Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου επεκτείνεται για να στεγάσει νέα, πολύτιμα ευρήματα

Φωτο:Το κτήριο του αρχαιολογικού μουσείου Χίου, έργο των Σουζάνας και Δημήτρη Αντωνακάκη ΥΠΠΟΑ

Η επέκταση του Aρχαιολογικού Mουσείου της Χίου θα γίνει πραγματικότητα μετά την παραχώρηση έκτασης 8,5 στρεμμάτων, από τον Δήμο Χίου στο ΥΠΠΟΑ.

Το κτήριο, βραβευμένο έργο της Σουζάνας και του Δημήτρη Αντωνακάκη, έχει ανάγκη επέκτασης, προκειμένου να στεγάσει τα νέα ευρήματα του νησιού, με τρόπο σύγχρονο, μουσειολογικά και μουσειογραφικά. Κι αυτή η αναγκαιότητα ήταν μια εκκρεμότητα εδώ και καιρό.

«Για να υλοποιηθεί το έργο με ευρωπαϊκούς πόρους, έπρεπε το ακίνητο -ιδιοκτησίας του Δήμου- να περιέλθει στην κυριότητα του ΥΠΠΟΑ. Με την ολοκλήρωση της τυπικής διαδικασίας και ενώ οι μελέτες είναι σε εξέλιξη, το ΥΠΠΟΑ θα προχωρήσει στην άμεση ένταξη του, σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Παράλληλα, αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού, η ολοκλήρωση της αποκατάστασης του Κάστρου, η οποία υλοποιείται συστηματικά και με πρότυπο τρόπο, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου. Η τρέχουσα φάση ολοκληρώνεται στο τέλος του 2023, με προϋπολογισμό 1.200.000 ευρώ. Απομένει ένα τμήμα, του οποίου η μελέτη βρίσκεται στο στάδιο της ωρίμανσης, ώστε να ενταχθεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο», σύμφωνα με δήλωση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη.

Την πορεία των έργων, που εκτελούν οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στη Χίο, και τα νέα που δρομολογούνται, εξέτασε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, παρουσία της οποίας πραγματοποιήθηκαν και τα θυρανοίξια της παλαιοχριστιανικής Βασιλικής του Αγίου Ισιδώρου, που αποκαταστάθηκε από το ΥΠΠΟΑ.

Σε σύσκεψη με τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου Παντελή Βρουλή, συζητήθηκαν, επίσης, τα έργα τα οποία ήδη υλοποιεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Χρηματοδοτείται, με προϋπολογισμό 700.000 ευρώ, το έργο της «Αποκατάστασης του αμυντικού πύργου και του οχυρωματικού περιβόλου, στο μοναστηριακό συγκρότημα της Νέας Μονής», ενώ με προϋπολογισμό 1.470.000 ευρώ, χρηματοδοτείται το έργο «Εκφάνσεις της μνημειακής ζωγραφικής της Χίου», που περιλαμβάνει την αποκατάσταση του ναού Παλιού Ταξιάρχη, στα Μεστά, του ναού Αγίου Γεωργίου, στη θέση «Πραστειά» στη Σιδηρούντα, και του Αγίου Θαλελαίου, στον οικισμό του Αγίου Γάλακτος.

Παράλληλα, συζητήθηκε ο προγραμματισμός της υπογραφής Προγραμματικών Συμβάσεων Πολιτισμικής Ανάπτυξης, για την εκπόνηση μελετών αποκατάστασης της Μονής Μουνδών, του συγκροτήματος Λωβοκομείου, καθώς και του ερευνητικού προγράμματος της διερεύνησης της ιδιαίτερης πολιτιστικής φυσιογνωμίας του Κάμπου.

Πηγή:huffpost.gr

Λεπτομέρεια από τον διάκοσμο της παλαιοχριστιανικής εκκλησίας
Λεπτομέρεια από τον διάκοσμο της παλαιοχριστιανικής εκκλησίας
ODYSSEUS.CULTURE.GR

Την Κυριακή, 14 Αυγούστου, παρουσία της Λίνας Μενδώνη τελέστηκαν από τον Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκο τα θυρανοίξια της Παλαιοχριστιανικής του Αγίου Ισιδώρου. Το έργο με τίτλο «Αναδόμηση ναού Αγίου Ισιδώρου και ανάδειξη της παλαιοχριστιανικής βασιλικής» έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και υλοποιείται, απολογιστικά και με αυτεπιστασία, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου, με προϋπολογισμό 1 εκ. ευρώ.

Ο ναός του Αγίου Ισιδώρου, στην περιοχή Λέτσαινα της πόλης Χίου, περικλείει το μαρτύριο του Αγίου. Το δάπεδό του καταλαμβάνεται από ψηφιδωτά του 5ου και 6ου αιώνα μ.Χ. Το αρχικό μνημείο, τύπου τρίκλιτης βασιλικής, το οποίο σωζόταν σε κατάσταση ερειπίου, αποκαλύφθηκε μετά από ανασκαφική έρευνα. Στη θέση του είχαν κτιστεί, άλλοι ναοί, σε τουλάχιστον, πέντε επάλληλες φάσεις.

Στη συνέχεια, η Υπουργός εγκαινίασε, στη Βιβλιοθήκη «Αγιος Αγαπητός», στον Βροντάδο, την έκθεση βιβλίου για τον πολιτισμό της Μικράς Ασίας την οποία διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Χίου, στο πλαίσιο των 100 χρόνων μνήμης, από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκος, ο οποίος τίμησε την Υπουργό με το παράσημο του Αγίου Ισιδώρου,