχευτικό κώδικα με ένα νέο, που προβλέπει ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης.
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την αναμόρφωση του ΕΣΥ, με την πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών και επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας, ενώ υποσχέθηκε τη μονιμοποίηση του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας και την παύση της τιμωρητικής αναστολής εργασίας, αλλά και την ένταξη όλου του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Επιπλέον, εξήγγειλε αναμόρφωση στο μισθολόγιο του ιατρικού προσωπικού, με εισαγωγικό μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ, ενώ αναλογικές αυξήσεις των μισθών θα υπάρξουν, όπως είπε, και για το μη ιατρικό, υγειονομικό προσωπικό.
Η χρηματοδότηση
Τα παραπάνω απαιτούν πόρους που είναι κοστολογημένοι, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας: «Οι πόροι όμως είναι πρώτα και κύρια αποτέλεσμα καλού σχεδιασμού, χρηστής και έντιμης διαχείρισης. Έχουν χαθεί δισεκατομμύρια από ανίκανες, διεφθαρμένες και ιδεοληπτικές κυβερνήσεις. Εμείς, όμως, δεν θα αφήσουμε ούτε ευρώ που προορίζεται για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών, να πάει χαμένο».
Όπως εξήγησε, θα υπάρξει ανακατεύθυνση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκε πως τα πρώτα 455 εκατ. ευρώ από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, κατευθύνονται σε μόλις 13 μεγάλες επιχειρήσεις».
»Οι δράσεις για το παραγωγικό μοντέλο, τις υποδομές υγείας, την τράπεζα στέγης που παρουσίασα είναι συμβατές με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες, και θα χρηματοδοτηθούν κατά προτεραιότητα από τους ευρωπαϊκούς πόρους.
»Υπολογίζουμε ότι περίπου 20 με 25 δισ. ευρώ μπορούν να κινητοποιηθούν για τα προγράμματα που ανέφερα, από μια συνολική δεξαμενή που ξεπερνά τα 80 δισ. ευρώ συνυπολογίζοντας, εκτός από Ταμείο Ανάκαμψης, και το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027».
Παράλληλα, μίλησε για συγκεκριμένες δράσεις αναδιανομής:
«Για τα υψηλά μερίσματα άνω των 50.000 ευρώ, αυξάνουμε τον συντελεστή φορολόγησης στο 10%. Για τις επιχειρήσεις, που απρόσμενα και αδικαιολόγητα παρουσιάζουν ουρανοκατέβατα κέρδη μέσα στην κρίση, προχωρούμε στη φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών τους».
Για να καταλήξει πως «ιι παρεμβάσεις αυτές», όπως εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ, «θα αποφέρουν στα δημόσια ταμεία περισσότερα από 3 δισ. ευρώ».
Πηγή: in.gr
Σχόλια Facebook