Η σημασία της συμμετοχής των ομογενών ψηφοφόρων στην εκλογική διαδικασία των κοινωνιών όπου ζουν και εργάζονται.
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Με δύο άρθρα, γραμμένα από ομογενείς που ζουν, δρουν και πολιτεύονται στην Σουηδική Κοινωνία για τις επί θύραις τοπικές εκλογές για την ανάδειξη μιας νέας κυβέρνησης, η Panhellenic Post (ΡΗΡ) επιχειρεί να αναδείξει τη σημασία της συμμετοχής των ομογενών ψηφοφόρων στην εκλογική διαδικασία των κοινωνιών όπου ζουν και εργάζονται.
Άλλωστε, πάντα τονίζαμε στα άρθρα μας, τόσο από τις στήλες του ΡΗΡ όσο και από κάθε ΜΜΕ στο οποίο εργαστήκαμε (Πρωινή Νέας Υόρκης {1983-1993} , Εθνικός Κήρυξ Νέας Υόρκης {1993 – 2007} ERT World {2007-2012) κ.α.) τον διπλό ρόλο των ομογενών μας. Ένας ρόλος εξέχων καθώς οι Έλληνες κάτοικοι Εξωτερικού, οι έχοντες διπλή υπηκοότητα, την τοπική της κατοικίας τους και την ελληνική, μπορούν να ψηφίζουν τόσο στις χώρες όπου ζουν όσο και στην γενέτειρα.
Υπάρχει, όμως και μία ακόμη κατηγορία ψηφοφόρων. Είναι οι ελληνικής καταγωγής με μόνη την ξένη υπηκοότητα και όσοι την έχουν αποκτήσει από γεννησιμιού τους. (Δεύτερη, τρίτη γενιά κλπ.) Και οι οποίοι ψηφίζουν μόνον στις εκλογές των τοπικών κοινωνιών στις οποίες ζουν. Τόσο οι πρώτοι όσο και οι δεύτεροι πρέπει να συμμετέχουν μαζικά στις εκλογές της χώρας διαμονής. Διότι μόνο με την ψήφο τους μπορούν να επηρεάσουν τις εργασιακές και τις κοινωνικές αποφάσεις των κυβερνήσεων που εκλέγουν, μαζί με τους ντόπιους ψηφοφόρους. Αλλά και στις ελληνικές εκλογές, αφού ενδιαφέρονται πάντα για την ελληνική πρώτη πατρίδα.
Τα ελληνικά κόμματα που αντιδρούν στην ψήφο των Αποδήμων Ελλήνων από τον τόπο διαμονής τους, υποστηρίζουν ότι η μακρά απουσία τους από τη χώρα τους τούς στερεί τη δυνατότητα να είναι καλά ενημερωμένοι για την ζωή της γενέτειρας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε κάποιες απομακρυσμένες –κυρίως τριτοκοσμικές χώρες- πράγματι η ενημέρωση των ομογενών μπορεί να είναι πλημμελής. Στις μεγάλες σύγχρονες Πολιτείες, όμως, εκεί, δηλαδή που ζει το 90% των αποδήμων Ελλήνων ψηφοφόρων, η ενημέρωση είναι σχεδόν πλήρης. Την ίδια ενημέρωση, εξάλλου, πρέπει να έχουν και για τις κοινωνίες στις οποίες ζουν και στις οποίες έχουν αποκτήσει το δικαίωμα ψήφου.
Γι αυτό και οι χώρες αυτές (26 από τις 28 της ΕΕ, συν Αυστραλία, Αμερική, Σκανδιναβικές χώρες κ.α.) παρέχουν στους απόδημους πολίτες τους τη διευκόλυνση να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους. Με κάποιες χρονικές προϋποθέσεις, ορισμένες χώρες, όχι, όμως, μονολιθικές και ισοπεδωτικές…
Αυτό, λοιπόν, θα γίνει και στις σουηδικές εκλογές την 6η Σεπτεμβρίου. (11 Σεπτεμβρίου είναι οι εκλογές στην Σουηδία, στις 6 είναι από το εξωτερικό). Οι Σουηδοί πολίτες, θα ψηφίσουν από τις σουηδικές Πρεσβείες και τα σουηδικά Προξενικά Καταστήματα των χωρών στις οποίες ζουν.
‘Έλληνες με σουηδική υπηκοότητα, αλλά και Σουηδοί που βρίσκονται στο εξωτερικό, θα ψηφίσουν για να αναδείξουν την νέα κυβέρνηση της Σουηδίας. Ας βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Και ας αποφασίσουνε τα ελληνικά κόμματα να αλλάξουν τον Νόμο 4648/2019 που θέτει ισοπεδωτικές απαγορεύσεις οι οποίες αποκλείουν το 70% των εκτός Ελλάδος Ελλήνων ψηφοφόρων από την αυτονόητη διευκόλυνση να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους…
Σε κάθε περίπτωση, τα δύο άρθρα που δημοσιεύσαμε -του κ. Γιώργου Κοντορίνη και του κ. Σωτήρη Δελή– παρουσιάζουν τις θέσεις των μεγαλύτερων κομματικών συνασπισμών της Σουηδίας καθώς και τα προβλήματα, αλλά και τις επιδόσεις της σουηδικής κυβέρνησης μαζί με τις υποσχέσεις της αντιπολίτευσης.
Αυτός είναι ο ρόλος του ομογενειακού και του ηλεκτρονικού Τύπου που φθάνει στην Αποδημία. Να ενημερώνει και να προτρέπει. Να ενημερώνει τους απόδημους για την κρατούσα κατάσταση στην γενέτειρα και να παρουσιάζει τις πολιτικές θέσεις των διαφόρων κομμάτων σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής του τόπου. Και –όπερ το ίδιο σημαντικό- να προτρέπει τους έχοντες δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές ομογενείς, αλλά και τους έχοντες το δικαίωμα αυτό και στις ελληνικές εκλογές ομογενείς μας, να σπεύδουν μαζικά να το ασκούν κάθε φορά. Προστατεύοντας, πρώτα απόλα τη Δημοκρατία και έπειτα τα καλώς νοούμενα οικονομικά κλπ. συμφέροντα τους. Εξασφαλίζοντας, παράλληλα, και ισχυρή φωνή των ελληνικών Δικαίων στο εξωτερικό.
Οπότε αυτονόητη είναι η προτροπή μας: Οι ευρισκόμενοι στην Ελλάδα Σουηδοί πολίτες, ομογενείς ή μη, να σπεύσουν να ασκήσουν μαζικά το εκλογικό τους δικαίωμα στην Πρεσβεία της Αθήνας και τα προξενεία της Θεσσαλονίκης, Ρόδου, Ηρακλείου, Χανίων και Κέρκυρας έως και τις 6 Σεπτεμβρίου 2022.
Το τι θα αποφασίσει να ψηφίσει ο καθένας, αυτό είναι δικαίωμά του. Σημασία έχει η συμμετοχή στις εκλογές.
Σχόλια Facebook