Η πρακτική άσκηση φοιτητών ως μοχλός ανάπτυξης

Η πρακτική άσκηση φοιτητών ως μοχλός ανάπτυξης 

Ο θεσμός της πρακτικής άσκησης φοιτητών συμβάλλει στην ανάπτυξη. Αποτελεί ισχυρό συνδετικό κρίκο μεταξύ των πανεπιστημίων και των φορέων υποδοχής: δημόσιες υπηρεσίες, ιδιωτικές επιχειρήσεις, κρατικούς και μη-κυβερνητικούς οργανισμούς, κ.α..

Η διαχείριση και ο συντονισμός του προγράμματος γίνονται μέσω της κεντρικής διαδικτυακής υπηρεσίας ΑΤΛΑΣ (atlas.grnet.gr). Η πλατφόρμα αυτή διασυνδέει τους φορείς που παρέχουν θέσεις πρακτικής άσκησης με τα πανεπιστήμια της επικράτειας και τους ενδιαφερόμενους φοιτητές. Προσφέρει ολοκληρωμένη ενημέρωση σε θέματα που άπτονται της αγοράς εργασίας και απλοποιεί την τριμερή επικοινωνία, μειώνοντας τη γραφειοκρατία στο ελάχιστο.

Βασικό εργαλείο είναι μία κεντρική βάση δεδομένων των διαθέσιμων θέσεων πρακτικής άσκησης, η οποία είναι προσβάσιμη όλο το 24ωρο και ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο. Η τυποποίηση των διαδικασιών διευκολύνει τους φοιτητές σε όλα τα στάδια της πρακτικής άσκησης, από την αρχική αίτηση, τη δέσμευση μίας θέσης, την υλοποίησή της μέχρι και την τελική αξιολόγηση του προγράμματος από τους ίδιους τους φοιτητές, τους φορείς υποδοχής και τα αντίστοιχα όργανα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Οι ανακοινωμένες θέσεις απευθύνονται σε υφιστάμενους φοιτητές συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, ενίοτε ερευνητικές, και καλύπτουν όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Το αντικείμενο της θέσης περιγράφεται επακριβώς, σύμφωνα με τις ανάγκες του φορέα υποδοχής. Η διάρκεια της πρακτικής άσκησης, ο χρόνος υλοποίησής της και η αμοιβή των φοιτητών διαφοροποιούνται.

Η πρακτική άσκηση προσγειώνει ομαλά τους φοιτητές στο χώρο εργασίας. Εξοικειώνονται με το ωράριο εργασίας και ό,τι σχετίζεται με το αντικείμενό τους, μαθαίνουν πώς λειτουργεί ο εκάστοτε φορέας υποδοχής και ποιες είναι οι απαιτήσεις της δουλειάς σε καθημερινή βάση. Τους βοηθά να σχεδιάσουν το μέλλον τους σχετικά με την απασχόληση ή την πραγματοποίηση μεταπτυχιακών σπουδών. Σε πολλές περιπτώσεις ιδιωτικές εταιρείες προσλαμβάνουν τους φοιτητές για μόνιμη απασχόληση, μετά το πέρας της πρακτικής άσκησης και την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Οι φορείς υποδοχής ωφελούνται από τους φοιτητές ποικιλοτρόπως. Καλύπτουν σημαντικές θέσεις εργασίας, που συχνά είναι σε έλλειψη και, για την περίπτωση του δημοσίου, είναι χρονοβόρο οι φορείς να αποκτήσουν. Οι φοιτητές ικανοποιούν προσωρινές, πάγιες ή διαρκείς ανάγκες και συμπληρώνουν με την παρουσία τους τα κενά, κατά την περίοδο των αδειών του προσωπικού. Συμβάλλουν στη μεταφορά τεχνογνωσίας και διασυνδέουν τον ακαδημαϊκό χώρο με την αγορά εργασίας και την παραγωγή.

Οι επόπτες των φοιτητών διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα της πρακτικής άσκησης. Οφείλουν να μεταφέρουν τις πλούσιες γνώσεις τους στους νέους φοιτητές, το μέλλον της χώρας, χωρίς φειδώ, με ενθουσιασμό και σεβασμό. Έτσι θα ενισχυθεί η υπηρεσιακή μνήμη και θα αυξηθεί το κύρος του φορέα που υπηρετούν.

Η σημαντική εμπειρία που αποκομίζουν οι εκπαιδευόμενοι κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του φορέα απασχόλησης και ενισχύει την ανάπτυξη.

Η πρακτική άσκηση πρέπει να γίνει υποχρεωτική για όλες τις σχολές και ειδικότητες και να αυξηθεί σε διάρκεια. Οι φοιτητές που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση πρέπει να μοριοδοτούνται γενναία σε διαγωνισμούς του δημοσίου.

Η διαδικασία διαχείρισης της πρακτικής άσκησης είναι άψογη και αποτελεί παράδειγμα αποτελεσματικού εργαλείου καλής πρακτικής.

Το πάντρεμα της γνώσης με την τεχνολογία και η άμεση εφαρμογή της διά μέσου της πρακτικής άσκησης προσδίδει ουσιαστικά οφέλη στην κοινωνία μας. Η σωστή υλοποίηση της πρακτικής άσκησης σε ένα φορέα είναι αποτρεπτικός παράγοντας για τη φυγή επιστημόνων στο εξωτερικό.

Δρ. Αθανάσιος Σαραντόπουλος, PhD, MBA

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

Διδάκτωρ του University of Akron