Γιατί δυναμώνει ο συναγερμός στον Έβρο
Η ανησυχία της Αθήνας για ένα νέο κύμα εισβολής μεταναστών • Η προειδοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η θωράκιση της συνοριακής γραμμής με την Τουρκία.
Ο συναγερμός στην κυβέρνηση για τον Έβρο εντείνεται, καθώς για άλλη μια φορά φαίνεται ότι το Μεταναστευτικό εργαλοποιείται από την Τουρκία. Η προειδοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, ότι «στον Έβρο μεθοδεύεται ένα νέο κύμα εισβολής με δήθεν ανθρωπιστικό προσωπείο», δεν ήταν τυχαία.
Οι Τούρκοι προσπαθούν, όπως εξηγούν διπλωματικές, αστυνομικές αλλά και στρατιωτικές πηγές, να δημιουργήσουν πρόσθετα προβλήματα στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πλέον πως η Άγκυρα, εκμεταλλευόμενη τους πρόσφυγες, στοχεύει και τούτη τη φορά στο άνοιγμα του μετώπου στην ευρύτερη περιοχή της Αδριανούπολης, στη διασπορά των (στρατιωτικών και αστυνομικών) δυνάμεών μας, στη χαρτογράφηση και κυρίως στην καταγραφή των αντιδράσεών μας και του «οπλοστασίου» που διαθέτει η χώρα μας, κυρίως στα σύνορα.
Αυτό το καλοκαίρι, σχεδόν καθημερινά, στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, 1.500 μετανάστες επιχειρούν να «εισβάλουν» στην Ελλάδα. Δεν πέρασε ούτε μια μέρα το τελευταίο τρίμηνο, όπως βεβαιώνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, που να μην επιχείρησαν να περάσουν προς την Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην Ευρώπη 1.500 δύστυχοι μετανάστες.
Πως οργανώνουν
Τι ακριβώς συμβαίνει; Οι πληροφορίες που έχουν συλλέξει από απέναντι οι ελληνικές αρχές είναι ότι οι τούρκοι στρατιωτικοί (καθώς και στρατοχωροφύλακες) συγκεντρώνουν καθημερινά μετανάστες και πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία που βρίσκονται σε μεγάλους αριθμούς στην Ανδριανούπολη και στην Κωνσταντινούπολη και αφού τους καταγράψουν, τους λένε «είτε περνάτε στην Ελλάδα είτε επιστρέφετε στην πατρίδα σας».
Εν συνεχεία τους «στοιβάζουν» σε πούλμαν, πιθανότατα μισθωμένα από την τουρκική κυβέρνηση, και τους μεταφέρουν στα σύνορα. Εκεί όχι μόνον τους προωθούν έως τη συνοριακή γραμμή, αλλά και τους υποδεικνύουν τα περάσματα, που κατά τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες δεν φρουρούνται από έλληνες συνοριοφύλακες. Ετσι τους αναγκάζουν να περάσουν απέναντι δημιουργώντας πρόβλημα στην Ελλάδα.
Κατά τον Θεοδωρικάκο αυτή η απειλή, η νέα υβριδική απειλή είναι πλέον για άλλη μια φορά υπαρκτή και για αυτό κρίθηκε αναγκαίο να συγκληθεί, την περασμένη εβδομάδα, υπό τον Πρωθυπουργό το ΚΥΣΕΑ, όπου δόθηκαν κατευθύνσεις και για fast track διαδικασίες με στόχο τη θωράκιση όλης της συνοριακής γραμμή στον Έβρο.
Τα ελληνικά αντίμετρα
Ολα αυτά τα καθημερινά κύματα των μεταναστών που εξαπολύονται από τους Τούρκους προς Ελλάδα, αντιμετωπίζονται επαρκώς, στα σημεία που υπάρχει ο φράχτης («δεν μπορούν να σκαρφαλώσουν σε ύψος πέντε μέτρων σε φράχτη που φρουρείται», λένε οι ελληνικές αρχές), καθώς και στα άλλα σημεία, εκτός φράχτη, που φρουρούνται.
Αυτός είναι και ο λόγος που κρίθηκε αναγκαίο η επέκταση του φράχτη κατά 80 χιλιόμετρα, η αποστολή στον Έβρο των νέων επιπρόσθετων τεθωρακισμένων (τύπου Typhoon) και η ενίσχυση των αστυνομικών αλλά και στρατιωτικών δυνάμεων. Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι οι δυνάμεις ασφαλείας στον Έβρο ενισχύθηκαν τελευταίως μετά την απόπειρα «εισβολής» χιλιάδων μεταναστών από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Υβριδική απειλή
Αλλά τι αποβλέπει η Τουρκία με τις κινήσεις στον Έβρο; Κατά τους επιτελείς στο Πεντάγωνο επιδιώκει να προκαλέσει μια υβριδική απειλή με την οποία θα είναι συνεχώς αντιμέτωπη η Ελλάδα στην πολύπαθη αυτή περιοχή τη Ανατολικής Μεσογείου. Ακόμα η Αγκυρα επιχειρεί με τον τρόπο αυτό χρησιμοποιώντας δηλαδή τους δυστυχείς μετανάστες να καταγράψει και τις αντιδράσεις των ελληνικών αρχών ασφαλείας, αλλά και των ακριτών μας.
Επιπλέον, όπως προσφάτως σχολίασε ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ και πρώην διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού Έβρου, στρατηγός Ε.Α. Γιώργος Καμπάς «το Μεταναστευτικό έχει εργαλειοποιηθεί από την Τουρκία» και ότι πίσω από τους μετανάστες στον Έβρο ήταν η τουρκική στρατοφυλακή. Και πρόσθεσε: «Προσπάθησαν να δημιουργήσουν πρόκληση ώστε να μας εκθέσουν ότι δεν είμαστε σωστοί στη συμπεριφορά μας στους μετανάστες κάτι που είναι ψευδέστατο».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στον Έβρο υπάρχουν πολλές αμφισβητούμενες νησίδες μετά τη χάραξη του 1926 οι οποίες δημιουργήθηκαν με την πάροδο του χρόνου ανατολικά ή δυτικά του μέσου ρου και δεν υπήρχαν τότε. Και αυτό επιχειρούν να εκμεταλλευτούν οι Τούρκοι. Κατά τον στρατηγό Καμπά: «Υπάρχουν πολλές νησίδες που δημιουργούνται και εξαφανίζονται ανάλογα των εποχών και του χρόνου, γι’ αυτό ανέβασαν σε μια από αυτές τους δυστυχισμένους ανθρώπους για να περάσουν απέναντι… (Οι νησίδες) μπορεί να μην ανήκουν και σε κανέναν» εξήγησε. «Μέχρι το 2016 υπήρχε κοινή ελληνοτουρκική επιτροπή που αποφάσιζαν για αυτά τα θέματα, αυτό το διάστημα δυστυχώς έχει διακοπεί αυτό» σημείωσε.
Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»
Σχόλια Facebook