Εκπαιδευτικοί: Η «ανθρωπογεωγραφία» των προσλήψεων

Πού θα τοποθετηθούν οι νέοι εκπαιδευτικοί, πόσοι θα είναι και πότε θα αναλάβουν τα νέα καθήκοντά τους

Νέοι μόνιμοι εκπαιδευτικοί διορίζονται στα σχολεία της χώρας και μάλιστα από την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς. Συνολικά, ο αριθμός των εκπαιδευτικών που προσλαμβάνονται σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες είναι 8.586, οι οποίοι, όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης, θα έχουν τοποθετηθεί στις θέσεις τους μέσα στον Αύγουστο.

Η εκπαίδευση είναι γνωστό ότι επί σειρά ετών στενάζει από ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες καθηγητών, αλλά και από τα χιλιάδες κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να γίνονται προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα προηγούμενα χρόνια να ξεπερνούν και τις 40.000. Το θέμα, βέβαια, αποτελεί επί δεκαετίες μόνιμη πληγή για την εκπαίδευση, με τους δάσκαλους και τους καθηγητές να οργώνουν τη χώρα κάθε Σεπτέμβριο, χωρίς καμία δυνατότητα οικογενειακού προγραμματισμού, αλλά και τους μαθητές να μην μπορούν να χτίσουν σχέσεις εμπιστοσύνης και σταθερότητας με τους εκπαιδευτικούς τους.

Με τις νέες προσλήψεις που θα προχωρήσουν αμέσως και οι οποίες αποτελούν μία ακόμα ανάσα για τον πολύπαθο χώρο της εκπαίδευσης, η συνολική κάλυψη κενών θέσεων στα σχολεία φτάνει τις 25.000 (μαζί με τις προσλήψεις που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιήθηκαν από την νυν ηγεσία του υπουργείου Παιδείας).

Πού θα τοποθετηθούν οι νέοι εκπαιδευτικοί; Προτεραιότητα των τελευταίων ετών αποτελεί η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση – τα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία – όπου τα κενά είναι περισσότερα. Οπως λένε αναλυτές του χώρου της εκπαίδευσης, άλλωστε, το πρόβλημα των κενών στα σχολεία τα επόμενα χρόνια εκ των πραγμάτων θα περιοριστεί, με δεδομένο το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα και τον περιορισμό των γεννήσεων.

Πόσοι θα προσληφθούν

Πάντως, συνολικά θα προσληφθούν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 4.904 άτομα. Από αυτούς, με βάση τον σχεδιασμό που έχει γίνει από το υπουργείο Παιδείας, πρώτοι σε αριθμούς διορισμούς έρχονται οι δάσκαλοι με συνολικά 3.332 άτομα και ακολουθούν οι νηπιαγωγοί με 971 άτομα πανελλαδικά, οι δάσκαλοι Αγγλικών (η διδασκαλία των οποίων επεκτάθηκε πλέον και στα νηπιαγωγεία) με 280 ατομα, οι γυμναστές με 100 άτομα αλλά και οι δάσκαλοι Μουσικής με 83 άτομα. Για τη διδασκαλία των Γαλλικών θα αναλάβουν καθήκοντα τις επόμενες ημέρες 48 άτομα και για την Πληροφορική 43 άτομα.

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση – τα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας – οι ανάγκες είναι διαφορετικές. Συνολικά προσλαμβάνονται 1.928 άτομα, με τους διορισμούς να αφορούν ειδικότητες που κάθε χρόνο κατέγραφαν τις μεγαλύτερες ελλείψεις. Συγκεκριμένα, από την ερχόμενη σχολική χρονιά αναλαμβάνουν καθήκοντα 288 βιολόγοι, 321 μαθηματικοί (πολλά σχολεία έμεναν χωρίς τη βασική αυτή ειδικότητα συχνά μέχρι και τα Χριστούγεννα) και 307 φιλόλογοι. Επιπλέον για τη διδασκαλία των Αγγλικών προσλαμβάνονται 67 άτομα και για τη διδασκαλία της Μουσικής 62 άτομα.

Στα μουσικά σχολεία προσλαμβάνονται 306 άτομα, στην Ειδική Αγωγή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που έχει επίσης αφεθεί σε μαρασμό, 492 άτομα, ενώ στην Ειδική Αγωγή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 556 άτομα καθώς και ειδικό εκπαιδευτικό βοηθητικό προσωπικό 400 άτομα.

Για τα παραπάνω ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας σημειώνει ότι οι διαδικασίες ολοκληρώνονται γοργά και μέσα στην επόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι τελευταίες τυπικές διαδικασίες για το πού θα τοποθετηθεί ο κάθε εκπαιδευτικός. «Καλύψαμε οργανικά κενά σχεδόν σε όλες τις θέσεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πού θα προσληφθούν

Οπως αναφέρεται στις σχετικές εγκυκλίους του υπουργείου Παιδείας με τις οποίες και καλούνται οι εκπαιδευτικοί να καταθέσουν τις αιτήσεις για τον διορισμό τους, με βάση τις διαθέσιμες θέσεις που υπάρχουν, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση της χώρας θα γίνουν 1.560 προσλήψεις στην Αττική, 401 στη Δυτική Ελλάδα, 319 στην Πελοπόννησο, 285 στην Κεντρική Μακεδονία, 213 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 380 στη Στερεά Ελλάδα, 82 στη Θεσσαλία, 373 στην Κρήτη, 72 στην Ηπειρο, 56 στη Δυτική Μακεδονία, 244 στα Ιόνια Νησιά, 267 στο Βόρειο Αιγαίο και 56 στο Νότιο Αιγαίου.

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, θα καλυφθούν 729 θέσεις στην Αττική, 56 στη Δυτική Ελλάδα, 96 στη Πελοπόννησο, 222 στην Κεντρική Μακεδονία, 93 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 79 στη Στερεά Ελλάδα, 26 στη Θεσσαλία, 142 στην Κρήτη, 32 στην Ηπειρο, 24 στη Δυτική Μακεδονία, 58 στα Ιόνια Νησιά, 58 στο Βόρειο Αιγαίο και 122 στο Νότιο Αιγαίο.

Βέβαια, στα παραπάνω έχουν υπάρξει και καταγγελίες εκπαιδευτικών για λάθη στον υπολογισμό των μορίων τους, αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας ασχολούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα με τη διόρθωσή τους ενόψει του καταμερισμού των θέσεων. Οπως λένε, μάλιστα, στα «ΝΕΑ» οι εκπρόσωποί του, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν τα ονόματα των προσληφθέντων ώστε η… επιχείρηση κάλυψης κενών στα σχολεία να μπει στο τελικό στάδιό της.

Πηγή: Έντυπη Έκδοση «Τα Νέα»