ΓΝΩΜΗ: Μία τόση δα σπίθα είναι αρκετή..

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Πολλά ενδιαφέροντα είπε ο νέος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Νέα Υόρκη κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, μιλώντας στους εκπροσώπους των ομογενειακών ΜΜΕ και τους ανταποκριτές.

Ανάμεσα στα άλλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν, κατά την άποψή μας, όσα είπε για τους Έλληνες της δεύτερης γενιάς και την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων.

Ως προς την ψήφο και το ποσοστό εγγραφών στους εκλογικούς καταλόγους, ο κ. Κωνσταντίνου είπε: “Το ποσοστό των εγγραφών είναι πολύ χαμηλό.  Όχι μόνο στη Νέα Υόρκη, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.  Δεν έχω σαφή νούμερα, αλλά μπορώ να σας πω ότι είναι κάτι πολύ χαμηλό.  Οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος σίγουρα είναι αυστηρές”.

Σε ό,τι δε αφορά την πρώτη επισήμανση, ο κ. Κωνσταντίνου είπε: «Ο μόνος τρόπος να πετύχουμε τους στόχους μας, τόσο ως Γενικό Προξενείο, όσο και ως Ελλάδα και ελληνισμός, είναι η ενότητα.  Χωρίς αυτήν, δεν πρόκειται να τα καταφέρουμε. Παράλληλα, η δική μου μεγάλη προσπάθεια είναι να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε εκ νέου τη νεολαία και ιδίως τους Έλληνες δεύτερης γενιάς, οι οποίοι έχουν απομακρυνθεί και δεν γνωρίζουν τι είναι η Ελλάδα του ‘σήμερα’.  Είναι σημαντικό να γίνουμε αυτή η γέφυρα.»

Πράγματι, αυτές είναι δύο, θα μπορούσε να πει κανείς, παθογένειες που ταλαιπωρούν τις σχέσεις μητέρας πατρίδας και απόδημων τέκνων της. Και είναι παρήγορο ότι θεσμικοί παράγοντες της γενέτειρας μοιάζει να τις έχουν αντιληφθεί. Και είναι ενθαρρυντικό ότι ορισμένοι εξ αυτών, όπως ο Γενικός Πρόξενος, δείχνουν –ή δηλώνουν- αποφασισμένοι να εργασθούν για να τις θεραπεύσουν.

Δυστυχώς, όμως, ενώ όλοι ξέρουν την ασθένεια, ενώ όλοι αποζητούν τη θεραπεία,  κανείς δεν μιλάει για το φάρμακο! Οι απόδημοι Έλληνες ψηφοφόροι δεν εγγράφονται στους εκλογικούς καταλόγους. Γιατί;, διότι πράγματι οι απαγορευτικές, αναχρονιστικές και μικροκομματικές «προϋποθέσεις» που επέβαλε στον 4648/2019 η αντιπολίτευση (μείζονα και ελάσσονα) έχουν απογοητεύσει τους Απόδημους τους οποίου έχουν χωρίσει σε δύο κατηγορίες πολιτών:

*Στους προνομιούχους ψηφοφόρους.

*Και στους  μη προνομιούχους ψηφοφόρους.

Στους πρώτους συγκαταλέγονται όσοι (υπό «αυστηρές» προϋποθέσεις και αυτοί)  θα μπορούν να ασκούν τη συνταγματικό τους δικαίωμα της ψήφου στις ελληνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής τους. Στους δεύτερους, τους μη προνομιούχους συγκαταλέγονται όλοι όσοι εάν θελήσουν να ασκήσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα θα πρέπει να ταξιδέψουν στην Ελλάδα!

Στον διαχωρισμό αυτό, που πλέον εδώ τρία κοντά χρόνια διαιρεί τον Ελληνισμό του Εξωτερικού, με ευθύνη της ελληνικής Πολιτείας, (όπως έγινε και με τον εθνικό διχασμό) σκοντάφτει ο καλών προθέσεων «γεφυροποιός» ρόλος του Γενικού Προξένου να εργασθεί για την «ενότητα» χωρίς την οποία ευθαρσώς ομολογεί ότι «δεν πρόκειται να τα καταφέρουμε»…

Στην ίδια αιτία σκοντάφτει και η καλή πρόθεση «να ενεργοποιήσουμε εκ νέου τη νεολαία και ιδίως τους Έλληνες της δεύτερης γενιάς». Μα,  αν η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία δεν είναι το καλύτερο «τσίγκλισμα» για να ενεργοποιηθεί πολιτικά, άρα και εθνικά, η δεύτερη γενιά, που ακόμα μιλάει –όσο και όπως- τα ελληνικά, με ποιόν άλλο τρόπο μπορεί να γίνει αυτό; Με ανούσιες προτροπές, κουραστικές ομιλίες και «κλειστές» συνεστιάσεις; Ή μήπως με πολιτικές, όπως ήταν αυτές που οδήγησαν στην αδρανοποίηση του ΣΑΕ το 2012;

Πώς να μην απομακρυνθούν από την Ελλάδα οι νέοι ομογενείς, όταν η Ελλάδα τους κρατά σε απόσταση από τα πολιτικά δρώμενα; Όταν, αντί να πληθαίνουν αλματωδώς,  λιγοστεύουν τα Προγράμματα φιλοξενίας;  Όταν τα ΑΕΙ κρατούν μισόκλειστες τις πόρτες τους στούς ομογενείς μαθητές; Πάλι καλά, να λέμε, που ακόμα οι νέοι μας στο εξωτερικό, κρατούν ζωντανή μέσα τους την αδιαπραγμάτευτη αγάπη τους για την πατρίδα των γονιών και των παππούδων τους. Και ας μην μιλούν την γλώσσα τους… Και ας τους βαφτίζουμε διασπορά!  Άλλες ομογενειακές παροικίες με μικρότερη απουσία από τις πατρίδες τους έχουν ήδη αφομοιωθεί από τις κοινωνίες των χωρών εγκατάστασης…

Ώστε, αναζητούντες το φάρμακο, ας ξανασκεφτούν οι Έλληνες πολιτικοί τις δικές τους ευθύνες. Και ας αναθεωρήσουν. Τουλάχιστον στο πλέον άμεσο, την ψήφο. Ποτέ δεν είναι αργά να αναθερμάνουν το μονίμως υποβόσκων ενδιαφέρον των αποδήμων μας για την γενέτειρά τους πατρίδα. Μία τόση δα σπίθα είναι αρκετή.

Αυτή η σπίθα ενέπνευσε τους ομογενείς ευεργέτες του έθνους. Τους ομογενείς εθελοντές σε κάθε εμπόλεμη περιπέτεια της πατρίδας. Τους ομογενείς συμπαραστάτες σε κάθε εθνική, οικονομική ή άλλης φύσεως κρίση που διαχρονικά πέρασε η γενέτειρα.

Αυτήν την σπίθα ας βάλει στις αποσκευές του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην προσεχή του επίσκεψη στην Νέα Υόρκη.

 

ΥΓ: Για λόγους  τεχνικού προβλήματος δεν είναι επί του παρόντος εφικτή η ανάρτηση των άρθρων μας και στην σελίδα του panhellenic Post  στο FB. Μπορείτε να τα βρείτε στη σελίδα christos malaspinas στο FB. Εργαζόμαστε για την αποκατάσταση του τεχνικού προβλήματος.

Ζητούμε την κατανόησή σας.

ΧΜ.

YG2. Αποκαταστάθηκε η βλάβη. Τώρα το άρθρο είναι αναρτημένο και στο FB/panhellenic post.

Ευχαριστούμε για την υπομονή σας.

ΧΜ.