Δένδιας: Με την ψήφο τους οι Ομογενείς δείχνουν το ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκος Δένδιας, μίλησε ανοιχτά στους Ελληνοαυστραλούς για την Τουρκία και τη σημασία της διασποράς για την Ελλάδα στο ζωντανό διαδικτυακό σεμινάριο του 5ου Digital Conversation Series του The Hellenic Initiative Australia, το βράδυ της Πέμπτης 7/7.

Την ψηφιακή εκδήλωση συντόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Νικόλαος Δουμάνης από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας και παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ανδρέας Κατσανιώτης, και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού, Ιωάννης Χρυσουλάκης.

Ο Υπουργός συζήτησε επίκαιρα θέματα ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων με την Τουρκία, τις οποίες παραλλήλισε με αυτές μεταξύ Αυστραλίας και Κίνας τον ρόλο της διασποράς στη διατήρηση των συνδέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας· καθώς και τη συμμετοχή ομογενών στις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας επιβεβαίωσε επίσης ότι θα επισκεφθεί την Αυστραλία την άνοιξη (Φθινόπωρο για το βόρειο ημισφαίριο) φέτος.

Αριστερά, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, στο μέσον ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, δεξια ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού, Ιωάννης Χρυσουλάκης.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Δένδιας έθιξε αρχικά τα τρέχοντα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σε σχέση με τη σύμμαχο και γείτονά της στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία.

«Δυστυχώς, δεν μπορώ να σας διαφωτίσω για τις προθέσεις της άλλης πλευράς του Αιγαίου. Θα θέλαμε η Τουρκία να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην Ευρώπη και να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά αντίθετα, βλέπουμε μια νεο-οθωμανική ατζέντα να προτάσσεται από την ηγεσία της η οποία όχι μόνο προωθεί το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» χωρίς υποστήριξη. από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, αλλά διατηρεί το «casus belli» κατά της Ελλάδας όπου θέλουμε να ασκήσουμε το αναφαίρετο δικαίωμά μας να αυξήσουμε… τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.

«Θέλουμε η Τουρκία να τηρεί τους κανόνες καλής γειτονίας και να ανοίξει κανάλια επικοινωνίας, αλλά πρέπει επίσης και εκείνη να το θέλει…»

«Η ελληνική διασπορά μπορεί να κάνει τη διαφορά»

Αναφορικά με την ελληνική διασπορά στην Αυστραλία και τον ρόλο της στη διατήρηση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας, ο κ. Δένδιας ανέφερε  ότι «η ελληνική διασπορά μπορεί να κάνει τη διαφορά». «Δεν είστε μόνο υποστηρικτές των αιτημάτων μας, αλλά και οι πρεσβευτές μας της Ελλάδας στις χώρες που ζείτε». Υπογράμμισε :

«Εσείς, η ελληνική διασπορά της Αυστραλίας, μπορείτε να αφήσετε την κοινή γνώμη και τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων εκεί να καταλάβουν ότι όχι μόνο έχουμε τα ίδια προβλήματα με την Τουρκία που έχουν οι Αυστραλοί με την Κίνα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, αλλά και ότι έχουμε ένα κοινό επιχείρημα με βάση το διεθνές δίκαιο.

«Δεν είστε μόνο οι υποστηρικτές μας μας εκεί. Είστε η εικόνα μας. Είστε η απτή απόδειξη του τι είναι Έλληνας και τι μπορούν να πετύχει. Η Ελλάδα συκοφαντήθηκε τα προηγούμενα 10 χρόνια. Πρέπει να αρχίσουμε να ξαναχτίζουμε την εικόνα μας. Έχουμε μια χώρα με σταθερή δημοκρατία και αναπτυσσόμενη οικονομία. Σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο και ο ρόλος σας σε αυτό είναι κρίσιμος», τόνισε.

«Η σημασία της διασποράς για το εθνικό κέντρο είναι εμφανής. Αποδεικνύεται πλέον από το γεγονός ότι σε όσους το επιθυμούν δίνεται το δικαίωμα να επανασυνδεθούν με τη μητέρα πατρίδα έχοντας ενεργό ρόλο στις πολιτικές της διαδικασίες μέσω της συμμετοχής στις εκλογές και της ανάδειξης εκπροσώπων», είπε ο Δένδιας.

«Ωστόσο, δεν σταματάμε εδώ. Προχωράμε στην καθημερινότητα. Εισάγουμε, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, τρόπους που θα φέρουν τους ομογενείς πιο κοντά στις ρίζες τους, εξαλείφοντας τη γραφειοκρατία που χαρακτήριζε τα αιτήματά τους που έπρεπε να υποβληθούν σε προξενεία και πρεσβείες, με χρονοβόρες διαδικασίες…

«Στο πλαίσιο της επανασύνδεσης, δεν είναι μόνο οι συχνές αναφορές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον απόδημο ελληνισμό, αλλά και το προγραμματισμένο μου ταξίδι στην Αυστραλία την άνοιξη».

Επενδύσεις

Δεν θα μπορούσε να λείπει το ερώτημα για τη διευκόλυνση των επενδύσεων από ομογενείς στην πατρίδα, με τον ΥΠΕΞ να επιστρέφει στο «τέρας» της γραφειοκρατίας.

«Για να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, πρέπει να νικήσουμε το ισχυρό και εξαιρετικά ανθεκτικό «τέρας» της γραφειοκρατίας. Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσουμε να επενδύσουμε το κεφάλαιο των ομογενών πίσω στην πατρίδα, αλλά και γενικότερα των Αυστραλών. Ναι, είμαστε μια μικρή αγορά 11 εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά μπορούμε να είμαστε η πύλη προς την ΕΕ για τα αυστραλιανά κεφάλαια…»

Συμμετοχή των αποδήμων στην εκλογική διαδικασία

Ερωτηθείς για τη συμμετοχή της ομογένειας στις επόμενες εκλογές, ο Δένδιας απάντησε:

«Πιστεύω ότι οι ομογενείς θα ψηφίσουν την επιτυχημένη κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Νέα Δημοκρατία, αλλά το σημαντικό είναι άλλο: Ψηφίζοντας δείχνεις ότι ενδιαφέρεσαι για την Ελλάδα!

«Η διασπορά μας κάνει δυνατούς και περήφανους. Συχνά, άλλωστε, υπήρχαν περισσότεροι Έλληνες που ζούσαν εκτός των συνόρων του ελληνικού κράτους παρά εντός και τώρα αποκαθίσταται το αίσθημα της δικαιοσύνης…».

Επιστροφή των ομογενών στην Ελλάδα

Για την πιθανή επιστροφή ομογενών στο μητροπολιτικό κέντρο, ο Δένδιας τόνισε:

Ποσπαθούμε να διευκολύνουμε την επιστροφή όλων των Ελλήνων στην πατρίδα τους. Εργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε συνθήκες διαβίωσης, ώστε όσοι εκτοπίστηκαν τα χρόνια της κρίσης που οδήγησαν στο πιο πρόσφατο κύμα μετανάστευσης, να μπορέσουν να ανακάμψουν. Το ανθρώπινο κεφάλαιο μας είναι απείρως πιο σημαντικό από το χρηματοοικονομικό μας κεφάλαιο και είναι απαραίτητο για το μέλλον μας…»

Διατήρηση του ελληνικού πολιτισμού

Για την προστασία και διατήρηση της ελληνικής γλώσσας, ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε:

«Η γλώσσα είναι η ψυχή μας. Είναι η απόδειξη της συνέχειάς μας εδώ και 4000 χρόνια. Γεμάτα νίκες, ήττες, επιτυχίες και αποτυχίες. Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να δημιουργήσουμε ψηφιακές πλατφόρμες για να βοηθήσουμε όσους θέλουν να επιδοθούν σε αυτό.

«Δεν είναι εύκολη γλώσσα, αλλά πώς μπορεί κανείς να συμπυκνώσει 4.000 χρόνια ιστορίας; Δεν είμαστε μια πλούσια χώρα. Είμαστε, όμως, πλούσιοι σε συναισθήματα και κουλτούρα και προσπαθούμε με πολύ πάθος και προσπάθεια να καλύψουμε την έλλειψη πόρων…»

Ολοκληρώνοντας, έστειλε μήνυμα στην ομογένεια της Αυστραλίας:

«Ανυπομονώ να έρθω στην Αυστραλία για να δω μόνος μου τα επιτεύγματα της διασποράς μας εκεί. Η Ελλάδα δεν είναι γέφυρα μεταξύ τριών ηπείρων. Είμαστε μια γέφυρα, χάρη σε εσάς, στον Ειρηνικό. «Δεν σας ξεχνάμε. Μην το ξεχνάτε ποτέ αυτό.”