Αποκάλυψη ρωσικών ΜΜΕ: Τουρκία και Σαουδική Αραβία ζητούν να ενταχθούν στις BRICS

Στα τέλη Ιουνίου έγινε γνωστό ότι το Ιράν και η Αργεντινή αποφάσισαν να γίνουν μέλη των BRICS και η ένωση εξέφρασε την ελπίδα ότι η ένταξή τους θα γίνει σύντομα μαζί και των νέων χωρών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον όπως η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος.

Η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία ετοιμάζονται να ενταχθούν στην ομάδα χωρών BRICS , αναφέρει η ρωσική ιστοσελίδα Izvestia, επικαλούμενη την πρόεδρο αυτού του διεθνούς φόρουμ, Πουρνίμα Ανάντ (Ερντογάν και Πούτιν στη φωτογραφία αρχείου, επάνω, από Presidential Press Service via AP).

«Ετοιμάζονται να υποβάλουν αίτηση»

«Ολες αυτές οι χώρες έχουν δείξει το ενδιαφέρον τους να ενταχθούν και ετοιμάζονται να υποβάλουν αίτηση για ένταξη. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα καλό βήμα, καθώς η επέκταση γίνεται αντιληπτή πάντα θετικά, θα αυξήσει σαφώς την επιρροή των BRICS σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η επικεφαλής του φόρουμ.

Σύμφωνα με την Ανάντ, αυτές οι χώρες, καθώς και το Ιράν με την Αργεντινή που υπέβαλαν αίτηση στα τέλη Ιουνίου, βρίσκονται ήδη «στη διαδικασία» ένταξης, επομένως αυτή είναι δυνατή στο εγγύς μέλλον, συμπεριλαμβανομένης της επόμενης συνόδου κορυφής της ομάδας το 2023 στη Νότια Αφρική.

Η ίδια τόνισε ότι «όλοι οι εκπρόσωποι του πυρήνα του φόρουμ ενδιαφέρονται για επέκταση».

Η δημιουργία μια νέας παγκόσμιας τάξης

Η πρόεδρος του διεθνούς φόρουμ σημείωσε ότι τώρα εκδηλώνεται έμπρακτα η δύναμη των BRICS, καθώς «υπάρχει πιθανότητα η ένωση να μπορέσει να εργαστεί για τη δημιουργία μιας νέας παγκόσμιας τάξης», όπως για παράδειγμα στην ανταλλαγή πόρων, στην ανάπτυξη εμπορικών, οικονομικών σχέσεων και αεροπορικών δρομολογίων, σημειώνουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία δίνουν μεγάλη έκταση στο θέμα.


Φωτογραφία Izvestiya/Pavel Bednyakov

Σύμφωνα με ανώτερη πηγή της Izvestia που γνωρίζει τη διαδικασία, στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου στο Πεκίνο, τα μέλη των BRICS συζήτησαν «σοβαρά» την ένταξη της Σαουδικής Αραβίας και το ζήτημα της Τουρκίας και της Αιγύπτου δεν τέθηκε, αν και αυτές οι χώρες «διερευνούν την πιθανότητα ένταξης εδώ και αρκετά χρόνια», μεταδίδει το echedoros-a.gr.

Στις 27 Ιουνίου, έγινε γνωστό ότι το Ιράν και η Αργεντινή υπέβαλαν αιτήσεις για ένταξη στους BRICS. Ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Εμπραΐμ Ραΐσι, σημείωσε ότι «η γεωπολιτική και γεωοικονομική θέση του Ιράν μπορεί να το καταστήσει σταθερό και αξιόπιστο εταίρο για τους BRICS».

Και ο ηγέτης της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντεζ επεσήμανε ότι η χώρα του στοχεύει «να γίνει πλήρες μέλος αυτής της ομάδας».

Η Ρωσία αντέδρασε θετικά στην πιθανή επέκταση των BRICS, αλλά επιμένει ότι είναι απαραίτητο να καθοριστούν οι διαδικασίες και οι απαιτήσεις για τις υποψήφιες προς ένταξη, δήλωσε ο σύμβουλος της ρωσικής προεδρίας Γιούρι Ουσάκοφ.

Τεράστια οικονομική επιρροή

Με την έλευση νέων μελών στους BRICS, η οικονομική επιρροή του οργανισμού θα αυξηθεί. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το ΑΕΠ της Τουρκίας το 2021 ήταν 815 δισεκατομμύρια δολάρια, της Σαουδικής Αραβίας 833,5 δισεκατομμύρια δολάρια, της Αιγύπτου 404,1 δισεκατομμύρια δολάρια, της Αργεντινής 491,4 δισεκατομμύρια δολάρια, το ΑΕΠ του Ιράν για το 2020 ήταν 231,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνει η ιστοσελίδα warnews247.gr.

Και προσθέτει ότι με αυτές τις χώρες στους BRICS, το συνολικό ΑΕΠ της Ενωσης θα ξεπεράσει τα 27 τρισεκατομμύρια δολάρια (το τρέχον ΑΕΠ των τεσσάρων χωρών που συμμετέχουν στη σύνδεση – Ρωσία, Κίνα, Ινδία και Νότια Αφρική – είναι 24,4 τρισεκατομμύρια δολάρια).

Ο Γιάροσλαβ Λιζοβόλικ, διευθυντής προγράμματος της Διεθνούς Λέσχης Συζήτησης Valdai, μέλος του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας, τόνισε ότι η Τουρκία είχε προηγουμένως υποβάλει ένα είδος αιτήματος για ένταξη στους BRICS το 2018 (αυτή η πρόθεση ανακοινώθηκε στα ΜΜΕ από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη σύνοδο κορυφής στο Γιοχάνεσμπουργκ).


Από την πρόσφατη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Πεκίνο

Ηγετικές περιφερειακές δυνάμεις

Σύμφωνα με τον κ. Λιζοβόλικ, εκείνη την εποχή οι χώρες BRICS μάλλον πίστευαν ότι η μορφή BRICS + (ενσωμάτωση του οργανισμού με περιφερειακές ενώσεις) θα ήταν ο επικρατέστερος δρόμος για την ανάπτυξη του οργανισμού.

«Ωστόσο, τώρα η επιλογή των χωρών να ενταχθούν στον πυρήνα των BRICS είναι μια διαδικασία που κερδίζει δυναμική», επισημαίνει.

«Ενα από τα βασικά κριτήρια για την ένταξη είναι ο ηγετικός ρόλος μιας αναπτυσσόμενης υποψήφιας χώρας στην περιφέρειά της και η ομάδα περιφερειακής ολοκλήρωσής της.

»Μία από τις τάσεις ανάπτυξης των BRICS είναι η ενίσχυση της συνεργασίας με φορείς περιφερειακής ανάπτυξης. Η Αίγυπτος και η Τουρκία πληρούν αυτά τα κριτήρια» προσθέτει.

Και καταλήγει: «Δεδομένου ότι ένας από τους στόχους των BRICS είναι η επέκταση, συνδέοντας χώρες από άλλες περιοχές του αναπτυσσόμενου κόσμου, τόσο η Τουρκία όσο και η Σαουδική Αραβία θα μπορούσαν να συμβάλουν σε αυτό το κριτήριο, καθώς η περιοχή της Μέσης Ανατολής δεν εκπροσωπείται ακόμη στους BRICS».

Πηγή:in.gr