Κορονοϊός: Σε εξέλιξη το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση του έκτου κύματος στο ΕΣΥ- Θωρακίζεται πρώτα η Αττική

Στον απόηχο των νέων μεταλλάξεων που αναδύονται όπως η υπόπαραλλαγή της ΒΑ2 η οποία βαφτίστηκε με το όνομα Κένταυρος έχει ξεκινήσει να υλοποιείται στην πατρίδα μας ένα επιχειρησιακό σχέδιο για την θωράκιση του εθνικού συστήματος υγείας ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα των κλινών στις γενικές κλινικές και να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών με κορονοϊό που χρειάζονται ολιγοήμερη νοσηλεία.

Τα νέα δεδομένα των τελευταίων ημερών αφορούν πρώτα απ’ όλα μία νέα υποπαραλλαγή την ΒΑ2.75 για την οποία υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί να είναι πιο μεταδοτική από τις γνωστές Ο υποπαραλλαγές χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμία ένδειξη ότι είναι πιο λοιμογόνα όπως εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής. Άλλωστε αν όλες αυτές οι όμικρον υποπαραλλαγές ήταν πιο λοιμογόνες εκ του αποτελέσματος θα είχε γίνει το αδιαχώρητο στα νοσοκομεία.

Πέρα όμως από τα νέα αναδυόμενα στελέχη υπάρχει και η ξεκάθαρη αριθμητική αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού. Αύξηση 30% στα περιστατικά κορονοϊού κατέγραψε τις τελευταίες δύο βδομάδες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λόγω της μεγάλης διασποράς των υπερμεταδοτικών υποπαραλλαγών ΒΑ.4 και ΒΑ.5, των καινούριων υποπαραλλαγών της Όμικρον που αναδύονται και της πλήρους χαλάρωσης των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Σε όλες τις περιφέρειες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι πλέον κοινή διαπίστωση πως αυτή η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων δεν προκαλεί αντίστοιχη αύξηση στις βαριές νοσηλείες, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους -κάτι το οποίο έχει διαπιστωθεί και στα νοσοκομεία της χώρας μας, τα οποία ωστόσο δέχονται ασύμμετρη πίεση το τελευταίο διάστημα από τις αυξημένες νοσηλείες ασθενών σε απλές κλίνες.

Στην επικράτεια σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα οι νοσηλείες στις απλές κλίνες έχουν υπερδιπλασιαστεί και σε ορισμένες Υγειονομικές Περιφέρειες φτάνουν ακόμα και να υπερτριπλασιαστούν, με τους περισσότερους ασθενείς που νοσηλεύονται στις κλίνες covid να είναι ηλικιωμένα άτομα κυρίως 70 ετών και άνω τα οποία έχουν και συννοσηρότητες.

Ωστόσο, οι νοσηλείες αυτές δεν μεταφράζονται σε αντίστοιχη πίεση στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και διαρκούν λιγότερο από ότι στα προηγούμενα κύματα του κορονοϊού, με αρκετούς απο τους ασθενείς να λαμβάνουν εξιτήριο σε λίγες ημέρες αφού πάρουν την αντιική θεραπεία και βελτιωθεί η κατάσταση τους. Κι αυτό γιατί οι επικρατούσες μεταλλάξεις, δηλαδή οι υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 δεν προκαλούν σοβαρά συμπτώματα στο κατώτερο αναπνευστικό, έτσι λοιπόν δεν βλέπουμε εκείνες τις βαριές πνευμονίες που βλέπαμε στα προηγούμενα κύματα του κορονοιού και το σύμπτωμα που οδηγεί τους περισσότερους ασθενείς στο νοσοκομείο είναι ο υψηλός πυρετός που επιμένει και η μεγάλη αδυναμία. Είναι όμως γεγονός ότι παρότι οι νοσηλείες διαρκούν λιγότερο, το ποσοστό των κατειλημμένων κλινών covid καθημερινά αυξάνεται. Στην επικράτεια νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή περισσότεροι απο 2200 ασθενείς με λοίμωξη Covid με το 78% αυτών να νοσηλεύονται σε απλές κλίνες.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την ενεργοποίηση του σχεδίου του υπουργείου Υγείας για την θωράκιση του ΕΣΥ το οποίο σε πρώτη του φάση για την πρώτη υγειονομική περιφέρεια (1η ΥΠΕ) στην Αττική αυξάνει την δυναμικότητα των απλών κλινών κατά 101 περισσότερα κρεβάτια για ασθενείς με κορονοϊό σε τρία νοσοκομεία, το «Αμαλία Φλέμινγκ» το «Σισμανόγλειο» και το «Σωτηρία». Την ίδια ώρα το νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ» στα Μελίσσια της Αττικής βγαίνει από το πρόγραμμα των γενικών εφημεριών για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες αποκλειστικά ασθενών με λοίμωξη του κορονοϊού, ενώ αν παραστεί επιπλέον ανάγκη για την Αττική το ίδιο θα ισχύσει για τις πνευμονολογικές κλινικές του νοσοκομείου «Σωτηρία». Συνολικά, σε αυτή τη φάση θα είναι διαθέσιμες 1.078 κλίνες Covid, ενηλίκων και παιδιών, στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια της Αττικής και 92 κλίνες ΜΕΘ επίσης ενηλίκων και παιδιών.

Υπάρχει και επιπλέον πλάνο του υπουργείου Υγείας να ενισχυθούν από τις 21 Ιουλίου και μετά τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου που σηκώνουν και με το μεγαλύτερο φορτίο σε ασθενείς Covid με τη δέσμευση άλλων 381 κλινών-δηλαδή να φτάσει η δυναμικότητα της Αττικής σε επιπλέον 482 κλίνες για ασθενείς με κορονοϊό και αν παραστεί η ανάγκη να ενισχυθεί η δυναμικότητα του ΕΣΥ περαιτέρω με παραχώρηση τουλάχιστον άλλων 106 κλινών από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, ώστε συνολικά το λεκανοπέδιο να ενισχυθεί με τουλάχιστον άλλες 588 κλίνες για περιστατικά Covid. Το πλάνο αυτό θα υλοποιηθεί μεσα στο καλοκαίρι, ώσπου να τελειώσει η κορύφωση του 6ου κύματος και η κορύφωση του τουριστικού κύματος. Απο τα δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ της 1ης ΥΠΕ οι επιπλέον κλίνες Covid θα δεσμευτούν στα νοσοκομεία Αλεξάνδρα, Ευαγγελισμός, Αγία Όλγα, Ιπποκράτειο, ΚΑΤ, Λαϊκό, ΕΛΠΙΣ, Ερυθρός Σταυρός, Γεννηματάς, Σωτηρία και Παμμακάριστος. Επίσης, η παραχώρηση κλινών απο τις ιδιωτικές κλινικές μπορεί να διπλασιαστεί, φτάνοντας τις 200 κλίνες στην επόμενη φάση του επιχειρησιακού σχεδίου αν υπάρξει περαιτέρω ανοδική τάση στις εισαγωγές των Covid ασθενών στο λεκανοπέδιο.

Τέλος σε ό,τι αφορά τους υγειονομικούς που βρίσκονται σε αναστολή, όπως εξηγεί ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης, από τα περίπου 6000 άτομα που είχαν βρεθεί σε αναστολή επειδή δεν εμβολιάστηκαν όταν ίσχυσε το μετρό έχουν παραμείνει σε αναστολή 2148 άτομα τα οποία συνιστούν περίπου το 2% των 105.000 υγειονομικών που απασχολούνται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Κάποιοι υγειονομικοί εμβολιάστηκαν αλλάζοντας γνώμη ενώ είναι και πολλοί εκείνοι οι οποίοι νόσησαν λόγω της πολύ μεγάλης διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα οπότε επέστρεψαν στη δουλειά τους για το εξάμηνο που διαρκεί το πιστοποιητικό νόσησης.

Αναφερόμενος τέλος στην διαφορά του σχεδιασμού σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα covid ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης επισημαίνει ότι η λογική είναι εάν αυξηθούν αρκετά οι νοσηλείες να αυξήσουμε τις κλίνες σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και μπορούμε να μετατρέψουμε ένα μικρό νοσοκομείο σε αποκλειστικά για ασθενείς με κορονοϊό ενώ στην ενδημική πλέον φάση που βρισκόμαστε οι ασθενείς με κορονοϊό θα μπορούν να απευθύνονται και σε όλα τα ιδιωτικά θεραπευτήρια τα οποία θα καλύπτουν κι αυτά τις ανάγκες του πληθυσμού.

Πηγή:enikos.gr