Ο κίνδυνος ύφεσης στην Ευρωζώνη βυθίζει το ευρώ σε ρεκόρ 20ετίας
Η οικονομική ύφεση που απειλεί την Ευρωζώνη προκαλεί μεγάλη πίεση και στο ευρώ, που καταγράφει την ισχυρότερη πτώση των τελευταίων 20 χρόνων.
Διατηρώντας την ισοτιμία του οριακά πάνω από το δολάριο, μετά την σύντομη πτώση περισσότερο από 10% έναντι του δολαρίου μέσα στον Ιούλιο στα 99μ52 ευρω το δολάριο, την πρώτη από το 2012, αναλυτές στο Bloomberg εκτιμούν οτι η πτώση του του θα συνεχιστεί.
Μεγάλο μέρος της οικονομικής ύφεσης που απειλεί την ευρωζώνη επικεντρώνεται στη διακοπή του εφοδιασμού της με ρωσικό φυσικό αέριο με τη Γερμανική βιομηχανία να είναι απόλυτα εκτεθειμένη σε αυτό.
H Credit Swiss βλέπει 50% πιθανότητες να βυθιστεί η ευρωζώνη σε ύφεση τους επόμενους έξι μήνες με τις προβλέψεις της Goldman Sachs να είναι ακόμη πιο δυσοίωνες, καθώς θεωρεί οτι είμαστε μόλις ένα μήνα μακριά.
Βαρίδι η Ιταλία
Η μεγαλύτερη ανησυχία αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται στην Ιταλία η οποία βιώνει μια ισχυρή πολιτική κρίση, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, που απειλεί να προκαλέσει ντόμινο σε όλη την Ευρωζώνη, παρά τις διαβεβαιώσει της ακροδεξιάς Τζόρτζια Μελόνι οτι εάν σχηματίσει κυβέρνηση θα παραμείνει πιστή στους δημοσιονομικούς κανόνες.
Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τους αναλυτές η Ιταλία θα έχανε περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η S&P Global Ratings μείωσε τις προοπτικές της για το χρέος της χώρας ενώ και οι επιδόσεις των ιταλικών ομολόγων έναντι της Γερμανίας, είναι υψηλότερες από το 2020.
Η JPMorgan Chase και η Rabobank εκτιμούν οτι το ευρώ θα υποχωρήσει έως και 0,95 έναντι του δολαρίου, λόγω της μεγάλης έκθεσης της Ευρώπης στην ενεργειακή κρίση με το Bloomberg να το προσδιορίζει στο 1,06 προς το τέλος του 2022.
Στασιμότητα της Οικονομίας
Μεγάλο μέρος της υποτίμησης του νομίσματος συνδέεται με την ασθενή οικονομία της ευρωζώνη λόγω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης και του απότομου πληθωρισμού στο 8,9%, με τη Γερμανία ― τη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπης ― να παραμένει στάσιμη.
Επίσης στο μείγμα είναι η απόκλιση της νομισματικής πολιτικής. Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα, αλλά η Federal Reserve έχει σφίξει περισσότερο από τέσσερις φορές περισσότερο φέτος, αφού πρόσθεσε άλλες 75 μονάδες βάσης στο σημείο αναφοράς της την Τετάρτη.
Τι σημαίνει η πτώση του ευρώ
Μια ανεξέλεγκτη πτώση του ευρώ, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο πληθωρισμό -καθώς θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο- στην περαιτέρω αύξηση των τιμών στα προϊόντα και το πετρέλαιο που διαπραγματεύεται σε δολάρια αλλά και στις δόσεις των δανείων.
Στα θετικά, που ευνοούν και την Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών λόγω «φτηνού» ευρώ και φυσικά η μεγαλύτερη αύξηση του τουρισμού από χώρες εκτός ευρωζώνης και κυρίως τις ΗΠΑ.
Huffingtonpost.gr
Σχόλια Facebook