Απροσδόκητη αύξηση του ΑΕΠ κατά 7,7% το β΄τρίμηνο του 2022

Αθήνα.-Αντοχές επιδευκνύει η ελληνική οικονομία εν μέσω σκληρής ενεργειακής κρίσης, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) το β΄τρίμηνο του 2022 παρουσιασε αύξηση κατά 1,2%, σε σχέση με το ά τρίμηνο της ίδιας χρονιάς και κατά 7,7% από το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Η τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ σχεδόν τριπλασιάστηκε το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2021 και τον Ιούνιο καθώς οι τουριστικές αφίξεις έφτασαν το 89% του επιπέδου ρεκόρ του 2019, ενώ τα έσοδα είναι πολύ περτισσότερα.

Οι εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών τοποθετούν τη φετινή ανάπτυξη στο 5%-6% από αρχικές εκτιμήσεις 3%-4%, μια ιδιαίτερα ευοίωνη πρόβλεψη που αναμένεται να λύσει τα χέρια της κυβέρνησης καθώς έχει τη δυνατότητα περαιτέρω παροχών που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Ο πληθωρισμός, μετά την οριακή μείωση του τον Αύγούστου στο 11,1% από 11,3% τον Ιούλιο, αναμενεται να παρουσιάσει νέα μικρή αποκλιμάκωση τον Σεπτέμβριο φτάνοντας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το 11%.

Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 1,2%, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2022, ενώ σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 7,7%.

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 7,8% σε σχέση με το 2οτρίμηνο 2021 .

Όπως επισημαίνει η ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία του παρόντος Δελτίου Τύπου για το 2ο τρίμηνο 2022 αντανακλούν την επίπτωση στο ΑΕΠ της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που είχαν τεθεί για τον περιορισμό της πανδημίας COVID.

Για την κατάρτιση των προσωρινών εκτιμήσεων χρησιμοποιήθηκαν όλες οι βέλτιστες διαθέσιμες πηγές δεδομένων.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι καθώς τα εποχικά διορθωμένα μεγέθη επαναϋπολογίζονται κάθε φορά που προστίθεται ένα καινούργιο τρίμηνο στη χρονοσειρά, η επίδραση της διαδικασίας της εποχικής διόρθωσης, ιδίως σε περιόδους έντονων διακυμάνσεων των υποκείμενων μεγεθών, αντανακλάται στην αισθητή αναθεώρηση ιδίως των πλέον προσφάτων τριμήνων της σειράς.