Κορωνοϊός: Άλλαξαν πάλι τα συμπτώματα. Ποια προκαλεί η παραλλαγή Όμικρον 5
Αν και πολλοί πιστεύουν ότι ο κορωνοϊός προκαλεί πυρετό, βήχα και δύσπνοια, τα συμπτώματά του αλλάζουν με κάθε νέα παραλλαγή και υποπαραλλαγή που δημιουργείται, αναφέρει ένας κορυφαίος ειδικός στην μάστιγα των τελευταίων ετών.
Τους τελευταίους μήνες έχει επικρατήσει σε σχεδόν όλο τον κόσμο η υποπαραλλαγή Όμικρον 5, η οποία ως φαίνεται προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα, λέει ο Dr. Tim Spector, καθηγητής Γενετικής Επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου (KCL) και επικεφαλής μεγάλης μελέτης για την COVID-19 (συμμετέχουν πάνω από 4,7 εκατομμύρια εθελοντές).
Προκαλεί επίσης λίγο διαφορετικά συμπτώματα απ’ ό,τι οι προηγούμενες υποπαραλλαγές της Όμικρον.
«Τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας δείχνουν ότι αυτή τη στιγμή ο κορωνοϊός προκαλεί λιγότερα και πιθανώς ηπιότερα συμπτώματα στους περισσότερους ανθρώπους», ανέφερε. «Φυσικά υπάρχουν εξαιρέσεις και κάποιοι άνθρωποι νοσούν πολύ σοβαρά. Ωστόσο ο κορωνοϊός Όμικρον 5 πιθανώς προκαλεί χαμηλότερο ιικό φορτίο, οπότε είναι ηπιότερα και τα συμπτώματα».
Το συχνότερο από αυτά τα συμπτώματα (παρατηρείται σε περισσότερο από το 60% των ασθενών) είναι ο πονόλαιμος. Ακολουθεί ο πονοκέφαλος, τον οποίο αναφέρουν τουλάχιστον οι μισοί ασθενείς. Στο 48% των περιπτώσεων παρατηρείται ρινική συμφόρηση («μπούκωμα»), στο 46% ξηρός βήχας (χωρίς φλέγματα) και στο 45% συνάχι.
Τα ποσοστά αυτά προέρχονται από τη μελέτη του Dr. Spector, στο πλαίσιο της οποίας όσοι νοσούν από κορωνοϊό αναφέρουν λεπτομερώς τα συμπτώματά τους.
Τα επόμενα πέντε
Ο κορωνοϊός Όμικρον 5 μπορεί να προκαλέσει πολλά άλλα συμπτώματα, όπως:
- Παραγωγικό βήχα (με φλέγματα). Τον αναφέρει το 44% των ασθενών
- Βραχνάδα της φωνής (44% των ασθενών)
- Φτάρνισμα (39%)
- Κόπωση (29%)
- Πόνους στου μυς (28%)
Τα δύο κλασικά συμπτώματα των προηγούμενων παραλλαγών είναι πολύ σπανιότερα. Μόλις το 13% των ασθενών που μολύνει ο κορωνοϊός Όμικρον 5 αναφέρουν πυρετό, ενώ δύσπνοια παρουσιάζει το 12%.
Εκείνο, όμως, που είναι πολύ ενθαρρυντικό, κατά τον Dr. Spector, είναι πως έχει μειωθεί σημαντικά το ποσοστό των ασθενών που εκδηλώνουν διαταραχή στην όσφρηση. «Η ανοσμία έχει μειωθεί κατά 15% μέσα σε μόλις έξι εβδομάδες», είπε. «Αυτό δημιουργεί ελπίδες πως ίσως προσβάλλει λιγότερο τον εγκέφαλο η παραλλαγή Όμικρον 5 που δημιούργησε ο κορωνοϊός. Αν αυτό ισχύει, θα έχει λιγότερες συνέπειες μακροπρόθεσμα. Είναι όμως νωρίς για να το πούμε αυτό».
Εξίσου σημαντική είναι η μείωση και στα συμπτώματα στο στήθος (πόνος, σφίξιμο, δύσπνοια) διότι αυτά μπορεί να οδηγήσουν τους ασθενείς στο νοσοκομείο, κατέληξε.
https://www.iatropedia.gr
Φωτογραφία: iStock
Σχόλια Facebook