Η διπλή προστασία από την “δίδυμη πανδημία” κορονοϊού και εποχικής γρίπης

Η ανάγκη πρόληψης μέσω του εμβολιασμού, η ανάδυση αναπνευστικών ιών λόγω κλιματική αλλαγής, καθώς και η διαχείριση χρόνιων νοσημάτων του αναπνευστικού, τα οποία πιθανόν να μην παρακολουθούνται και ελέγχονται συστηματικά, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και άρα οι αναπνευστικοί ασθενείς να μην έχουν λάβει την κατάλληλη αγωγή, ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν εκτενώς στο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής  Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε στην Βαρκελώνη 4-6 Σεπτεμβρίου, όπου οι ειδικοί παρουσίασαν  και συζήτησαν τις τελευταίες επιστημονικές και κλινικές εξελίξεις.

Το enikos.gr μίλησε με την δρ Σταματούλα Τσικρικά, πνευμονολόγο του Νοσοκομείου “Σωτηρία”, πρόεδρο της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, η οποία συμμετείχε  στο  Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής  Εταιρείας. Όπως μας μετέφερε τους επιστήμονες απασχολεί μια “δίδυμη πανδημία, δηλαδή covid και εποχική γρίπη” και δίνουν έμφαση στον εμβολιασμό ως τον μόνο τρόπο πρόληψης, κάτι που, όπως συμπληρώνει η ίδια, το έχουμε δει διαχρονικά.

Η κ. Τσικρικά, υπογραμμίζει την ανάγκη χορήγησης της 2ης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου κατά της covid-19  σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, τονίζοντας ότι “η πανδημία δεν έχει φύγει. Ο συνωστισμός θα επιφέρει αύξηση των κρουσμάτων και είναι λάθος να περιμένει κάποιος το επικαιροποιημένο εμβόλιο, το οποίο μάλιστα δεν ξέρουμε ακριβώς πότε θα διατεθεί”. Και καταλήγει: “Δηλαδή αν κολλήσεις ξέρεις τι  συμπτώματα θα κάνεις, δεν φοβάσαι για long covid;”.

Πρόληψη εποχικής γρίπης: Ο εμβολιασμός ο αποτελεσματικότερος τρόπος

“Η κλιματική αλλαγή έχει παίξει ρόλο στην πρώιμη εμφάνιση του εποχικού  επιδημικού κύματος την Ευρώπη” , είναι η διαπίστωση από τις εισηγήσεις των επιστημόνων στο συνέδριο, αναφέρει η κ. Τσικρικά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν φαίνεται τουλάχιστον ακόμα να υπάρχει ένα στέλεχος εποχικής γρίπης  που να είναι πρωτότυπο σε σχέση με τα προηγούμενα  και κινούμαστε στα ίδια επίπεδα. Η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση.

“Μέτρα πρόληψης έχουμε και ο αποτελεσματικότερος είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, για να μπορέσουμε να μειώσουμε τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης, μακροχρόνιων επιπλοκών, αλλά και πίεση των συστημάτων υγείας. Ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο διαθέσιμο μέσο πρόληψης για τη νόσο. Θωρακίζει  τον ανθρώπινο οργανισμό  και ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού”, σημειώνει η κ. Τσικρικά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς  το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν από την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες προ της ενάρξεως του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (δηλαδή στα μέσα-μέχρι τέλος Νοεμβρίου).

Επιπρόσθετα, ο εμβολιασμός συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα για τα οποία ενδείκνυται ο εμβολιασμός και δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως.

Οπως αναφέρει η κ. Τσικρικά. η ανοσία που δίνει το εμβόλιο της γρίπης είναι  για έξι μήνες και γι΄ αυτό είναι αναγκαίο να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού -αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

“Αν φέτος διαπιστωθεί ότι υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα εποχικής γρίπης λίγο νωρίτερα, μπορεί και να μετακινηθεί, αλλά συνήθως δεν γίνεται”, καταλήγει η κ. Τσικρικά.

enikos.gr