Να μην κλείνουν τα σωματεία, υποστηρίζει ομογενής πρόεδρος
O πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Φιλανθρωπικού Συλλόγου της κομητείας Πάσκο, στη Φλόριδα, Πέτρος Κουτσοπανάγος. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡΧΕΙΟ “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ.
Τάρπον Σπρινγκς.- Τα σωματεία της Ομογένειας πρέπει να διατηρούνται και να αυξάνονται και όχι να κλείνουν, υποστηρίζει ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Φιλανθρωπικού Συλλόγου της κομητείας Πάσκο, κοντά στο φημισμένο «Ελληνικό Χωριό», Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριδας, Πέτρος Κουτσοπανάγος.
Τη θέση του αυτή θα υποστηρίξει στην πρώτη μετά τις καλοκαιρινές διακοπές γενική συνέλευση των μελών της οργάνωσης, κατά την οποία αναμένεται ότι θα ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον.
«Είναι μια δύσκολη καμπή που λίγο-πολύ απασχολεί πολλά σωματεία της ομογένειας παντού», δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο κ. Κουτσοπανάγος. «Οι καιροί αλλάζουν, οι παλαιότεροι φεύγουν από τη ζωή και ο αριθμός των μελών συρρικνώνεται. Πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα ενεργήσουμε».
Ο κ. Κουτσοπανάγος τόνισε ότι η οργάνωση που αντιπροσωπεύει έχει ιστορία προσφοράς στην ελληνοαμερικανική κοινότητα, αλλά, όπως όλοι οι ομογενειακοί φορείς, αντιμετωπίζει διάφορες ιδιαιτερότητες, που είναι ανάγκη να συζητηθούν το φθινόπωρο ώστε να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον του.
Ο κ. Κουτσοπανάγος, που είναι και αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Πολιτιστικού Κέντρου Φλόριδας, «Προμηθέας» υποστήριξε την ανάγκη να ενδιαφέρονται οι ομογενειακοί φορείς για τα μέλη τους, αλλά και για όλη την ελληνοαμερικανική παροικία, όπως και για τη γενέτειρα.
Αναφερόμενος στην ιστορία του οργανισμού, είπε ότι ιδρύθηκε πριν πενήντα περίπου χρόνια. Ομως λόγω διαφωνιών αποχώρησαν ορισμένα μέλη και δημιούργησαν το δικό τους σωματείο στην κομητεία Πάσκο, όπου και διέμεναν οι περισσότεροι.
«Υπήρχε τότε ένας πολύ καλός πρόεδρος που έκανε εξαιρετική εργασία στο σωματείο», τόνισε ο κ. Κουτσοπανάγος, ο οποίος και έγινε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.
Στη συνέχεια, ανέλαβαν τη διοίκηση κάποιες κυρίες του Συμβουλίου, οι οποίες συνέχισαν το πρόγραμμα που υπήρχε.
Συνήθιζαν τότε να πηγαίνουν τα μέλη του Συλλόγου σε εστιατόριο να συντρώγουν και να συγκεντρώνονται για παιχνίδια μπίνγκο και κοινωνικές συναναστροφές.
Με το πέρασμα των χρόνων, ο κ. Κουτσοπανάγος έγινε αντιπρόεδρος πρώτα και στη συνέχεια πρόεδρος, αρνούμενος τη σκέψη ορισμένων μελών να διακοπεί η λειτουργία του.
Με δική του εισήγηση αποφασίστηκε αντί να πηγαίνουν τα μέλη σε εστιατόρια, να συγκεντρώνονται σε μια αίθουσα κάθε εβδομάδα. Επελέγη για το σκοπό αυτό η ιδιόκτητη αίθουσα του Hellenic-American Benevolent Association , κοντά στον Αγιο Νικόλαο του Τάρπον Σπρινγκς.
Ο κ. Κουτσοπανάγος υποστήριξε επίσης την ιδέα, αντί να πηγαίνουν τα μέλη σε διάφορα εστιατόρια, να πηγαίνουν στις χοροεσπερίδες των άλλων σωματείων, για την υποστήριξή τους. Ο Σύλλογος αναλάμβανε τα μισά έξοδα των εισιτηρίων.
Η απόφαση αυτή, προκάλεσε την αύξηση των μελών του σωματείου.
Ο Πέτρος Κουτσοπανάγος γεννήθηκε στο χωριό Κάνδαλος, κοντά στην Τρίπολη της Αρκαδίας. Είχε άλλα τέσσερα αδέλφια, τον Παναγιώτη, τον Γιάννη, τον Χρήστο και τον Γιώργο, που πέθαναν. Ο Χρήστος έχασε τη ζωή του, όταν πνίγηκε σε πηγάδι σε ηλικία 19 χρονών.
Ο πατέρας του, Δημήτριος, από τον Κάνδαλο, ήταν ιερέας επί 45 χρόνια στην ίδια εκκλησία, στον Αγιο Δημήτριο του χωριού τους και η μητέρα του, Αθανασία, καταγόταν από το χωριό Μανθυρέα, ή Καπαρέλι, όπως λεγόταν παλαιότερα.
Στον μικρό Πέτρο άρεσαν τα όργανα. Σε ηλικία 13 χρονών έπαιζε κιθάρα και τραγουδούσε. Μάλιστα, επειδή δεν έφτανε τους άλλους, τον έβαζαν επάνω σε καρέκλα. Μεγαλώνοντας είχε παίξει με φίλους του που είχαν ορχήστρα, σε διάφορες εκδηλώσεις στο χωριό του. Σήμερα, παίζει κλαρίνο και τραγουδά, επειδή του αρέσει, σε εκδηλώσεις του Πανελλήνιου Πολιτιστικού Κέντρου «Προμηθέας» του Τάρπον Σπρινγκς.
Από μικρός, ήταν μαραγκός και ήταν περιζήτητος σ’ όλο το χωριό. «Ήμουν ο μάστορας στην περιοχή», είπε.
Η μητέρα του είχε αδελφούς στη Βοστώνη, που έκαναν πρόσκληση το 1951 στον πατέρα του, αλλά δεν μπόρεσε αυτός να έλθει. Ηταν δύσκολο για τον πατέρα τους, να συντηρήσει την οικογένειά του. Εκείνο τον καιρό, ο Πέτρος παντρεύτηκε Ελληνίδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αργυρώ Κυριακούλη, με την οποία και ήλθε στην Αμερική.
Ετσι, τον Ιούλιο του 1958 ο Πέτρος Κουτσοπανάγος πήγε στο Σικάγο, όπου έμεινε συνολικά 25 χρόνια. Τα επόμενα χρόνια έφερε κοντά του τον Γιώργο και τον Παναγιώτη ο οποίος είχε εν τω μεταξύ παντρευτεί και έμενε στην Αθήνα.
Στη Φλόριδα, όπου εγκαταστάθηκε μετά το Σικάγο, άνοιξε εστιατόριο και ζαχαροπλαστείο στο Τάρπον Σπρινγκς και ύστερα από ένα διάστημα πήγε στην Ελλάδα, όπου έμεινε τέσσερα χρόνια. Δεν άντεξε περισσότερο και επέστρεψε στη Φλόριδα, όπου αγόρασε μια έκταση στο Χόλιντέϊ της κομητείας Πάσκο, λίγο βόρεια από το Τάρπον Σπρινγκς, και άνοιξε με τον γιο του, ο οποίος έχει δίπλωμα μηχανικού, συνεργείο αυτοκινήτων με αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων. Ο ίδιος αφοσιώθηκε περισσότερο σε επιχείρηση που άνοιξε δίπλα, για δένδρα και λουλούδια.
Ο κ. Κουτσοπανάγος διετέλεσε πρόεδρος του Πανελλήνιου Πολιτιστικού Κέντρου «Προμηθέας» της Φλόριδας και του Hellenic Benevolent Association του Τάρπον Σπρινγκς, ενώ για πολλά χρόνια προσφέρει τις υπηρεσίες του ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης στη Φλόριδα.
Πηγή:ekirikas.gr
Σχόλια Facebook