Κάρολος Γ’: Ανακηρύχθηκε επισήμως βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου
Ο νέος βασιλιάς δήλωσε ότι «συνειδητοποιεί βαθύτατα» «τις βαριές ευθύνες» που συνδέονται με το νέο αξίωμά του – Παρόντες στην τελετή ο Ουίλιαμ, η Καμίλα και πλήθος αξιωματούχων.
Αναλυτικότερα, δύο ημέρες μετά τον θάνατο της μητέρα του ο πρίγκιπας Κάρολος Φίλιππος Αρθούρος Γεώργιος ανακηρύχθηκε επίσημα βασιλιάς, με το όνομα Κάρολος Γ΄.
Η ανακοίνωση της ανακήρυξής του διαβάστηκε από το μπαλκόνι του ανακτόρου Σεντ Τζέιμς, ενώπιον της Φρουράς του Βασιλιά και εκατοντάδων πολιτών. Αμέσως μετά ακούστηκε ο εθνικός ύμνος ενώ κανονιοβολισμοί έπεφταν σε όλη τη χώρα προς τιμή του Καρόλου.
- Διαβάστε επίσης: Η «μαύρη αράχνη», το διαζύγιο με την Νταϊάνα, οι σακούλες με τα μετρητά – Τα μεγαλύτερα σκάνδαλα του Καρόλου
Είχε προηγηθεί μια τελετή στο παλάτι Σεντ Τζέιμς, όπου συνεδρίαζε το Συμβούλιο Διαδοχής και πριν από την ανακήρυξη του Καρόλου ανακοινώθηκε επισήμως ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ.
Ο νέος βασιλιάς δήλωσε ότι «συνειδητοποιεί βαθύτατα» τα «καθήκοντα και τις βαριές ευθύνες» που συνδέονται με το νέο αξίωμά του, κατά την ορκωμοσία του ενώπιον του Συμβουλίου.
Δείτε εικόνες από το παλάτι και την τελετή:
«Η βασιλεία της μητέρας μου ήταν απαράμιλλη όσον αφορά τη διάρκεια και την αφοσίωσή της (…) Έχω βαθύτατη συνείδηση αυτής της μεγάλης κληρονομιάς, των καθηκόντων και της βαριάς ευθύνης που μου μεταβιβάστηκαν», είπε ο 73χρονος βασιλιάς.
«Προσεύχομαι για την καθοδήγηση και τη βοήθεια του Παντοδύναμου Θεού για την εκτέλεση αυτού του καθήκοντος που ανατέθηκε σε εμένα και για το οποίο τώρα θα αφιερώσω την υπόλοιπη ζωή μου», πρόσθεσε.
Οι περίπου 200 επίσημοι προσκεκλημένοι φώναξαν «Ο Θεός να σώζει τον βασιλιά» προτού να ξεκινήσει η υπογραφή των εγγράφων. Μεταξύ άλλων, παρόντες ήταν η βασιλική σύζυγος Καμίλα, ο νέος διάδοχος του θρόνου πρίγκιπας Γουίλιαμ, θρησκευτικοί ηγέτες, η πρωθυπουργός Λιζ Τρας και πολλοί πρώην πρωθυπουργοί, όπως ο Γκόρντον Μπράουν, ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο Μπόρις Τζόνσον και η Τερέζα Μέι.
Οι σημαίες που κυμάτιζαν μεσίστιες από την Πέμπτη σε ένδειξη πένθους για τη βασίλισσα, θα υψωθούν και πάλι στον ιστό τους, για μικρό χρονικό διάστημα, προς τιμή του νέου βασιλιά. Μια από τις πρώτες αποφάσεις του Καρόλου ως βασιλιά ήταν να εγκρίνει την κήρυξη δημόσιας αργίας την ημέρα που θα κηδευτεί η μητέρα του.
Η διακήρυξη της αναγόρευσης του Καρόλου θα διαβαστεί μέχρι αύριο δημοσίως σε όλες τις πρωτεύουσες του Ηνωμένου Βασιλείου –στο Εδιμβούργο της Σκωτίας, στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας και στο Κάρντιφ της Ουαλίας– καθώς και σε άλλες πόλεις.
73 χρόνια αναμονής για τον βασιλικό θρόνο
Ο Τσαρλς Φίλιπ Άρθουρ Τζορτζ (Charles Philip Arthur George) γεννήθηκε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στις 14 Νοεμβρίου 1948. Σε ηλικία μόλις 3 ετών έγινε διάδοχος του θρόνου όταν η μητέρα του έγινε βασίλισσα το 1952. Μεγαλώνοντας είχε μια διαφορετική ανατροφή σε σύγκριση με τους προηγούμενους βασιλείς. Δεν εκπαιδεύτηκε από ιδιωτικούς δασκάλους, αλλά πήγε στο σχολείο Χιλ Χάουζ και έπειτα φοίτησε εσωτερικός στο σχολείο Τσιμ στην περιοχή Μπερκσάιρ, όπου είχε φοιτήσει και ο πατέρας του, πρίγκιπας Φίλιππος.
Σύμφωνα με την DW, είχε μια πολύ περίπλοκη σχέση με τον πατέρα του, ο οποίος προσπαθούσε να τον σκληραγωγήσει λόγω του αξιώματος, το οποίο προοριζόταν να αναλάβει μία μέρα.
Ο Βασιλιάς Κάρολος ήταν όμως ένα ντροπαλό παιδί συγκριτικά με τον σκληρό πατέρα του. Όταν φοίτησε στο ίδιο οικοτροφείο στη Σκωτία που είχε φοιτήσει και ο πατέρας του, το Γκόρντονστουν, πέρασε μια περίοδο κόλασης, όπως το είχε περιγράψει ο ίδιος: Ήταν μόνος και οι συμμαθητές του τον εκφόβιζαν.
Σε ηλικία 20 ετών του απονεμήθηκε ο τίτλος του πρίγκιπα της Ουαλίας. Αποτέλεσε το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας με πανεπιστημιακό πτυχίο, εντάχθηκε στην Βασιλική Αεροπορία και κατόπιν στο Ναυτικό με την ενεργό υπηρεσία του να τερματίζεται το 1976. Προσπάθησε να εκσυγχρονίσει την εικόνα της βρετανικής μοναρχίας, αλλά η προσωπική του ζωή και οι επιλογές του δίχασαν την κοινή γνώμη και έδωσαν συχνά τροφή στα μίντια.
Η θυελλώδης προσωπική ζωή
Ο γάμος του με την Λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ είναι ένας από τους πιο πολυσυζητημένους γάμος όλων των εποχών. Τα παιδιά τους, Ουίλιαμ και Χάρι, γεννήθηκαν το 1982 και το 1984 αντίστοιχα.
Παρόλα αυτά γρήγορα ο γάμος τους επισκιάστηκε από ένα τρίτο πρόσωπο, την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς. Χαρακτηριστικά η Νταϊάνα σε συνέντευξή της είχε δηλώσει πως ήταν «τρείς σε αυτόν τον γάμο».
Το διαζύγιό τους εκδόθηκε το 1996 και ένα χρόνο μετά η Νταϊάνα σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στο Παρίσι, γεγονός που κατέστρεψε σε μεγάλο βαθμό τη δημόσια εικόνα του βασιλιά.
Το 2005 παντρεύτηκε την πλέον «Βασίλισσα-Σύζυγο» σύμφωνα με το πρωτόκολλο, Καμίλα.
Η γνωριμία με τον Κάρολο έγινε το 1970, πριν από τον πρώτο της γάμο, και έκτοτε ανέπτυξαν μια ισχυρή φιλία που μετετράπη σε έναν ευτυχισμένο γάμο με το πέρασμα των χρόνων. Η ίδια τον στηρίζει σε κάθε ευκαιρία. Χαρακτηριστικά το 2018 σε συνέντευξή της δήλωσε πως «το πεπρωμένο του θα έρθει, είναι προετοιμασμένος για αυτό όλη του την ζωή και η βασιλεία δεν θα είναι αφόρητο φορτίο για εκείνον».
Κατά την διάρκεια της ζωής του σε αντίθεση με την μητέρα του, η οποία έχαιρε τεράστιας δημοτικότητας παγκοσμίως, ο ίδιος ζούσε στην σκιά της, καθώς και της Νταϊάνας και των δυο χαρισματικών γιών του. Οι δεκαετίες παραμονής του στο βασιλικό προθάλαμο του προσέφερε την δυνατότητα να μιλήσει ανοιχτά και να μοιραστεί δημόσια τις ριζοσπαστικές απόψεις του για θέματα που τον απασχολούσαν, όπως η κλιματική αλλαγή, η πράσινη ενέργεια και εναλλακτικοί τρόποι ιατρικής.
Ο ίδιος είναι μαχητής για την προστασία του κλίματος. Όταν υπεγράφη η Συμφωνία του Παρισιού το 2015 προσπάθησε προσωπικά να μεταπείσει τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντοναλντ Τραμπ να μην την εγκαταλείψει. Έχει υιοθετήσει έναν «πράσινο» τρόπο ζωής και είναι λάτρης των φυτών, γεγονός που είχε σχολιαστεί και χλευαστεί ιδιαίτερα από το βρετανικό κοινό.
Ο Κάρολος Γ΄ έχει μια ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα λόγω και της ελληνικής καταγωγής του. Ο πατέρας του, πρίγκιπας Φίλιππος όσο και ο παππούς του πρίγκιπας Ανδρέας ήταν μέλη της ελληνικής βασιλικής οικογένειας. (Δες σχετικό άρθρο).
Πηγή:in.gr
Σχόλια Facebook