Χαστούκι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία: «Κανένας κίνδυνος κυρώσεων για τους S-300 στην Κρήτη»

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κυρώσεων για το αντιπυραυλικό σύστημα S-300 που βρίσκεται στην Κρήτη ξεκαθαρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με φόντο τις καθημερινές πλέον τουρκικές προκλήσεις για το εν λόγω ζήτημα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εξήγησε ότι η παρουσία του εν λόγω συστήματος στην Ελλάδα δεν υπάγεται στο πλαίσιο των κυρώσεων που προβλέπει ο Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA).

«Η απόκτηση των S-300 από την Ελλάδα έγινε τη δεκαετία του 1990, δεκαετίες πριν από την υιοθέτηση του νόμου CAATSA. Το εδάφιο 231 του νόμου CAATSA επιβάλλει κυρώσεις μόνο για σημαντικές συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στις ή μετά τις 2 Αυγούστου 2017. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλους τους νατοϊκούς συμμάχους να εξασφαλίσουν πλήρη διαλειτουργικότητα εντός της συμμαχίας» σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Υπενθυμίζεται ότι το αντιπυραυλικό σύστημα S-300 είχε αγοραστεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και όχι από την Ελλάδα. Ωστόσο, η συγκεκριμένη αγορά είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Τουρκίας με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μια αμερικανική διαμεσολάβηση που έγινε υπό τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Το αποτέλεσμα αυτών των συνομιλίων ήταν να εγκατασταθεί το σύστημα S-300 στην Κρήτη με τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Αποστάσεις από τους τουρκικούς ισχυρισμούς για τη στοχοποίηση των F-16

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κράτησε για δεύτερη συνεχόμενη φορά αποστάσεις από τους τουρκικούς ισχυρισμούς που θέλουν την Ελλάδα να έχει στοχοποιήσει με το σύστημα S-300 τουρκικά μαχητικά F-16, καθώς περιορίστηκε να επαναλάβει την πάγια αμερικανική θέση που καλεί για διπλωματική διευθέτηση των διαφορών.

«Γνωρίζουμε αυτά τα δημοσιεύματα. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών μέσω της διπλωματίας. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

H Aγκυρα πηγαίνει στο ΝΑΤΟ το ζήτημα των ελληνικών S-300

Σημειώνεται πως ντοκουμέντα με το υποτιθέμενο «κλείδωμα» των ελληνικών S-300 στα τουρκικά αεροσκάφη αναμένεται να παρουσιάσει στο ΝΑΤΟ η Αγκυρα, συντηρώντας το κλίμα έντασης που η ίδια έχει δημιουργήσει.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ετοιμάζεται να στείλει στη Γενική Γραμματεία του ΝΑΤΟ αρχεία για την παρενόχληση από το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-300 στα τουρκικά αεροσκάφη που εκτελούσαν πτήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Τα ίδια αρχεία αναμένεται να τα παραδώσει και στα υπουργεία Άμυνας των χωρών – μελών της συμμαχίας. 

Τι θέλει ο Ερντογάν

Ο Ερντογάν εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από την ταχύτητα με την οποία προχωρά το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό πως, όταν η Άγκυρα αποφάσιζε για τη συμπαραγωγή F-35 με τις ΗΠΑ πριν από 15 χρόνια, η Ελλάδα δεν είχε καν στα σχέδιά της την αγορά Rafale, Belhara, πυραυλικών συστημάτων και F-35.

Η μόνη ανακοίνωση που είχε γίνει τότε από την Ελλάδα ήταν ένα πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό των F-16. Σήμερα, 15 χρόνια μετά, η Τουρκία έχει μείνει εκτός και η Ελλάδα προχωρά με ταχύτατες διαδικασίες.

Με σαφή στόχευση, η Τουρκία και ο Ερντογάν ισχυρίζονται ότι τουρκικά μαχητικά «κλειδώθηκαν» από τους ελληνικούς S-300 και συνεπώς πρόκειται για μα εχθρική ενέργεια κατά νατοϊκής χώρας, άρα η Ελλάδα αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο.

Η Άγκυρα επιδιώκει είτε να χρησιμοποιήσει κι εκείνη το ρωσικό σύστημα S-400 είτε να καταφέρει να πείσει της ΗΠΑ για τα F-35.

Ωστόσο, τα μηνύματα που φτάνουν από την Ουάσιγκτον δεν είναι θετικά για την Τουρκία και γι’ αυτό ο Ταγίπ Ερντογάν έφτασε στο σημείο να χρησιμοποιεί ασυνήθιστα υψηλούς τόνους για την Ουάσιγκτον.

«Λένε πως δεν θα μας δώσουν τα F-35, λένε πως αντιδρούν στα εναλλακτικά οπλικά συστήματα που προμηθευόμαστε. Λένε πως εφαρμόζουν εμπάργκο για ζητήματα που αγγίζουν την ανοησία. Ξεκάθαρα δεν μας νοιάζει και δεν μας ενδιαφέρει τίποτα από αυτά!» είπε ο τούρκος πρόεδρος.

Σε κάθε περίπτωση η ενόχληση Ερντογάν είναι ιδιαίτερα μεγάλη και τώρα επιχειρεί να αποσπάσει κέρδη, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για εκείνον, με τον πληθωρισμό σε δυσθεώρητα επίπεδα και τις εκλογές να πλησιάζουν.