Ρόμπερτ Μενέντεζ: Κόκκινη κάρτα στην Τουρκία για τους S-400
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ προειδοποιεί τον Ερντογάν να μην προχωρήσει στη συμφωνία με τη Ρωσία, ενώ παράλληλα συνεχίζεται στην Ουάσιγκτον η προσπάθεια της Τουρκίας για αγορά νέων F-16 και αναβάθμιση των παλιών.
«Ως εδώ και μη παρέκει» διαμηνύουν οι ΗΠΑ στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποιώντας τον να μην προχωρήσει τη συμφωνία με τη Ρωσία για τους S-400.
Μετά την πρώτη αντίδραση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που υπενθύμισε στην Αγκυρα τις κυρώσεις, στέλνοντας μήνυμα να σταματήσει οποιαδήποτε αμυντική συνεργασία με τη Μόσχα, τη σκυτάλη πήρε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μενέντεζ, καθώς στην Ουάσιγκτον συνεχίζεται και η αντιπαράθεση αν πρέπει να γίνει δεκτό το αίτημα της Τουρκίας για νέα F-16 και αναβάθμιση των παλιών.
Αφορμή για να σταλούν οι απαραίτητες προειδοποιήσεις στην Τουρκία ήταν η δήλωση του επικεφαλής της υπηρεσίας στρατιωτικής συνεργασίας της Ρωσίας Ντμίτρι Σουγκάγιεφ στο TASS, ότι η Αγκυρα και Μόσχα έχουν ήδη υπογράψει συμφωνία και για δεύτερη συστοιχία S-400, χωρίς να διευκρινίζει πότε έγινε αυτό.
Η αντίδραση ήρθε από τούρκο αξιωματούχο, που επιχείρησε να διαψεύσει εμμέσως τη δήλωση λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν νέες συμφωνίες» διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η αρχική σύμβαση «περιελάμβανε ήδη δύο παρτίδες». Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και δεν υπάρχουν νέες συμφωνίες» υποστήριξε ο αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, αλλά δεν φαίνεται να κατάφερε να κατευνάσει τις αντιδράσεις.
«Παραβίαση των κυρώσεων»
Ο Μενέντεζ – ο οποίος σταθερά στέκεται απέναντι στις μεθοδεύσεις της Τουρκίας – έσπευσε να στρέψει τα πυρά του στην Αγκυρα σημειώνοντας τη βαθύτατη ανησυχία του για το γεγονός ότι εξετάζει περαιτέρω αγορές του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400. Μία παράδοση, όπως είπε, που θα αποτελούσε «άλλη μια ξεκάθαρη παραβίαση των κυρώσεων των ΗΠΑ που επιβάλλονται από τον Νόμο για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας συνέδεσε το ενδεχόμενο παραλαβής της δεύτερης συστοιχίας των S-400 από την Τουρκία με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία λέγοντας η Αγκυρα έχει την ευθύνη και την ευκαιρία να επιδείξει κατηγορηματικά τη δέσμευσή της στο ΝΑΤΟ και στην περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, «απορρίπτοντας πλήρως κάθε στρατιωτική συνεργασία με έναν εγκληματία πολέμου όπως ο Βλαντίμιρ Πούτιν».
Ο Μενέντεζ αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά και στο παζάρι του Ερντογάν για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μεταξύ των συνεχιζόμενων ανταγωνιστικών παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Ελλάδας και της καθυστέρησης της ενταξιακής διαδικασίας της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ελπίζω ειλικρινά η Τουρκία να αλλάξει πορεία και να ανταποκριθεί στις ευθύνες της έναντι της αμυντικής συμμαχίας, ως ο εποικοδομητικός εταίρος στην περιοχή που όλοι ελπίζουμε ότι μπορεί να είναι».
Εξέφρασε δε την άποψη ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι ξεκάθαρες καθώς «οποιαδήποτε επέκταση των δεσμών της Τουρκίας με τον ρωσικό αμυντικό τομέα θα ήταν σοβαρό λάθος που θα έθετε σε περαιτέρω κίνδυνο την ασφάλεια των συμμάχων και εταίρων μας στο ΝΑΤΟ και σε όλη την Ευρώπη». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μενέντεζ πραγματοποίησε ιδιωτική επίσκεψη ιδιαίτερου συμβολισμού και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης την Τετάρτη, συνοδευόμενος από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνη.
Το Στέϊτ Ντιπαρτμεντ
Ο Μενέντεζ είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει την είδηση και στο ζήτημα των F-16, με την Τουρκία να τον έχει επανειλημμένα κατηγορήσει ως μέλος του ελληνικού λόμπι. Ωστόσο αυτή τη φορά στην ίδια γραμμή με τον γερουσιαστή τάχθηκε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον συνήθως ισορροπιστή Νεντ Πράις να είναι περισσότερο από σαφής.
Ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά ότι η θέση των ΗΠΑ για την αγορά εκ μέρους της Τουρκίας των S-400 είναι πολύ γνωστή για να προσθέσει ότι «ο βάρβαρος και αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας καθιστά ζωτικής σημασίας τώρα και περισσότερο από ποτέ, κατά κάποιον τρόπο, όλες οι χώρες να αποφύγουν συνδιαλλαγές με τον ρωσικό αμυντικό τομέα», αλλιώς «εκτίθενται στον κίνδυνο κυρώσεων».
Σε αυτό το πλαίσιο ο Ερντογάν θα κληθεί να αποσαφηνίσει τη θέση του αμέσως, καθώς ήδη έχει αρχίσει τις επαφές στην Ουάσιγκτον με στόχο να εξασφαλίσει τα F-16 και να κάμψει τις αντιδράσεις, με τη δήλωση εκ μέρους της Μόσχας να είναι εξόχως προβληματική. Ισως και να είχε στόχο να υπονομεύσει τις εξελίξεις, σύμφωνα με τους πλέον κακεντρεχείς…
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ/in.gr
Σχόλια Facebook