Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δικαίωμα της Κύπρου να αναπτύξει τους πόρους στην ΑΟΖ της

Θετικές εμφανίζονται οι ΗΠΑ στην ανάπτυξη πόρων μετά τις ανακοινώσεις της κοινοπραξίας ENI-TOTAL για ευρήματα φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μια τέτοια εξέλιξη θα προωθήσει την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια ενώ θα δυναμώσει τα θεμέλια για ενεργειακή ασφάλεια σε όλη την περιοχή.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ENI-TOTAL και τις έως τώρα εκτιμήσεις στο κοίτασμα Cronos-1 του τεμαχίου 6 ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επεσήμανε:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ενωμένες με τους Συμμάχους και τους εταίρους μας στη δέσμευσή μας για την προώθηση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, τη μείωση της συλλογικής μας εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια και τη διατήρηση της πίεσης στο Κρεμλίνο. Η πολιτική των ΗΠΑ για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει».

Ο ίδιος τόνισε ακόμη πως οι ΗΠΑ  αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.

«Πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου, όπως και όλοι οι πόροι της, θα πρέπει να μοιράζονται δίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».

Τα επόμενα βήματα της Κύπρου

Η η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδου επισήμανε ότι η ανακάλυψη αυτή έρχεται στο ευρύτερο «κάδρο ανακαλύψεων» που έχουν πραγματοποιηθεί στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). «Πρόκειται για την τρίτη ανακάλυψη για την οποία υπάρχει ένδειξη ποσοτήτων» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Όπως εξήγησε η ίδια παραπέμποντας στον σχετικό χάρτη παρακάτω, πρόκειται για το τεμάχιο με τον αριθμό 6, ενώ δίπλα του, αυτό με τον αριθμό 7, είναι επίσης υπό τη διαχείριση της ίδιας κοινοπραξίας εταιρειών και εντοπίζεται, φαίνεται να υπάρχει κάποια προοπτική και θα γίνουν μελέτες το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα για το τι μπορεί να γίνει από πλευράς νέων γεωτρήσεων.

Αναφορικά με το πότε θα γίνει γνωστό αν μπορεί να εξαχθεί το φυσικό αέριο, σημείωσε ότι ήδη θεωρείται εκμεταλλεύσιμη η ποσότητα που έχει εξευρεθεί. Η κ. Πηλείδου γνωστοποίησε ότι υπάρχει ελπίδα και με δεύτερη γεώτρηση, με την οποία θεωρείται ότι μπορούν να προστεθούν και επιπρόσθετες ποσότητες.

«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να υποβληθεί ένα πλάνο αξιοποίησης από την εταιρεία το οποίο θα εγκριθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, και εκεί θα φανούν τα ακριβή χρονοδιαγράμματα» είπε ακόμη η υπουργός.

Υπο εξέταση συνέργειες

Η ίδια έκανε λόγο και για την προοπτική κάποιων συνεργειών οι οποίες θα πρέπει να εξεταστούν. «Βάσει των ποσοτήτων που έχουν εξευρεθεί σήμερα άποψή μου είναι ότι το σενάριο που θα επικρατήσει είναι η μεταφορά του φυσικού αερίου στην Αίγυπτο» σημείωσε.

Ωστόσο υπογράμμισε ότι εφόσον εξευρεθούν μεγάλες ποσότητες ενδέχεται το δεδομένο αυτό να αλλάξει και να τεθεί η μεταφορά φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Ανέφερε δε ότι στην παρούσα φάση επεξεργάζονται τέσσερα σενάρια μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο. «Η πιο ρεαλιστική χρονική περίοδο για εξαγωγή φυσικού αερίου είναι το 2026 – 2027. Από εκεί και πέρα αν ευθυγραμμιστούν διάφορες κοινοπραξίες και αν βρεθούν οι κατάλληλες συνέργειες μπορεί να ακολουθήσει και πιο σύντομα η αξοποίηση επιπρόσθετων κοιτασμάτων» τόνισε η κ. Πηλείδου.

newpost.gr