«Ταμείο» για την πρώτη μάχη της Βουλής κάνουν τα κόμματα
Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει και πάλι η Ολομέλεια, για να εγκρίνει ή όχι την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση της Επιτροπής. Υπενθυμίζεται πως απαιτούνται 120 ψήφοι.
Αθήνα.- Η προ ημερησίας συζήτηση τελειώσε, η Εξεταστική έρχεται. Η πρώτη μεγάλη μάχη της πολιτικής χρονιάς ολοκλήρωθηκε και την άλλη εβδομάδα ανοίγει το κυρίως «μενού» της υπόθεσης των παρακολουθήσεων.
Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει και πάλι η Ολομέλεια, για να εγκρίνει ή όχι την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση της Επιτροπής. Υπενθυμίζεται πως απαιτούνται 120 ψήφοι.
Οι αναγνώσεις των κοινοβουλευτικών δυνάμεων για την παρουσία τους στη Βουλή είναι, όπως πάντα, διαφορετικές αποτυπώνουν ωστόσο τα μελλοντικά τους σχέδια.
ΝΔ
Στη ΝΔ τονίζουν πως ο πρωθυπουργός επέλεξε να ακολουθήσει τον δρόμο της θεσμικότητας, γι’ αυτό και εμφανίστηκε για άλλη μια φορά ανοιχτός σε αλλαγές περιμένοντας προτάσεις από τα άλλα κόμματα.
Για την υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη μιλούν για ένα μεμονωμένο γεγονός όσο και αν η αντιπολίτευση επιχειρεί -χωρίς αποτέλεσμα- να του δώσει άλλες διαστάσεις. «Ο πρωθυπουργός έκλεισε το ζήτημα» τόνιζαν χαρακτηριστικά από την πλευρά της πλειοψήφιας.
Το ανοιχτό μέτωπο της γαλάζιας παράταξης με τη Χαριλάου Τρικούπη παραμένει με στελέχη να κάνουν λόγο «για πολιτικό καπέλωμα του Νίκου Ανδρουλάκη από τον Αλέξη Τσίπρα».
Παρά τις στοχευμένες διαρροές από την αντιπολίτευση για «ρήγμα» στην κοινοβουλευτική ομάδα της πλειοψηφίας, από την οδό Πειραιώς τονίζουν πως εμφανίστηκε «μπετοναρισμένη», γι’ αυτό άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας δεν σήκωσε το γάντι που του πέταξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση.
Η προσοχή, πλέον του πρωθυπουργού θα στραφεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με βασικό στόχο τη στήριξη της κοινωνίας.
ΣΥΡΙΖΑ
Στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζουν πως ο πρωθυπουργός είναι αντιμέτωπος με μια «βαθιά πολιτική μοναξιά», καθώς στη συζήτηση στην Ολομέλεια βρέθηκε απέναντι από όλα τα κόμματα του προοδευτικού τόξου. Τι συνεπάγεται αυτό σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ; Το σταδιακό τέλος της ηγεμονίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στο χώρο του κέντρου.
Ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη από το Predator για τον οποίο «δεν είπε κουβέντα», τονίζουν χαρακτηριστικά.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών έχει πολλές «ουρές» και είναι αποφασισμένοι να το συντηρούν στην κορυφή της επικαιρότητας.
Ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε τη στρατηγική με την οποία θα κινηθεί από εδώ και στο εξής μιλώντας για έναν «ανένδοτο θεσμικό αγώνα».
Είναι προφανές πως στο δρόμο προς τις εκλογές τα θέματα Δημοκρατίας και Κράτος Δικαίου θα βρίσκονται παράλληλα με την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση εξαιρετικά ψηλά στις προτιμήσεις της Κουμουνδούρου. Από την αξιωματική αντιπολίτευση συμπληρώνουν πως ο τέως πρωθυπουργός απέδειξε πως δεν έχει τίποτα να φοβηθεί προτρέποντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συγκροτήσει νέα Εξεταστική Επιτροπή αν το επιθυμεί για την περίοδο 2015-2019.
ΠΑΣΟΚ
Η απουσία του Νίκου Ανδρουλάκη από άλλη μια κοινοβουλευτική μάχη είναι ένα μειονεκτήματα με το οποίο, όμως έχουν μάθει να ζουν στη Χαριλάου Τρικούπη. Τονίζουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απάντησε σε κανένα ερώτημα από αυτά που είχε θέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με κυριότερο «ποιοι ήταν οι εθνικοί λόγοι για την παρακολούθησή του».
Η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ήταν χαρακτηριστική για τις προθέσεις του κινήματος: “Και επειδή εξέφρασε μια… αγωνία για το πότε θα συναντηθούμε, του δίνω ραντεβού στην εξεταστική επιτροπή για να έρθει και να απαντήσει ευθέως σε ό,τι απέφυγε σήμερα επιλέγοντας ξανά ως μέθοδο διαφυγής την τοξική αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα”.
Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι το μήνυμα θα το λάβει πολύ σύντομα η κυβέρνηση και είναι ένα: Πως δεν θα μπορεί να σταθεί από τη στιγμή που οι πολίτες αισθάνονται ότι αμφισβητούνται οι δημοκρατικές τους ελευθερίες.
Σχόλια Facebook