Το Oakleigh Grammar τιμά τους πετυχημένους Έλληνες της Αυστραλίας
Από αριστερά: Mark Robertson, διευθυντής του Oakleigh Grammar; Σπυρος Νικολακάκης (διευθυντής του Nikopol), π. Σταύρος Κακάβας, Γιάννης Νικολακάκης (διευθυντής Nikpol) και ο Chris Damatopoulos, πρόεδρος του σχολικού συμβουλίου το Oakleigh Grammar. Φώτος: Supplied
Επιτυχημένοι Έλληνες μετανάστες θα τιμηθούν στο πλαίσιο των εορτασμών που θα πραγματοποιηθούν του χρόνου για την 60ή επέτειο της ίδρυσης της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Oakleigh, που συμπίπτει με τα σαράντα χρόνια από τότε που άνοιξε της πόρτες του το Oakleigh Grammar.
“Αυτές οι σημαντικές επετείους αποτελούν την κατάλληλη ευκαιρία για να γιορτάσουμε τις ελληνικές ρίζες του σχολείου μας, τιμώντας σημαντικές προσωπικότητες Ελλήνων που επηρέασαν θετικά την τοπική μας κοινότητα και το αυστραλιανό έθνος ευρύτερα”, δήλωσε ο Chris Damatopoulos, πρόεδρος του σχολικού συμβουλίου του Oakleigh Grammar.
Δέκα κτίρια του σχολείου θα φέρουν το όνομα σημαντικών Ελλήνων προσωπικοτήτων της παροικίας μας.
“Δίνοντας στα κτίρια του σχολείου μας τα ονόματα σημαντικών μελών της κοινότητάς μας, ελπίζουμε να εμπνεύσουμε χιλιάδες μαθητές και τις οικογένειες των επόμενων γενιών”.
Το πρώτο κτίριο που θα “βαπτισθεί” είναι το Κέντρο Ακαδημαϊκής Αριστείας, το οποίο βρίσκεται ακόμη υπό ανέγερση και θα εγκαινιαστεί την ημέρα της γιορτής των Αγίων Αναργύρων την 1η Νοεμβρίου. Το κτίριο θα ονομαστεί “Κέντρο Ακαδημαϊκής Αριστείας Ιδρύματος Νίκου και Πόλυς Νικολακάκη” στο πλαίσιο της συνεργασίας με την οικογένεια Νικολακάκη.
Ο Νίκος και η Πόλυ Νικολακάκη άνοιξαν την επιχείρησή τους Nikpol το 1978. Σήμερα η εταιρεία κατέχει ηγετική θέση στην αυστραλιανή αγορά στον χώρο των ανακαινίσεων και την εμπορική ξυλουργική, έχοντας επίσης εξασφαλίσει συμφωνίες με κορυφαίους κατασκευαστές της Ευρώπης.
“Ο Νίκος και η Πόλυ Νικολακάκη υπήρξαν πιστοί ενορίτες της Εκκλησίας μας από την ίδρυσή της, και ήταν εξαιρετικά και εμπνευσμένα πρότυπα για την οικογένειά τους και την κοινότητά μας, οπότε είναι ένας κατάλληλος φόρος τιμής”, δήλωσε ο κ. Damatopoulos.
Οι γιοι τους, Γιάννης και Σπύρος Νικολακάκης, δήλωσαν ότι ήταν εύκολη η απόφαση να δεχτούν τα δικαιώματα ονοματοδοσίας.
“Οι γονείς μας ήταν ένθερμοι υποστηρικτές του Oakleigh και του σχολείου και ξέρουμε ότι θα χαιρόντουσαν πολύ για τη συμμετοχή μας. Ειδικά η μητέρα μου θα το λάτρευε – έφυγε από την Κρήτη για την Αυστραλία το 1964 και ήταν μία από τις λίγες γυναίκες εκείνης της γενιάς που ολοκλήρωσε το λύκειο. Πάντα τόνιζε τη σημασία μιας καλής εκπαίδευσης”, δήλωσε ο Σπύρος Νικολακάκης.
“Οι γονείς μου ξεκίνησαν τη Nikpol, και ο Γιάννης και εγώ μπήκαμε στην οικογενειακή επιχείρήσαμε όταν τελειώσαμε τις σπουδές μας. Η επιχείρηση βέβαια έχει αλλάξει και μεγαλώσει πολύ, τα προϊόντα έχουν αλλάξει, όπως και οι πελάτες μας, αλλά προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να διατηρήσουμε σταθερή την κουλτούρα μας. Ενώ η επιχείρηση είναι μια λειτουργική ενσάρκωση της κληρονομιάς των γονιών μου, υπάρχει κάτι πολύ ιδιαίτερο στο να αναγνωρίζεται το όνομα της οικογένειας με αυτόν τον τρόπο”, πρόσθεσε ο αδελφός του, Γιάννης Νικολακάκης.
Τα αδέλφια δήλωσαν ότι θέλουν να προσφέρουν και να βοηθήσουν κι εκείνη με τη σειρά τους την ελληνική παροικία.
“Ο Γιάννης και εγώ είμαστε ιδεαλιστές, μας αρέσει να ονειρευόμαστε. Αναρωτηθήκαμε: “Γιατί να μην μπορεί το Oakleigh Grammar να είναι εξίσου καλό ή ακόμα και καλύτερο από τα κορυφαία σχολεία της Μελβούρνης;”. Στην επιχείρησή μας το πιο ικανοποιητικό πράγμα για εμάς είναι να βλέπουμε τους ανθρώπους μας να αναπτύσσονται και να εξελίσσονται”.
“Ελπίζουμε ότι η χορηγία μας προς το Κέντρο Ακαδημαϊκής Αριστείας Νικολακάκη βοηθάει με κάποιο μικρό τρόπο στην παροχή της υποδομής και της υποστήριξης για τους μαθητές του Oakleigh Grammar ώστε να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν περαιτέρω, και όπως εμείς, να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να παραμείνουν μπροστά”, δήλωσε ο Σπύρος Νικολακάκης.
Η επίσημη ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια επιχειρηματικού πρωινού του Oakleigh Grammar που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο Συνεδριακό Κέντρο του σχολείου.
Η Κοινότητα Oakleigh και το Oakleigh Grammar θα αποτίσουν επίσης φόρο τιμής στους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που μετανάστευσαν στην Αυστραλία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι Έλληνες της Αυστραλίας υπολογίζονται σε 600.000 και αποτελούν την έβδομη μεγαλύτερη γλωσσική και πολιτιστική ομάδα στη χώρα.
Αξιόλογοι Έλληνες μετανάστες που διακρίθηκαν και συνέβαλαν στην ευρύτερη κοινωνία είναι οι Χάρης Σταμούλης, Νίκος Ανδριανάκος, Σπύρος Αλυσανδράτος, Ανδρέας Ανδριανόπουλος, Νίκος Πολίτης, Νίκολας Πασπάλης (Paspaley), ο Κωνσταντίνος Μακρής, ο Ντένις Μπάτσας, ο Θόδωρος Καρύδης, ο Γιώργος Κούκης και ο Κέρι Χαρμάνης, μεταξύ άλλων.
Neoskosmos.com
Σχόλια Facebook