Πέτκοφ: Αναμένουμε ότι η διασύνδεση φυσικού αερίου Βουλγαρίας-Ελλάδας θα εγκριθεί για χρήση έως τα τέλη Αυγούστου

«Έχοντας ολοκληρώσει τις εργασίες για τη διασύνδεση φυσικού αερίου με την Ελλάδα στις 8 Ιουλίου, σήμερα έχουμε ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο στην οριστικοποίηση των εγγράφων που απαιτούνται για να τεθεί σε λειτουργία η σύνδεση φυσικού αερίου. Η διασύνδεση έχει την Πράξη 14 (πρώτο στάδιο ελέγχου των κατασκευαστικών έργων) και η εταιρεία του έργου δεσμεύεται να παράσχει την Πράξη 15 (διαπίστωση της κατάστασης της κατασκευής και την ετοιμότητά της να τεθεί σε λειτουργία) και την Πράξη 16 (την άδεια χρήσης) εντός των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων – μέχρι τα τέλη Αυγούστου», δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ σε ενημέρωση στο Υπουργικό Συμβούλιο την Παρασκευή 29 Ιουλίου.

Αυτή η άδεια θα μειώσει την τιμή του φυσικού αερίου που θα μεταφέρει ο διασυνδετήριος αγωγός, δήλωσε ο Πέτκοφ.

Κατά την ενημέρωση του Τύπου, ο απερχόμενος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοφ πρόσθεσε ότι η τιμή του φυσικού αερίου αναμένεται να μειωθεί σημαντικά από την 1η Οκτωβρίου, χάρη στην έναρξη λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού.

Στη συνέχεια ο Πέτκοφ δήλωσε ότι το έργο είναι σημαντικό για όλη την περιοχή.

Πρόσθεσε ότι η Βουλγαρία ήταν η πρώτη χώρα που θεώρησε το Αζερμπαϊτζάν και τις προμήθειες φυσικού αερίου από εκεί μέσω του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου ως μια πιθανή εναλλακτική λύση για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Την πρόοδο ως προς την εμπορική λειτουργία του διασυνδετήριου αγωγού επιβεβαίωσε και η διευθύνουσα σύμβουλος της ICGB Τεοντόρα Γκεοργκίεβα. Υπενθύμισε ότι οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Ελλάδας και της Βουλγαρίας έχουν ήδη πιστοποιήσει τον διασυνδετηριο αγωγό ως ανεξάρτητο διαχειριστή μεταφοράς φυσικού αερίου και κατάλληλο για εμπορική χρήση.

Ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας συνδέει τα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου των δυο γειτονικών χωρών, ώστε να παρέχει την πρόσβαση στο Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου και σε μια σειρά νέων πηγών φυσικού αερίου. Θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του Διαδριατικού Αγωγού (TAP), και από άλλες πηγές μέσω του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, στη βόρεια Ελλάδα.

Ο αγωγός φυσικού αερίου, που έχει μήκος 182 χλμ. εκ των οποίων 151 χλμ. είναι στη Βουλγαρία και 31 χλμ. στην Ελλάδα, έχει αρχική δυναμικότητα 3 δισεκ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, η οποία μπορεί να αυξηθεί στα 5 δισεκ. κ.μ. ετησίως εάν υπάρχει ζήτηση στην αγορά. Εκτείνεται από την Κομοτηνή (βορειοανατολική Ελλάδα), περνά από το Κίρτζαλι, το Χάσκοβο και το Ντιμίτροβγκραντ και καταλήγει στη Στάρα Ζαγόρα (νοτιοανατολική Βουλγαρία).

Πηγή: bnt.bg, AΠΕ-ΜΠΕ, huffingtonpost.gr